A
سلامت جسمی سالمندان

کاهش وزن در سالمندان: نکات مهم سلامتی و رژیم غذایی

چالش لاغر شدن ممکن است در هر سنی به سراغ شما بیاید. اما شاید برای هیچ‌کس به اندازه افراد بالای پنجاه سال رسیدن به تناسب اندام سخت نباشد. در واقع کاهش وزن بعد از ۵۰ سالگی کار چندان ساده‌ای نیست، اما شدنی است!

سن ما که بالاتر می‌رود عاقل‌تر می‌شویم و خودآگاهی بیشتری داریم. وقت بیشتری هم داریم که در کنار عزیزانمان بگذرانیم. اما همه چیز همینقدر خوب پیش نمی‌رود! با بالا رفتن سن، انجام بعضی کارها هم سخت‌تر می‌شوند، مثل سوزاندن کالری‌های بیشتر و خلاص شدن از شر چند کیلوگرم وزن اضافه! برای هیچ‌کس پوشیده نیست که با افزایش سن، بدن ما، ماهیچه‌ها و هورمون‌هایمان دچار تغییر می‌شوند. اما هیچ کدام از این‌ها نمی‌توانند مانعی بر سر راه کاهش وزن باشند.

اگر جزو کسانی هستید که یکی از اهدافشان برای سال جدید رسیدن به تناسب اندام است، یا بنا به توصیه پزشک تصمیم گرفته‌اید چند کیلویی وزن کم کنید، این مطلب را بخوانید. در ادامه درباره شرایط کاهش وزن برای افراد بالای ۵۰ سال و بازنشسته می‌خوانیم و با روش‌ها و راهنمایی‌های لازم این کار آشنا می‌شویم.

رژیم غذایی برای سالمندان

بدن فرد سالمند همانند یک فرد جوان نمی‌تواند تمام مواد ضروری را تامین کند. به همین دلیل باید کم و کاستی‌های موجود در بدن را از طریق مکمل‌های غذایی و تغذیه‌ی مناسب تامین کرد. معمولا افرادی که به سنین سالمندی نزدیک می‌شوند از یک برنامه غذایی اصولی و رژیم غذایی مناسب با شرایط جسمی خود استفاده می‌کنند. این رژیم غذایی می‌تواند علاوه بر تعادل وزن فرد سالمند کالری‌های اضافی را بسوزاند و از ذخیره و انباشت چربی جلوگیری کند. در برنامه غذایی تهیه شده برای فرد سالمند باید به چند نکته توجه داشت: 

  1. چون متابولیسم بدن فرد سالمند پایین است، بهتر است علاوه بر کم بودن حجم موادغذایی از موادغذایی کم کالری هم استفاده شود. 
  2. هرچه از مکمل‌های غذایی بیشتری استفاده کنید، برای بدن فرد سالمند مفید خواهد بود. 
  3. استفاده از میوه‌ها و سبزیجات را در برنامه غذایی فرد سالمند قرار دهید. 
  4. به هیچ عنوان نباید برنامه غذایی سالمندان را جابه‌جا کنید، هر وعده متناسب با وعده‌های قبل و بعد خود برنامه‌ریزی شده‌اند. 
  5. سعی کنید رژیم غذایی را با توجه به شرایط جسمی و وضعیت بدنی فرد بیمار تهیه کنید. 

قبل از هر چیز، میزان کالری مورد نیاز خود را مشخص کنید

شاید روش‌های کاهش وزنی که قبلا به آن متوسل می‌شدید دیگر جواب نمی‌دهند. حقیقت اینجاست که با افزایش سن، نوع کالری سوزی بدن ما کمی تغییر می‌کند. به همین خاطر، شما باید عادت‌های غذایی خود را نیز برای کاهش وزن بعد از ۵۰ سالگی تغییر دهید.

تریسی فیلدز که مدیر موسسه «سلامت کاربردی» است می‌گوید: «متوجه شده‌ام که بسیاری از افراد سن بالا، خیلی بیشتر از نیاز بدنشان کالری دریافت می‌کنند. همین موضوع باعث افزایش وزن آن‌ها می‌شود. به‌علاوه، خیلی از آن‌ها کالری که در طول روز یا هفته می‌سوزانند را اشتباه یا بیشتر از مقدار اصلی حساب می‌کنند. به همین خاطر است که تمرین‌ها و ورزش‌های آنها ثمربخش نیست و به نتیجه یا وزن دلخواهشان نمی‌رسند.»

