مزایای هوشمند سازی خانه برای سالمندان
دوره سالمندی با ورود به سن ۶۰ سالگی آغاز میشود. با شروع این دوره، تغییرات فیزیولوژیکی زیادی در بدن رخ میدهد. این تغییرات منجر به ایجاد مشکلات جسمی و روانی در افراد سالمند میشوند و افراد مسن ممکن است با انواع مشکلات ریز و درشت دست و پنجه نرم کنند. این افراد شاید دچار کارافتادگی شوند. سالمندان با بالارفتن سنشان، در انجام کارهای روزمره دچار مشکل شده و در یادآوری موضوعات مختلف دچار فراموشی میشوند. افراد مسن نیاز به مراقبت های بیشتری پیدا میکنند.
هوشمند سازی خانه یکی از روشهایی است که میتواند برای کمک به سالمندان و خانواده آنها باشد و زندگی راحتی را برای آنها رقم بزند. ما در این مقاله میخواهیم از هوشمند سازی خانه برای سالمندان صحبت کنیم. شما با ایده گرفتن از این مقاله، میتوانید امکانات به روز و مناسبی را برای سالمندانتان تهیه کنید تا هم کمی از نگرانی شما نسبت به این عزیزان کم شود و هم زندگی راحتتری را برای آنها فراهم آورید.
تفاوت اصلی خانه های هوشمند با خانه های سنتی
- توانایی کنترل کردن بخشهای مختلف خانه: در خانه های هوشمند، همه وسایل به یکدیگر متصل میشوند و از طریق یک سیستم مرکزی قابل کنترل هستند. انواع وسایل هوشمندی که به خانه اضافه میشود از هرجای خانه و حتی بیرون از آن نیز توسط کاربر، میتواند کنترل شوند. با داشتن توانایی کنترل کردن بخشهای مختلف خانه، در مصرف انرژی صرفه جویی شده و امنیت خانه و اعضای خانواده بالا میرود. یک نکته مهم در خانه های هوشمند این است که همه ریموتها و کنترلها جمعآوری شده و فقط یک سیستم مرکزی وجود دارد که کارکردن با آن برای سالمندان عزیز راحتتر است. یکی از ویژگیهای مهم هوشمند سازی خانه، کاربری راحت آن برای اقشار مختلف جامعه از جمله معلولین و سالمندان عزیز است.
- یادگیری رفتار کاربر و عملکردن به صورت دلخواه کاربر بدون نیاز به دستور: بعضی از سیستمهای هوشمند سازی خانه برای سالمندان میتوانند طوری تنظیم شوند که رفتارهای فرد را یاد بگیرند و بدون نیاز به دستور و برنامه جدید، خود را بهروزرسانی کنند و طبق ویژگیهای کاربر، محیط اطراف را تبدیل به محیط دلخواه او کنند. به طور مثال، سیستم های گرمایشی و سرمایشی هوشمند به طور خودکار، دماهای موردعلاقه کاربر را تحلیل و دمای محیط را تنظیم میکنند.
انواع وسایل هوشمند در خانه
وسایل هوشمند زیادی در طی سالهای اخیر به مجموعه خانه های هوشمند اضافه شده و هر روزه تکنولوژی های جدیدی در این حوزه به بازار میآیند تا امنیت بالا و کاربری راحت را برای کاربران به وجود آورند. در ادامه، به چندین وسیله هوشمند پرکاربرد و نقش آنها در هوشمند سازی خانه برای سالمندان، اشاره میشود.
- سیستم دوش دیجیتالی: افرد مسن به خاطر دلایل مختلف، ممکن است نتوانند به تنهایی دمای آب را تنظیم کنند. سیستم دوش دیجیتالی، دمای آب را طبق برنامه از پیش تعیین شده، برای هر یک از اعضای خانواده به صورت جداگانه تنظیم میکند.
