علائم مهم آسم در سالمندان: اهمیت نگهداری از بیمار
آسم یکی از بیماری های شایع در جهان است. هر ساله تعداد زیادی از مردم به دلیل مشکلات آلرژیک و آلودگی هوا به آسم مبتلا میشوند. ممکن است افراد در تمامی رده های سنی به آسم دچار باشند؛ اما این بیماری در کهنسالی بیشتر افراد را در معرض خطر قرار میدهد. به همین دلیل باید از سالمندانی که به این بیماری دچار هستند، مراقبت ویژه داشته باشید. در ادامه کارهایی که باید برای نگهداری از سالمندان مبتلا به بیماری آسم انجام داد را توضیح میدهیم.
آسم، ریه ها و مجاری تنفسی فرد را درگیر میکند. در این بیماری، مجاری تنفسی و ریه ها بیش از حد طبیعی در برابر عوامل خارجی مثل ریزگردها یا ذرات آلرژیک واکنش نشان میدهند. در زمانی که بدن به عوامل خارجی واکنش غیر طبیعی نشان دهد، حمله رخ میدهد.
آسم، التهاب مجاری تنفسی را به دنبال دارد. این التهاب باعث انسداد مجاری تنفسی مثل نایژه و نایژک ها میشود. بیماری آسم یک بیماری غیرواگیر است؛ به همین دلیل شما میتوانید بدون نگرانی از فردی که دچار بیماری آسم شده، مراقبت کنید.
در زمان مراقبت از کسانیکه بیماری آسم دارند، به این نکته توجه داشته باشید که در بازه زمانی کوتاه فرد دچار حمله میشود. حمله آسم کوتاه مدت است. پس از حمله، فرد احساس بهبودی میکند. در زمان نگهداری از سالمند مبتلا به آسم، باید تمامی علائم حمله آسم و بهترین واکنش در زمان حمله را بدانید.
بیشتر بخوانید: علائم سرطان ریه در سالمندان
علائم بیماری آسم در سالمندان
سالمندان مبتلا به بیماری آسم باید هر چه سریعتر تحت درمان قرار گیرد. گاهی شما نمیتوانید به این بیماری پی ببرید. اگر هر یک از علائم زیر را در سالمندی که تحت مراقبت است، مشاهده کردید بهتر است با پزشک مشورت کنید تا از پیشرفت این بیماری جلوگیری کنید.
- اگر سالمند در حین خندیدن یا انجام فعالیت دچار سرفه های خشک یا پی در پی میشود، بهتر است تحت درمان پزشک قرار گیرد.
- احساس تنگی نفس و سرفه های خشک در پایان شب و در هنگام خوابیدن از علائم دیگر بیماری آسم است که باید به آن توجه داشت.
- احساس تنگی نفس و سوزش در قفسه سینه از علائم جدی بیماری است.
- در هنگام تنفس، شنیدن صدای خس خس از نشانه های بیماری آسم است.
توجه نکردن به هر یک از علائم آسم، خطر مرگ را به دنبال دارد. اگر بیماری در مرحله ابتدایی خود درمان شود، میتوان شدت بیماری آسم را کاهش داد.
دلایل ابتلا به بیماری آسم در سالمندان
زندگی در شهرهای بزرگ، مشکلاتی برای سالمندان به وجود میآورد. شهرهای بزرگ علاوه بر تأثیراتی که بر روان سالمندان میگذارد، مشکلات جسمانی هم به دنبال دارد. یکی از این مشکلات افزایش ابتلا به آسم است. در هوای کلانشهرها ریزگردهای سمی مثل سرب وجود دارد. این ریزگردها باعث تحریک مجاری تنفسی میشود، به همین دلیل یکی از دلایل بیماری آسم وجود آلودگی هوا در کلان شهرهاست.
یکی دیگر از علل بیماری، استفاده از مواد غذایی دارای خاصیت آلرژیک است. همچنین موادی که در آنها مواد شیمیایی به کار رفته باعث بروز آسم میشود. تغییر در آب و هوای محل زندگی، آلرژی به پشم و موی حیوانات نیز میتواند علت بروز این بیماری باشد.
استفاده از مواد شوینده همانند وایتکس میتواند در التهاب ریه ها تأثیرگذار باشد. در زمانی که مشغول ضدعفونی مکانی هستید که سالمند در آن مکان قرار دارد حتماً وایتکس را به میزان زیادی رقیق کرده و در و پنجره ها را باز بگذارید.
مشکلات معده باعث بروز ریفلاکس شده و سرفه های خشک را به همراه دارد. اگر سالمندی که از او نگهداری میکنید، سابقه مشکلات معده دارد، بهتر است از طبخ غذاهایی که باعث ترش کردن معده و ایجاد ریفلاکس میشود، پرهیز کنید تا سرفه های او کمتر شود.