برای محاسبه کالری کاهش وزن خود، ابتدا باید میزان کالری پایدار خود را حساب کنید. یعنی، میزان کالری که روزانه با وزن فعلی خود نیاز دارید. برای انجام این کار می‌توانید یکی دو هفته غذاهایی که می‌خورید و میزان کالری هرکدام، به‌علاوه میزان فعالیت و وزن خود را یادداشت کنید.

برای این‌که یک ایده کلی از کالری مورد نیاز خود داشته باشید، نگاهی به جدول‌های زیر برای کاهش وزن بعد از ۵۰ سالگی بیندازید. در اینجا برای شما کالری که هر شخص بر اساس سن، جنسیت، و میزان فعالیت دارد را نوشته‌ایم.

محاسبه کالری برای کاهش وزن بعد از ۵۰ سالگی خانم‌ها

خانم‌

با فعالیت فیزیکی کم

خانم

با فعالیت فیزیکی متوسط

خانم‌

با فعالیت فیزیکی زیاد

سن
۱,۶۰۰ ۱,۸۰۰ ۲,۲۰۰ ۵۱-۵۵
۱,۶۰۰ ۱,۸۰۰ ۲,۲۰۰ ۵۶-۶۰
۱,۶۰۰ ۱,۸۰۰ ۲,۰۰۰ ۶۱-۶۵
۱,۶۰۰ ۱,۸۰۰ ۲,۰۰۰ ۶۶-۷۵
۱,۶۰۰ ۱,۸۰۰ ۲,۰۰۰ ۷۶ و بیشتر

محاسبه کالری برای کاهش وزن بعد از ۵۰ سالگی آقایان

آقا

با فعالیت فیزیکی کم

آقا

با فعالیت فیزیکی متوسط

آقا

با فعالیت فیزیکی زیاد

سن
۲,۲۰۰ ۲,۴۰۰ ۲,۸۰۰ ۵۱-۵۵
۲,۲۰۰ ۲,۴۰۰ ۲,۶۰۰ ۵۶-۶۰
۲,۰۰۰ ۲,۴۰۰ ۲,۶۰۰ ۶۱-۶۵
۲,۰۰۰ ۲,۲۰۰ ۲,۶۰۰ ۶۶-۷۵
۲,۰۰۰ ۲,۲۰۰ ۲,۴۰۰ ۷۶ و بیشتر

بعد از اینکه کالری پایدار خود را محاسبه کردید، سعی کنید روزانه حدود ۵۰۰ کالری از رژیم غذایی خود حذف کنید. ۵۰۰ عدد جادویی و مورد توافق اکثر متخصصین تغذیه است. چون معمولا اعداد بالاتر ممکن است به سلامتی شما آسیب بزنند.

با حذف ۵۰۰ کالری در روز می‌توانید در ماه بین ۲ تا ۲.۵ کیلوگرم کاهش وزن بعد از ۵۰ سالگی را داشته باشید.

 

مواد کم کالری برای سالمندان 

از آنجایی که بدن سالمندان قادر به ساختن بسیاری از مواد مورد نیاز نیستند، فرد سالمند باید یک برنامه غذایی مناسبی داشته باشد. در اینصورت تمام کم و کاستی ‌های بدن فرد سالمند تامین خواهد شد. در این بخش قصد داریم تا مواد کم کالری را به شما معرفی کنیم که باید در برنامه غذایی و رژیم غذایی فرد سالمند قرار داشته باشد. وجود این مواد برای بدن فرد سالمند بسیار ضروری است. 

  • میوه
    مصرف میوه‌ها همیشه در هر رده‌ی سنی برای بدن مفید است. البته همه‌ی میوه‌ها کالری یکسانی ندارند، برخی از میوه‌ها چون پرتغال، نارنگی و… علاوه بر اینکه کم کالری هستند مقدار ویتامین C بالایی دارند.  و می‌توان آن‌ها را در برنامه غذایی فرد سالمند قرار داد. این میوه‌ها علاوه بر تقویت مغز می‌توانند سیستم ایمنی بدن را قوی‌تر از قبل کنند. 