- توالت فرنگی هوشمند: افراد مسن به دلیل کهولت سن و مشکلات اسکلتی-عضلانی، شاید قادر به استفاده از سرویس بهداشتی های معمولی نباشند. توالت فرنگی هوشمند ، نواقص سرویس بهداشتی های معمولی را برطرف میکند. انواع توالت فرنگی هوشمند موجود در بازار، دارای ویژگیهایی مثل قابلیت شستشو و خشک کنندگی خودکار، گرم کنندگی قسمت نشیمنگاه، فلاش خودکار، آنتی باکتریال کردن قسمت نشیمنگاه و تنظیم دمای اتاق را دارند.
- قفل هوشمند: با بالاتر رفتن سن، بعضی از سالمندان دچار آلزایمر میشوند و باید یک نفر همیشه مراقب آنها باشد که از خانه بیرون نروند. با توجه به اینکه احتمالا فرزندان این افراد، سرکار میروند یا امکان استخدام یک پرستار تمام وقت برایشان وجود ندارد، هوشمند سازی خانه برای سالمندان با قفل هوشمند میتواند یک گزینه مناسب برای مراقبت از سالمندان باشد. قفل هوشمند میتواند طوری تنظیم شود که اجازه ورود و خروج را ندهد یا اینکه طوری برنامهریزی شود که در صورت خروج سالمند آلزایمری از خانه، خروج او را به وسیله پیام به خانواده او اطلاع دهد.
- لامپ های هوشمند: بعضی اوقات، سالمندان توانایی خاموش و روشن کردن لامپهای بخشهای مختلف خانه را ندارند یا اینکه خاموش کردن لامپها را در شب فراموش میکنند. علاوه براین، اکثر سالمندان به طور متعدد در شب به سرویس بهداشتی میروند و ممکن است در صورت تاریکی راهروها، حادثهای برای آنها رخ دهد و منجر به آسیب شود. به خاطر اینکه هم در مصرف انرژی صرفه جویی شود و هم خیال شما بابت امنیت سالمندان راحتتر شود، بهترین پیشنهاد برای سیستم روشنایی، استفاده از لامپ های هوشمند است.
- حسگرهای پایش دود و مونواکسیدکربن: در صورت وقوع حادثه مثل آتش سوزی، نشت گاز و سایر موارد، افراد مسن توانایی فرار از خانه را ندارند. حسگرهای پایش دود و گاز در خانه های هوشمند، خطر را به موقع تشخیص داده و با آلارم، وجود خطر را به افراد اعلام میکند.
- دوربین های هوشمند: میزان دزدی از خانه با تنها ماندن سالمندان احتمالا بیشتر میشود. برای جلوگیری از دزدی، میتوان محیط بیرون و داخل خانه را مجهز به دوربین های هوشمند کرد. این دوربین ها چهره افراد غریبه را تشخیص داده و با ارسال پیام به کاربر، وجود خطر را هشدار میدهند. شاید یکی از بهترین مزایای هوشمند سازی خانه برای سالمندان این مورد باشد.
- حسگرهای نشت آب: سالمندان مثل دوران جوانی خود، شاید توانایی بازدید از لوله های آب خانه را نداشته و در صورت ترکیدگی و نشت آب متوجه آن نشوند. حسگرهای نشت آب هرگونه ترکیدگی لوله و نشتی آب را تشخیص میدهند و با ارسال پیام به موبایل، شما را از وجود خطر آگاه میسازند.
- سیستم اتوماتیک باز و بسته کردن پنجره ها: هنگامی که نیاز به بازکردن پنجره ها باشد، شاید سالمندان نتوانند از عهده این کار به دلایل مختلفی مثل بیماری و مشکلات حرکتی، برآیند اما با داشتن سیستم هوشمند، میتوان با اعمال دستور به سیستم، عمل باز و بسته کردن پنجرهها صورت گیرد.
- زنگ در هوشمند: وقتی زنگ خانه به صدا در آید، برای بعضی از سالمندان کم توان، شاید خیلی سخت باشد که به آیفون جواب دهند. زنگ های درب هوشمند به کمک این افراد آمده و نیازی به برخاستن فرد نیست. فرد سالمند میتواند از طریق صفحه موبایل خود، شخص موردنظر را ببیند و در را از طریق یک دکمه باز کند.
