خواص چند ادویه برای سالمندان
فرآیند سالمندی با شروع سن ۶۰ سالگی در افراد آغاز میشود. سالمندی یک دوره حساس در زندگی افراد است. فرآیند سالمندی میتواند باعث کاهش تواناییهای جسمی و روانی افراد گردد. با افزایش سن سالمند، میزان اختلالات اضطراب و افسردگی، بیشتر میشود. علاوه بر این، افزایش سن ارتباط تنگاتنگی با بروز بیماریهای غیرواگیردار دارد.
به دلیل مشکلات و بیماریهای ناشی از پدیده سالمندی، افراد سالمند جز بزرگترین گروه مصرف دارو هستند. نوع تغذیه درست در سلامتی افراد سالمند تاثیر به سزایی دارد. ادویه جات از مواد مهمی هستند که در خوش طعم و خوش عطر کردن منوی غذایی، نقش مهمی دارند. علاوه بر این، تحقیقات بیشماری از خواص دارویی و تاثیر مثبت ادویه ها بر سلامتی انسان، انجام شده است. در این مقاله همراه ما باشید تا با خواص تعدادی ادویه برای سالمندان آشنا شوید. این ادویه ها میتوانند همراه دیگر مواد غذایی سالم، سلامتی را برای سالمندان به ارمغان آورند.
ادویه چیست؟
در ابتدا، تعریفی از ادویه بدانیم. در ادامه بخوانیم که چه موادی جز ادویه محسوب میشوند؟ سپس با چند مورد از ادویه های پرخاصیت و پرکاربرد آشنا میشویم.
ادویه ها، مواد گیاهی هستند که برای عطر و طعم دهی به مواد غذایی به کار میروند. معادل واژه ادویه در زبان فارسی، چاشنی است. ادویه در مقادیر ناچیزی به عنوان افزودنی به غذا استفاده میشود. دانه خشک شده، میوه، ریشه یا مواد مغذی گیاهی همگی میتوانند جز ادویه حساب شوند.
کدام ادویه برای سالمندان پر خاصیت و مفید است؟
- زردچوبه: ادویهای که در خانه هر ایرانی پیدا میشود. این ادویه یکی از مفیدترین ادویه های موجود است. زردچوبه با دارابودن خاصیت ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی، جایگاه ویژهای در بین ادویه ها دارد. تحقیقات جدید در مورد زردچوبه، نشان داده که کورکومین موجود در آن، باعث بهبود گردش خون، کاهش التهاب و بهبود عملکرد مغزی در افراد سالمند میشود.
این ادویه، خطر زوال عقل در سالمندان را کاهش میدهد. براساس تحقیقات علمی، زردچوبه در پیشگیری از انواع سرطانها موثر است. زردچوبه برای سم زدایی کبد نیز مفید است. این ادویه برای سالمندان از اکسیداسیون و بروز التهاب مزمن در افراد مسن پیشگیری میکند. توصیه میشود که زردچوبه به صورت تازه مصرف شود و همیشه اندازه نیاز خریداری گردد، چون بعد از گذشت چند ماه، دیگر آن عطر و طعم اولیه را نخواهد داشت. - دارچین: وقتی از ادویه ها سخن میگوییم، دارچین با آن طعم و عطر بینظیرش، ناخودآگاه به ذهن همه ما میآید. یکی دیگر از ادویه های مفید برای بدن ، دارچین است. دارچین، ایمنی بدن سالمندان را افزایش داده و ضدمیکروب است. مصرف مرتب دارچین در فصل زمستان، از سرماخوردگی جلوگیری میکند. تحقیقات نشان داده که دارچین در کنترل قند خون و دیگر بیماری های قلبی عروقی، نقش مهمی را ایفا میکند. پودر دارچین بعد از چندماه دیگر عطر و طعم خود را از دست میدهد. بهتر است که چوب دارچین را از عطاری ها خریداری نمایید و هرگاه به آن نیاز داشتید، آن را آسیاب کنید.
- پودر پاپریکا: از دیگر ادویه های مفید برای سلامتی سالمندان، پودر پاپریکا است. پودر پابریکا خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی دارد و رادیکالهای آزاد را خنثی میکند. پاپریکا به کاهش کلسترول خون و تنظیم قند خون در سالمندان کمک میکند. ادویه پودر پاپریکا از ترکیب دو فلفل تند و فلفل دلمه ای خشک شده، ساخته میشود. میزان تندی پودر پاپریکا در هر منطقه ای از دنیا متفاوت است.