 

  • کرفس
    یکی از سبزیجات کم کالری و مفید برای سلامت بدن، کرفس است. میزان کالری موجود در این سبزیجات به قدری کم است که می‌توان گفت که کالری آن صفر است. معمولا در برنامه غذایی سالمندان آب کرفس را با کره‌ی بادام زمینی باید ترکیب کرد. این ترکیب می‌تواند یک ترکیب متعادل و کم کالری برای فرد سالمند باشد. 

 

  • اسنک‌های کم کالری
    اسنک‌های کم کالری هستند که با شیرین‌کننده‌های طبیعی چون موز، شکلات تلخ، گردو، عسل، انگور، انواع توت و…تهیه می‌شوند. 

 

  • سینه مرغ
    سینه مرغ در مقایسه با سایر بخش‌ها دارای کالری بسیار کمتری است. معمولا در هر سینه‌ی مرغ کامل حدود ۱۷۲ کالری وجود دارد.به همین دلیل برای تهیه وعده‌های غذایی می‌توان از سینه مرغ استفاده کرد. 

 

  • کلم
    این سبزیجات خواص درمانی بسیار بالایی دارد. مصرف آن می‌تواند در بهبود بیماری‌های قلبی و جلوگیری از ابتلا به سرطان تاثیرگذار باشد. معمولا در برنامه غذایی سالمندان از کلم برای تهیه سوپ کلم استفاده می‌کنند. این سوپ میزان کالری بسیار پایین دارد و برای فرد سالمند می‌تواند یک وعده غذایی کامل باشد. 

 

  • مارچوبه
    مارچوبه علاوه بر کالری پایینی که دارد، سارشار از فیبر است و می‌تواند به کاهش وزن و کم شدن اشتهای فرد کمک بسیاری کند. معمولا این سبزیجات به صورت خام یا پخته شده در وعده‌های غذایی فرد سالمند قرار می‌گیرد.

 

  • خیار
    یکی از پرآب‌ترین سبزیجاتی است که در وعده‌های غذایی افراد سالمند به وفور از آن استفاده می‌شود. خیار علاوه بر پرآب بودن، فیبر بالا، کالری کمی دارد و می‌توان در انواع غذاها از آن استفاده کرد.

 

  • چغندر
    چغندر پخته شده می‌تواند در بین وعده‌های غذایی فرد سالمند مورد استفاده قرار بگیرد. چغندر با وجود قند طبیعی که در خود دارد بسیار کم کالری است. آنتی اکسیدان موجود در آن می‌‌تواند از رشد سلول‌های سرطانی جلوگیری کند. معمولا در هر ۱۰۰ گرم حدود ۴۳ گرم چغندر پخته شده کالری وجود دارد.

 

  • لیمو
    لیمو نمی‌تواند به عنوان یک ماده غذایی کم کالری معرفی شود. اما می‌تواند کالری موجود در مواد غذایی را کاهش دهد. به طور معمول از لیمو رای طعم دادن به غذا و میان وعده‌هایی چون سالاد استفاده می‌کنند. علاوه بر این ویتامین C موجود در لیمو می‌تواند باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شود.

 

  • گردو
    بسیاری از افراد فکر می‌کنند که گردو چربی بسیار بالایی دارد. اما چربی موجود در گردو از نوع چربی‌های سالم بوده و علاوه بر این موضوع، میزان کالری این خشکبار بسیار کم است. در واقع می‌توان گردو را در بین خشکبار کم کالری قرار داد.

 

  • بادام زمینی
    یکی دیگر از خشکبار و تنقلات کم کالری بادام زمینی است. در بسیاری از رژیم‌های غذایی که برای سالمندان تجویز می‌شود، استفاده از یک چهارم پیمانه بادام زمینی می‌تواند در کاهش وزن فرد بسیار موثر عمل کند.