- سیستم آبیاری هوشمند: اکثر سالمندان شاید ساعات زیادی از شبانه روز را در خانه سپری کنند. سالمندان وقتی در خانه بمانند برای حفظ روحیه شاداب خود نیاز به گل و گیاه دارند. بعضی از سالمندان توانایی راه رفتن و رسیدگی به گیاهان را ندارند اما این دلیلی برای حذف گیاهان از خانه نیست. با راه اندازی سیستم آبیاری هوشمند میتوان انواع گیاهان را در خانه پرورش داد.
- سیستم تهویه مطبوع هوشمند: سالمندان عزیز با توجه به ویژگیهای فیزیولوژیکی بدنشان، تغییرات زیادی را در حس کردن گرما و سرما، تجربه میکنند. تنظیم کردن دماهای مختلف در بخشهای مختلف خانه، کاری سخت به نظر میرسد. اما سیستم های تهویه مطبوع هوشمند، این مشکلات را حل میکنند. برخی از مزایای داشتن سیستم تهویه مطبوع هوشمند برای سالمندان عزیز، عبارتند از: کنترل هوشمندانه ورود و خروج هوا در ساعات مختلف شبانه روز و فصلهای مختلف سال، کنترل شرایط محیطی از قبیل دما و رطوبت، شناسایی و کنترل آلایندههای موجود در خانه.
- تنظیم شفافیت پنجره ها و پرده های هوشمند: سالمندان عزیز، نیاز به بهره مندی از نور طبیعی در طول روز را دارند تا سلامتی و شادابی خود را بهبود ببخشند. در هنگام شب نیز، باید محیط خواب سالمندان تاریک باشد تا خواب راحتی داشته باشند. این کار با پرده و پنجره های هوشمند و هوشمند سازی خانه برای سالمندان امکانپذیر است.
- آشپزخانه هوشمند: افراد مسن در دوره حساس سالمندی شاید دیگر مثل دوران جوانی خود، قادر به تهیه وعدههای غذایی برای خود نباشند و برای آماده کردن غذا نیاز به کمک دیگران داشته باشند. نزدیکان سالمندان نیز شاید نتوانند برای تهیه غذا، چندین ساعت از روز را وقت بگذارند. در طی سالهای اخیر، آشپزخانه های هوشمند به کمک سالمندان آمدهاند. یخچال، لباسشویی، اجاق گاز، قهوه ساز و مایکروفر هوشمند از اجزای یک آشپزخانه هوشمند هستند. مایکروفر هوشمند یکی از اجزای آشپزخانه هوشمند است که میتوان با آن پخت غذا در زمانهای مشخص را با تلفن همراه، انجام داد. یخچال های هوشمند دارای نمایشگرهایی برای نمایش محتوای درون یخچال هستند. آنها، افراد را از وجود خوراکیها و میوهجات تاریخ گذشته آگاه میکنند. چای ساز یا قهوه ساز هوشمند طبق برنامه از قبل تعیین شده، هنگام بیداری افراد، آماده سازی قهوه و چای را انجام میدهند.
- یادآورها: سالمندان عزیز با بالارفتن سن خود دچار انواع بیماری میشوند و نیاز به مصرف دارو پیدا میکنند. وقتی که شما خانه را برای سالمندان عزیز هوشمندسازی کنید، با تنظیم یک برنامه زمانی از زمان دقیق مصرف داروها، خانه هوشمند از طریق پخش زنگ و علائم هشداری، مصرف دارو را به سالمندان یادآوری میکند.
جمع بندی هوشمند سازی خانه برای سالمندان
خانه های هوشمند برای معلولین یا سالخوردگانی که توانایی حرکت ندارند، مثل یک معجزه میماند. با خانه هوشمند مناسب سالمندان، امنیت بالا را به آنها هدیه میدهید. با استفاده از تکنولوژیهای روز، سطح زندگی افراد سالمند، بهبود مییابد. با هوشمند سازی خانه ها، استرس شما کمتر شده و میتوانید با خیال راحت، در محل کار خود حاضر شوید. میتوان گفت که خانه هوشمند مثل یک پرستار سالمند شما مراقبت و نگهداری میکند.