- هل: عاشقان چایی میدانند که هل همراه همیشگی چای، چقدر خوش عطر و خوشبو است. هل، این ادویه برای سالمندان ، بسیار خوشبو و با طعمی دلچسب برای چایی است. هل برای متعادل کردن قند خون در سالمندان، بهبود آسم و برونشیت به کار میرود. هل خاصیت ضدجرم دندان را دارد و باعث از بین رفتن میکروب های دهان میشود.
- ادویه کاری: وقتی سخن از ادویه ها به میان میآید، تصویر کشور هند با ادویه های رنگارنگش در دیدگان ما نقش میبندد. ادویه کاری بیشتر در آشپز هندی استفاده میشود اما به دلیل پرخاصیت بودن آن و مزه دار کردن غذا، بین مردم ملل مختلف، محبوبیت زیادی دارد. ادویه کاری به سبب مواد تشکیل دهندهاش، خاصیت زیادی برای سلامتی بدن دارد. این ادویه مشهور و محبوب، از زیره، سیر، زردچوبه، گشنیز، دارچین و هل تشکیل شده است. هل، خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی دارد.
کورکومین موجود در ادویه کاری باعث کند شدن رشد سلول های سرطانی میشود. از طرفی دیگر، به علت دارابودن مادهای به نام کارسامین، اثر عوارض شیمی درمانی را کمتر میکند و همچنین باعث تخریب سلول های سرطانی میشود. ادویه کاری باعث افزایش عملکرد دستگاه گوارش شده و در درمان نفخ نیز موثر است. این ادویه، باعث پاکسازی معده و روده در سالمندان میشود و کلسترول خون را پایین میآورد. ادویه کاری باعث درمان سریع سرماخوردگی و کاهش علائم آن میشود. افراد سالمندی که بیخوابی دارند، توجه کنند که ادویه کاری موجب بهبود خواب میشود. - زنجبیل: مگر میشود از ادویه ها سخن گفت اما زنجبیل را فراموش کرد. زنجبیل، عملکرد دستگاه گوارش را بهبود میبخشد و باعث تسکین درد در سالمندان میشود. زنجبیل میتواند به کاهش علائم سرماخوردگی نیز کمک کند. زنجبیل به عنوان یک ادویه ضدالتهاب نیز معروف است. ترکیبات شناسایی شده در ادویه زنجبیل، دارای خاصیت ضد تومور، ضدالتهاب و تسکین درد هستند. این ترکیبات همچنین بر روی کبد، اثر حفاظتی دارند. زنجبیل، بدن را در برابر استرس اکسیداتیو محافظت میکند.
- زیره: زیره یکی از ادویه های پرخاصیت شرق کشورمان است. این ادویه، خاصیت ضدنفخ دارد و باعث بهبود عملکرد دستگاه گوارش میشود. زیره به دلیل دارا بودن محتوی سدیم و منیزیم، به هضم آسان غذا در سالمندان کمک میکند. سالمندانی که مشکل سنگ کلیه و مجاری ادرار دارند، میتوانند از این ادویه برای حل مشکلشان استفاده کنند. زیره نقش مهمی در پیشگیری از ابتلا به دیابت دارد. مقدار آهن موجود در زیره، از کم خونی در سالمندان جلوگیری میکند. اگر میخواهید که علائم پیری در شما دیرتر پیدا شود حتما به صورت روزانه، زیره مصرف کنید.
- جوز هندی: این ادویه پرخاصیت در لیست ادویه های مفید برای سالمندان عزیز، قرار میگیرد. جوز هندی باعث کاهش اضطراب میشود و خاصیت آرام بخشی دارد. این ادویه برای سالمندان باعث تقویت سیستم گوارش و بهبود عملکرد کلیه میشود. استفاده موضعی از آن، دردهای عضلانی را تسکین میدهد و باعث کاهش التهابات مفاصل میشود. جوز هندی، در درمان افسردگی نیز موثر است. این ادویه به دلیل دارابودن خاصیت ضدمیکروبی، میتواند بوی بد دهان را درمان کند. جوز هندی باعث تقویت حافظه شده و از آلزایمر جلوگیری میکند.
جمع بندی
ادویه دار کردن مواد غذایی، طعم و رنگ خوبی به آنها میبخشد. ادویه ها موجب میشوند که افراد مواد غذایی سالمی را برای خوردن انتخاب کنند. اضافه کردن ادویه به غذاها، باعث جذابتر و خوشایندتر شدن غذاها میشود. علاوه بر این، ادویه برای سالمندان دارای خاصیت دارویی و درمانی هستند و فواید مثبت زیادی برای افراد مسن دارند. محققان، مطالعات زیادی در مورد اثر ادویه ها بر سلامتی افراد، انجام دادهاند و به نتایج مثبتی نیز دست یافتهاند. از مصرف ادویه ها غافل نشوید و آنها را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
یک دیدگاه