نکات ورزشی مهم برای کاهش وزن سالمندان

 

هدف ورزشی

برای انجام فعالیت‌های ورزشی ابتدا باید یک هدف مشخص داشته باشید. هدف شما بهتر است طولانی مدت باشد تا به صورت روزانه و روتین بتوانید فعالیت داشته باشید. هدف‌های سخت و کوتاه مدت به هیچ عنوان نمی‌توانند یک گزینه مناسبی باشند.

برنامه ورزشی اصولی

برای داشتن یک برنامه ورزشی صحیح و مداوم، باید از یک برنامه‌ی اصولی و درست پیروزی کنید. سعی کنید از مربی ورزشی برنامه خود را دریافت کنید تا یک برنامه متناسب با سن و وزن شما برایتان تدارک ببیند. 

ورزش‌های قدرتی

به هیچ عنوان از انجام ورزش‌های قدرتی چشم پوشی نکنید. این ورزش‌ها عضلات بدن را تقویت می‌کنند و از شکستگی استخوان‌ها جلوگیری خواهد کرد. 

پیاده‌روی

پیاده‌روی یکی از ورزش‌هایی است که هر فردی در هر سن و سالی می‌تواند آن را انجام دهد. به هیچگونه ابزار خاصی نیاز ندارد، تنها کافیست بعد از وعده‌های غذایی کمی پیاده‌روی کنید تا کالری اضافی موجود در بدنتان سوزانده شود. 

مدیتیشن

یکی از ورز‌هایی که می‌تواند ذهن فرد را هوشیار و آگاه نگه دارد و از زوال عقل جلوگیری کند، مدیتیشن است. با انجام مدیتیشن استرس و اضطراب را از خود دور نگه دارید. 

استفاده از نهایت انرژی

سعی کنید در حین ورزش و پیاده‌روی از تمام انرژی خود استفاده کنید. نباید با کمی خسته شدن جا بزنید، استفاده از تمام انرژی می‌تواند به کالری سوزی بدن کمک بسیاری کند. 

نشستن کمتر، تحرک بیشتر

با هر روشی که می‌تواند و خودتان دوست دارید، فعالیت روزانه‌تان را بیشتر کنید. از قدم زدن و دویدن و ورزش‌های سبک گرفته تا رقصیدن و انجام کارهای منزل. اگرچه ممکن است مفاصل ما قدرت گذشته را نداشته باشند، اما هیچ جایگزینی برای تمرین و تحرک فیزیکی وجود ندارد.

طبق نظر متخصصین تغذیه، حرکت دادن ماهیچه‌ها مانع از کند شدن متابولیسم می‌شود. به‌علاوه، بافت‌های ماهیچه‌ای ترمیم می‌شوند.

به طور کلی، فعالیت فیزیکی تاثیراتی بسیار فراتر از کنترل وزن دارد: میزان قند خون شما را تنظیم می‌کند، ریسک فشار خون و کلسترول بد را نیز کاهش می‌دهد. همچنین، از تحلیل استخوان جلوگیری می‌کند؛ خطر ابتلا به چندین نوع سرطان (مثل سینه و پروستات) را کاهش می‌دهد.

حتی اگر هدف شما کاهش وزن بعد از ۵۰ سالگی نباشد، برای جلوگیری از افزایش وزن و تجمع چربی‌ها در بدن باید ورزش کنید. افراد میانسال و سالمند باید حداقل ۱۵۰ دقیقه در هفته فعالیت فیزیکی داشته باشند.

پروتئین را فراموش نکنید

فرقی نمی‌کند چند سال دارید، وجود پروتئین در رژیم غذایی بسیار مهم است. ولی برای بزرگسالان و افراد بالای ۵۰ سال، اهمیت این ماده غذایی چند برابر هم می‌شود. مصرف پروتئین کافی به ساخت و حفظ ماهیچه‌ها کمک می‌کند. باور کنید که این راه کلیدی بهبود متابولیسم و رسیدن به تناسب اندام است.

خبر خوب اینجاست که پروتئین به شما احساس سیری می‌دهد، در نتیجه اشتهای شما برای خوردن میان‌وعده یا غذای اضافه کمتر خواهد شد.