استرس یکی از عوامل جدی بروز آسم است. تحریکات عصبی و وارد کردن استرس و فشار میتواند باعث حملات جدی شود. تا حد ممکن فرد را از محیط های استرس زا و عوامل عصبی دور نگه دارید.
گرد و خاک، گرده افشانی درختان و گیاهان، عفونت های تنفسی مثل ابتلا به آنفولانزا و سرما خوردگی، مصرف دخانیات، وراثت از دیگر علل به وجود آمدن بیماری آسم است.
بیشتر بخوانید: علائم ذات الریه در سالمندان
نگهداری از سالمندان مبتلا به بیماری آسم
نگهداری از فرد مسنی که مبتلا به آسم است، اصول و قواعد خاصی دارد. اگر در زمانی که حمله اتفاق میفتد، آگاهی کافی نداشته باشید خطراتی جدی فرد سالمند را تهدید میکند. برنامه مراقبتی برای سالمند در نظر بگیرید. این کار باعث افزایش نظم و کاهش استرس در زمان مراقبت از سالمند میشود.
در برنامه مراقبتی که تنظیم کردهاید، در ابتدا تمامی داروها و اسپری هایی که فرد بیمار در طول درمان باید استفاده کند را یادداشت کنید. برای اینکه بتوانید در وقت دقیق خود تمامی داروها را یادآوری کنید، میتوانید از برچسب و جعبه های یادآور استفاده کنید.
با کمی مطالعه درباره بیماری آسم میتوانید از تمامی عللی که باعث تحریک مجاری تنفسی و ریه ها میشوند، آگاه شوید. به عنوان مثال از آوردن حیوانات خانگی به محیط خانه سالمند به شدت جلوگیری کنید.
خانه و محیط خانه را تا حد ممکن از رطوبت حفظ کنید. مرطوب بودن خانه باعث رشد کپک و قارچ ها میشود. هاگی که توسط قارچ و کپک تولید میشوند برای بیماران آسمی مضر است.
پیشنهاد مطالعه: امبولی ریه در سالمندان
از استفاده کردن ملحفه و تشک و پتوهایی که از جنس پشم گوسفند یا حیوانات دیگر هستند، بپرهیزید.
از پوشیدن لباس هایی که کرک و خز و مخمل در آنها استفاده شده، خودداری کنید.
تا حد ممکن لوازم و محیط اتاق فرد بیمار را تمیز و ضدعفونی کنید تا از رشد کنه و موجودات دیگر جلوگیری شود.
در زمانی که فرد سالمند قصد خارج شدن از خانه را دارد، به او استفاده از اسپری را در زمان حمله آموزش دهید.
اگر از سالمند مبتلا با آسم مراقبت میکنید، علاوه بر نکات ضروری که در بالا ذکر شد، باید نکات دیگری را رعایت کنید. توجه داشته باشید که استفاده از رژیم غذایی مناسب در بهبود بیماری میتواند بسیار تاثیرگذار باشد. از غذاهایی همانند بادمجان که خاصیت آلرژیک دارند یا غذاهای حاوی مواد شیمیایی و نوشیدنی های گازدار همانند نوشابه بپرهیزید.
میتوانید با مشورت پزشک از داروهای گیاهی که برای بهبود مشکلات ریوی تجویز میشوند، استفاده کنید. آویشن و عناب را همانند چای دم کنید و چند وعده در روز به سالمند دهید. همچنین چند برگ از درخت به را بشویید و داخل آبی که در حال جوشیدن است بریزید؛ سپس آب جوشیده شده را به سالمند دهید.
سالمند را به انجام دادن ورزش آرام روزانه تشویق کنید. توجه داشته باشید که از ورزش های ر تحرک جلوگیری کنید. چرا که این ورزش ها باعث میشود اکسیژن کمتری به ریه ها برسد و فرد دچار تنگی نفس شود.
در برنامه روزانه مراقبتی، میزان خواب فرد سالمند را تنظیم کنید. خواب منظم و مناسب در روز باعث بهبود عملکرد ریه ها میشود.
بیشتر بخوانید: آب آوردن ریه در سالمندان
توصیه آخر برای نگهداری از سالمند مبتلا به آسم
اگر از فرد سالمندی مراقبت میکنید، خطر بیماری آسم را جدی بگیرید. در صورتی که هر یک از علائم بیماری آسم را در فرد سالمند مشاهده کردید، فوراً به پزشک مراجعه کنید. داروهایی که پزشک برای سالمندان مبتلا به بیماری آسم تجویز کرده را همیشه همراه خود داشته باشید. داروها را در وقت مشخص خود به بیمار دهید. فرد بیمار را از محل هایی که شاخص آلودگی بالاست، دور کنید. از طبخ مواد غذایی که در آنها میزان ذرات آلرژیک زیاد است، بپرهیزید.