بهتر است برای تامین پروتئین خود به سراغ گوشت قرمز نروید، چون کالری زیادی دارد و برای کاهش وزن بعد از ۵۰ سالگی شما را به دردسر می‌اندازد. به جای آن گوشت‌های کم چرب (لخم)، گوشت سفید، ماست یونانی، تخم مرغ، عدس، یا آجیل را امتحان کنید.

محاسبه پروتئین غذای افراد سالخورده

محاسبه پروتئین مورد نیاز

اگر فعالیت فیزیکی کمی دارید، باید روزانه ۰.۸ گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن خود مصرف کنید. اما اگر فعالیت فیزیکی زیادی دارید این مقدار به ۱.۳ گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن شما می‌رسد.

به طور مثال، اگر وزن شما ۷۵ کیلوگرم است، و فعالیت بدنی کمی دارید، به ۶۰ گرم پروتئین روزانه نیاز دارید. (۷۵×۰.۸=۶۰). اگر هم خیلی فعال هستید، باید روزی ۹۷.۵ گرم پروتئین مصرف کنید. (۷۵×۱.۳=۹۷.۵)

برای کاهش وزن بعد از ۵۰ سالگی خواب کافی داشته باشید

برای داشتن وزن مناسب، باید خواب خوب و کافی داشته باشید. شاید بپرسید ارتباط بین وزن و خواب چیست؟

دو تا از هورمون‌های اساسی بدن ما، یعنی لپتین و گرلین، هنگام خواب آزاد می‌شوند. وظیفه اصلی این دو هورمون تنظیم اشتها است. گرلین که به «هورمون گرسنگی» مشهور است، باعث ایجاد میل به غذا می‌شود. لپتین هم مسئول احساس سیری و کاهش اشتها است. خواب نامناسب فرآیند آزاد شدن این هورمون‌ها را به هم می‌ریزد و باعث اختلال در عملکرد متابولیسم می‌شود.

شما به حداقل ۷ ساعت خواب در طول شبانه‌روز (ترجیحا شب‌ها) نیاز دارید. اگر دچار کم‌خوابی شده‌اید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید و از او بخواهید دارو یا راهکارهای مناسبی را به شما توصیه کند.

حقایق و افسانه‌ها درباره کاهش وزن بعد از ۵۰ سالگی

حالا که راهکارهای کاربردی را خواندیم، بهتر است چند حقیقت را درباره وضعیت متابولیسم بدن بعد از ۵۰ سالگی توضیح بدهیم و افسانه‌ها را تکذیب کنیم.

  • حقیقت: متابولیسم بدن با افزایش سن آهسته‌تر می‌شود. اما خود شما می‌توانید با انجام فعالیت‌های فیزیکی سرعت متابولیسم خود را بالا ببرید. به‌طور مثال، حداقل نیم ساعت تمرین هوازی در روز انجام دهید: راه رفتن، شنا کردن، کارهای منزل مثل باغبانی یا استفاده از دوچرخه ثابت).

افسانه: نوشیدن چای سبز، قهوه یا هر نوشیدنی کافئین‌دار دیگری نمی‌تواند سرعت متابولیسم شما را دگرگون کند. در نتیجه انتظار نداشته باشید که نوشیدن روزی یک یا دو فنجان چای سبز تغییری در وزن شما ایجاد کند.

  • حقیقت: درست است که انجام یوگا می‌تواند به کاهش وزن و سوزاندن کالری کمک کند. البته نه هر سبک یوگایی. سبک‌هایی مثل آشتانگا و یوگای قدرتی هستند که فعالیت فیزیکی بیشتری را در تمرینات خود جای می‌دهند. همچنین، برای کسب نتیجه دلخواه، شما باید در هفته ۳ الی ۵ جلسه ۱ساعته تمرین داشته باشید.

افسانه: هر سبک یوگایی برای کم کردن وزن مناسب نیست. در حالی‌که یوگایی ترمیمی یا سبک‌هایی که بر مدیتیشن متمرکز هستند، می‌توانند تاثیرات شگفت‌انگیزی روی بدن شما بگذارند، اما نمی‌توانند در مسیر کاهش وزن بعد از ۵۰ سالگی کمک چندانی به شما بکنند.

  • حقیقت: اگر به طور منظم وعده‌های غذایی صبحانه، ناهار، و شام را میل نمایید، مواد مغذی مورد نیاز خود را به طور مناسب دریافت می‌کنید. دریافت منظم کالری، پروتئین، و فیبر در طول روز سطح انرژی شما را بالا نگه می‌دارد و حجم ماهیچه‌های شما را حفظ می‌کند. علاوه بر این‌ها، متابولیسم شما با دقت و سرعت بهتری انجام می‌شود.

افسانه: حذف وعده‌های غذایی مثل صبحانه یا شام سالمندان اشتباه است. انداختن فاصله زیاد بین وعده‌های غذایی باعث کاهش سطح قند خون می‌شود. وقتی قند شما پایین بیاید احساس گیجی، خستگی، و بدتر از این‌ها احساس گرسنگی خواهید داشت. پس میل شما به غذا بیشتر می‌شود.

همچنین حذف یک وعده غذایی سرعت متابولیسم شما را کاهش می‌دهد؛ که همین موضوع باعث افزایش وزن می‌شود!

لاغری مفرط در سالمندان

” ضعیف شدن و لاغر شدن در سالمندان یک امر طبیعی است.” ممکن است این جمله را از زبان خیلی از افراد بشنوید. متأسفانه باور غلطی که در جامعه رواج پیدا کرده ، باعث شده تا لاغری مفرط در بین سالمندان یک امری طبیعی شود. این اتفاق منجر به این موضوع شده که سالمند چندان هم به­ فکر درمان آن نباشد.

به طورحتم شما از اثرات نامطلوب چاقی خبر دارید و به ­فکر درمان آن هستید، اما احتمال دارد از مضراتی که لاغری مفرط به بدن­تان وارد می­کند آگاه نباشید و لاغری را یک امر طبیعی بدانید. لاغری مفرط، خود یک بیماری زمینه ­ای است. اما می‌تواند از بیماری­ های مختلف دیگری هم نشأت بگیرد.

اگر لاغری در سالمندان ناگهانی اتفاق بیفتد، مشکل سوء تغذیه در سالمندتان مطرح است. سوء تغذیه باعث می­‌شود که وضعیت عمومی سالمند، همیشه در حالت نرمال نباشد.

نشانه­ های لاغری مفرط در سالمندان

اگر زمانی متوجه شدید لباس ­ها یا حتی جواهرات­تان برای­تان بزرگ شده­، این احتمال وجود دارد که دچار لاغری­ مفرط شده­‌اید. اگر بی ­دلیل دچار غم یا ناراحتی یا عصبانیت شده‌­اید، از ویژگی های لاغری­ مفرط تغییر در خلق ­و خو است.

کمبود انرژی، خستگی­ های زودرس، نداشتن انگیزه، افزایش ابتلاء به بیماری­های عفونی از دیگر نشانه ­های بیماری لاغری­ مفرط هستند. شایع­ترین نشانه­ لاغری مفرط، کاهش وزن ناگهانی است. اگر بدون رژیم ­گرفتن یا برنامه­ غذایی خاصی، وزن شما در حال کاهش است، شما به لاغری­ مفرط دچار شده‌­اید.

بی ­اشتهایی در سالمندان

بی­اشتهایی در سالمندان، علت اصلی کاهش وزن و لاغرشدن است.  بی ­اشتهایی که دچار آن می­شوید, دلایل مختلفی دارد. در زمان کهن­سالی، با وجود این­که لاغری طبیعی نیست؛ اما بی ­اشتهایی امری طبیعی است. گاهی به ­دلیل داروهایی که در این زمان مصرف می­کنید، ممکن است اشتهایتان کاهش پیدا ­کند.

عوراض بعضی از داروها، لاغری مفرط است. اگر دارویی مصرف می­کنید، به بروشور آن توجه کنید. به­طور معمول در برشوری که برای داروها تهیه می­شود، عوارض جانبی داروها ذکر می­شود. لاغری و کم­اشتهایی ممکن است به­دلیل مصرف داروها در دوران کهن­سالی باشد. عوارض بعضی از داروها، تغییر حس چشایی است. در تحقیقات انجام شده، مشاهده شده است که مصرف چند داروی مختلف می­تواند درحس چشایی­تان اختلال ایجاد کند. اگر مزه­ی غذا را به­ خوبی متوجه نشوید یا تغییری در طعم غذا اتفاق افتد، بی­اشتهایی طبیعی است.

بعضی از داروها اثراتی همانند استفراغ، حالت تهوع، خشک­ شدن دهان را دارند. همه­ این عوامل باعث می­شود که بی­اشتهایی شما افزایش پیدا کند. اگر متوجه شدید بی اشتهایی و کمبود وزن به­ دلیل مصرف داروهای مختلف است، با پزشک مشورت کنید تا داروهایی برای کاهش عوارض تجویز کنند.

یکی از باورهای غلطی که در جامعه رواج پیدا کرده این است که ورزش ­کردن برای افرد لاغر اندام مناسب نیست. ورزش­کردن برای هر سنی و برای هر وزنی مناسب است. اگر وزن­تان کاهش پیدا کرده است و لاغر شده‌­اید، بهتر است ورزش­ کردن روزانه را شروع کنید. ورزش کردن باعث می­شود تا فعالیت روزانه­ شما افزایش پیدا کند. بالارفتن فعالیت بدن باعث بالارفتن متابولیسم بدن می­شود. اگر تلاش کنید متابولیسم بدن­تان را افزایش دهید، احساس گرسنگی در شما بیش­تر از قبل می­شود و کم­اشتهایی ازبین می­رود.

یکی دیگر از فواید ورزش ­کردن افزایش تعرق است. اگر فعالیت روزانه­ خود را افزایش دهید، تعرق بدن­تان افزایش پیدا می­کند. افزایش تعرق باعث می‌شود بدن شما با کمبود آب مواجه شود. کمبود آب یکی از راه­های افزایش اشتها است. استفاده­کردن از مایعات همانند آب­میوه­ها و آب باعث می­شود تا اشتهای شما افزایش پیدا کند.

با بالارفتن سن، حس چشایی­ را می‌تواند دچار اختلال کند. می­توان گفت یکی از دلایل کم­اشتهایی در سالمندان، ضعیف شدن حس چشایی است. اختلال در حس چشایی به شکل­های مختلف بروز می­کند. ممکن است توانایی تشخص طعم ­ها از شما سلب شود.

اگر سالمند شما احساس ناخوشایندی در هنگام غذا خوردن­ غذاهای معمولی دارد، احساس چشایی سالمند توانایی تشخیص طعم ­های معمولی را ندارد. برای درمان این مشکل بهتر است غذاهایی تهیه کنید تا طعمی که سالمند بیشتر از سایر طعم­ ها می­پسندد، در آن بیش­تر باشد. غذاهایی با طعم­جدید و متفاوت از طعم­های قبلی  نیز می­توانید تهیه کنید.

درمان لاغری مفرط در سالمندان

یکی دیگر از نشانه­ هایی که سالمندان از غذا خورد منع می­‌شوند، بوی نامطبوع غذا است. گاهی سالمند در هنگام غذا خوردن به بوی یک غذا واکنش نشان می‌­دهد. این یک واکنش طبیعی در سالمندان است. به ­­دلیل افزایش سن ممکن است بوی مواد غذایی شما را اذیت کند. اگر در هنگام خوردن غذا احساس حالت تهوع داشتید، بدن شما به بوی مواد غذایی حساسیت دارد. یکی دیگر از دلایل کم ­اشتهایی حساسیت بدن شما به بوی مواد غذایی است. برای این­که این مشکل نیز برطرف گردد، به دنبال ماده غذایی که به آن حساسیت دارید، باشید و آن را از برنامه غذایی خود حذف کنید.

سعی کنید تمامی وعده­های غذایی خود را صرف کنید. گاهی دیده شده بسیاری از مردم،  برای افزایش اشتها در وعده­ی ناهار، از خوردن صبحانه صرف نظر می‌­کنند. این یک اشتباه رایج است. خوردن صبحانه، خود باعث افزایش اشتها در وعده­ ناهار می­شود.

اگر از سالمندانی مراقبت می­کنید که تنها زندگی می­کنند، تمام وعده ­های غذایی را خودتان تهیه کنید. بسیاری از سالمندان به­ دلیل این­که تنها زندگی می­کنند، رغبتی برای درست­ کردن غذا در تمام وعده ­های روز را ندارند. این موضوع می‌تواند باعث کاهش اشتها و کاهش وزن در فرد سالخورده شود.

افسردگی و کاهش وزن

یکی از دلایل کاهش وزن، افسردگی است. گاهی به­دلیل از دست­دادن نزدیکان یا هر دلیل دیگری، احساس غم یا ناراحتی به­ سراغ­تان می­‌آید. اگر افسردگی درمان شود و بتوانید ارتباط نزدیکی با سالمندتان داشته باشید، بیماری لاغری مفرط، بهبود پیدا می­کند.

سعی کنید در زمان صرف غذا همراه با سالمند باشید. تنهابودن سالمند هنگام غذاخوردن باعث کاهش اشتها می­شود. بیماری­­های مختلف دیگری همانند آلزایمر، سرطان، زوال عقل، بیماری پارکینسون، مشکلات تیروئید، دیابت کنترل نشده، مشکلات دستگاه گوارش و بیماری های قلبی، از دلایل دیگر بیماری لاغری مفرط است.

درمان لاغری مفرط در سالمندان

اگر سالمند شما دچار بیماری لاغری مفرط است، ابتدا باید علت آن­را یافت کنید. راه­کارهای متفاوی برای درمان این بیماری وجود دارد. اولین کاری که برای حل این مشکل باید انجام دهید، داشتن برنامه­­ی روزانه غذایی است. برنامه­­ ثابت روزانه­­ غذایی باید در یک ساعت مشخص صرف شود. نظم در برنامه­ی­غذایی افزایش اشتها و عادت­ کردن معده را به­ دنبال دارد.

سعی­کنید وعده­های غذایی که مصرف می­کنید، زیاد و مفید باشد. خوردن ۵ وعده در روز باعث می­شود که مواد مغذی که بدن نیاز دارد به مرور زمان وارد بدن­تان شود و از ضعف و بی­حالی جلوگیری می­کند.

گاهی دلیل مشکلات سالمندان برای کاهش اشتها، دندان­های­شان است. غذاهایی همانند سوپ و آش برای­شان تهیه کنید تا راحت­تر بتوانند غذا را صرف کنند. غذاهایی که بدون استفاده از قاشق و چنگال صرف می­شوند همانند ساندویچ­ ها یا غذاهای فینگرفود باعث افزایش اشتها می­شوند.

ورزش روزانه را فراموش نکنید. سعی کنید زمان­هایی از وقت خود را با دوستان یا خانواده بگذرانید تا از افسردگی و سپس از کم­اشتهایی جلوگیری شود. معاشرت با سایر افراد را بیش­تر از قبل کنید. سعی کنید در طول روز حداقل چند لیوان آب، مصرف کنید. خواب کافی، نداشتن استرس، استفاده از غذاهایی با انرژی بالا و کم­ کالری از راه ­های دیگر درمان این بیماری هستند.

توصیه­ آخر برای لاغری در سالمندان

  • اگر لاغری در فرد مسن به صورت غیرطبیعی است، در ابتدا به پزشک مراجعه کنید. درکنار توصیه ­های پزشک به راه­ های افزایش اشتها توجه داشته­ باشید.
  • ورزش­ کردن، خوردن آب آشامیدنی، برنامه­ روزانه­ غذایی، به افزایش اشتها کمک می­کند.
  • سعی کنید وقت بیش­تری را با دیگران بگذرانید. انزوا و افسردگی یکی از دلایل بی­ اشتهایی هستند.
  • وعده­ های غذایی را کامل و بدون حذف هیچ ­یک، میل کنید.
  • اگر پرستار سالمند دارید، حتما شرایط سالمند خود را با ایشون در میان بگذارید.

**خبر خوش این است که ما در مجموعه زیمد تنها با دریافت ۱۵۰ هزارتومان برنامه غذایی و رژیم تغذیه با توجه به مشخصات شما ارسال خواهیم کرد تا از مشکلات جسمی و روحی عزیزان شما جلوگیری یا کاسته شود.

دریافت برنامه رژیم غذایی

"*" indicates required fields

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا