A
سلامت جسمی سالمندان

دلایل مهم تشنج در سالمندان و بیماری صرع چیست؟

هر انسانی می­تواند در هر سن و شرایطی به بیماری­های مختلفی مبتلا شود. اما در سنین بالا و سالمندی، اینکه بیماری و عارضه­ای برای شخص پیش بیاید نشان دهنده یک بیماری جدی در سالمند است. تشنج و صرع در سالمندان می­تواند نشانه بیماری های مغزی باشد.

به­ دلیل رایج بودن این عارضه در بین سالمندان، مجموعه زیمد تصمیم دارد در این مقاله به صورت کامل این مورد را بررسی کند و به شما که وظیفه نگهداری و مراقبت از سالمند را دارید اطلاعات جامعی ارائه دهد. در خواندن این مقاله، با ما همراه باشید.

آتروفی مغزی در سالمندان

علل بروز تشنج در سالمندان

زمانی­که تشنج در کودکی رخ دهد، می­تواند نشان دهنده این باشد که هنوز سیستم عصبی و مغزی او کامل نشده و با علائم خفیفی خود را نشان می‌دهد. اما اگر سالمند عزیز شما، به صورت ناگهانی غش کرد، به زمین افتاد و دست­ها و پاهایش به شدت تکان خورد، بدانید که موضوع جدی­ است و نیاز به پیگیری دارد.

اگر بخواهیم علت اصلی این حادثه را بررسی کنیم، می­توانیم به سکته مغزی اشاره کنیم. متاسفانه سکته مغزی، بیماری رایجی بین سالمندان شده و در بین مردان نسبت به زنان شیوع بیشتری دارد.

عواملی مانند فشار خون بالا، استرس، مشکلات روحی و روانی می­تواند احتمال سکته مغزی در سالمندان و در پی آن تشنج را افزایش دهد.

از طرف دیگر، زمانی­که افراد پا به سن سالمندی می­‌گذارد بسیاری از اعضای بدن کارایی صحیح خود را از دست داده و برای اینکه به عملکرد درست اعضاء بدن کمک شود، پزشکان داروهای مختلفی را تجویز می­‌کنند. گاها پیش می‌­آید که این داروها با هم تداخل دارند و تاثیراتی که در سالمند برجای می­گذارد با هم تضاد ایجاد می­کند. همیشه تاکید بر این است که هنگام مراجعه به پزشک داروهای مصرفی سالمند را به همراه داشته باشید تا از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری شود.

به حالتی که داروهای مصرفی سالمند با هم تداخل دارند، پلی فارمسی می‌­گویند. پلی فارمسی می­تواند یکی از دلایل بروز تشنج در سالمندان شود.

تاثیرات دارویی، که با هم در تضاد هستند، ممکن است بعد از چند سال در سالمند بروز پیدا کند، که این نشان‌­دهنده آسیب در مغز آسیب است.

یکی از عوامل مهم دیگر تشنج و صرع در سالمندان ، تومور مغزی است. اگر سالمند شما دارای سردردهای زیادی است که با مصرف مسکن هم از بین نمی‌­رود و بدون هیچ سابقه­‌ای دچار تشنج شد، سالمندتان را سریعا نزد پزشک متخصص مغز و اعصاب ببرید.

این نشانه‌ها احتمال وجود تومور مغزی در سالمندان را افزایش می‌دهد. این تومور می­تواند خوش‌خیم باشد و با جراحی برداشته شود، یا اینکه این تومور مغزی نشان دهنده سرطان باشد و نیاز به طی کردن دوره شیمی درمانی دارد. در هر صورت تشخیص وجود تومور و نوع خوش خیم و بدخیم آن به عهده پزشک متخصص مغز و اعصاب است.

اگر سالمند شما به مصرف الکل و مشروبات الکلی عادت داشته و در سن بالا اقدام به ترک آن کند، می­تواند باعث بروز تشنج شود. کمبود منیزیوم، گرمازدگی و عفونت سیستم عصبی می­تواند عوامل دیگری برای بروز تشنج باشد.

در تمام موارد صحبت شده، شما در اولین قدم نیاز به مراجعه پزشک متخصص دارید و پزشک باید راهکارهای لازم را متناسب با سالمند شما تجویز کند. به صورت کلی، با دیدن تشنج، یکی از عوامل زیر دخیل است که باید به پزشک مراجعه کنید:

  • سکته مغزی
  • مصرف تعداد و تنوع زیاد دارو
  • سردردهای طولانی و با شدت زیاد
  • تومور مغزی
  • سرطان
  • قطع کردن ناگهانی نوشیدنی های الکلی
  • کمبود منیزیوم
  • عفونت سیستم عصبی مرکزی
  • گرمازدگی
  • صرع

همانطور که در بالا اشاره شد، یکی دیگر از عوامل تشنج در سالمندان، وجود بیماری صرع در آن­هاست. به دلیل افزایش بیماری صرع در سالمندان و از طرف دیگر افزایش تعداد سالمندان در ادامه بیماری صرع در سالمندان را به صورت کامل توضیح خواهیم داد.

درمان تشنج و صرع در بزرگسالان

انواع تشنج و صرع در سالمندان

این بیماری به ۲ صورت در سالمندان نمود پیدا می­کند:

  • صرع جزئی
  • صرع پیچیده
  • صرع سمپاتیک
  • صرع عمومی

نشانه های وجود صرع ساده در سالمند

در حالتی که سالمند به صرع جزئی دچار شده باشد، یک طرف مغز او آسیب دیده و طرف دیگر سالم است.

سالمندی که دارای صرع جزئی باشد، بسته به اینکه طرف راست مغز دچار آسیب شده یا سمت چپ، دارای نشانه های متفاوتی است. اما مواردی که به صورت کلی در این نوع صرع بروز پیدا می­کند، حالت تهوع، رنگ پریدگی و تعرق بالا است.

اما از کجا متوجه وجود صرع جزئی در سالمند شویم؟ یکی از نشانه های مهم در این نوع بیماری، اختلال در سیستم بویایی، چشایی و بینایی است.

نشانه های صرع پیچیده در سالمند

نشانه های این نوع تشنج و صرع در سالمندان ، نسبت به حالت قبل کمی واضح­تر است و شما زودتر متوجه آن خواهید شد. اگر سالمندتان در به یادآوری خاطرات مشکل دارد و در حافظه و بروز احساسات مختلف دچار مشکل شده بدانید که به صرع پیچیده مبتلا شده است. در این نوع از صرع، سالمند به مدت ۱ تا ۲ دقیقه شروع به دست زدن، خندیدن، گریه کردن و حتی دویدن می‌کند.

علائم صرع سمپاتیک در سالمند

تشخیص این نوع صرع کمی پیچیده‌­تر است و نیاز به تخصص دارد. در این نوع صرع سالمند دچار آسیب در ناحیه مغز شده است، اما نشانه های آن به سیستم عصبی مرکزی مربوط نیست. به عنوان مثال بروز نارسایی کلیه می­تواند یکی از نشانه های وجود صرع سمپاتیک در سالمندان باشد که تشخیص آن بر عهده پزشک متخصص خواهد بود.

علائم صرع عمومی در سالمند

حالتی از صرع که بیشتر ما با آن آشنایی داریم، که در آن فرد به زمین افتاده و شروع به لرزیدن می‌کند، صرع عمومی است. سالمندی که به این نوع صرع مبتلا باشد، ۲ طرف مغز او دچار اختلال و آسیب شده است. در این حالت فرد دچار گرفتگی عضلات شده، از هوش رفته و بعد از چند ثانیه به هوش می‌آید، در حالت بیهوشی دهان باز مانده و بدن به شدت می­‌لرزد.

اگر سالمند شما به این نوع صرع دچار شده، بهتر است بدانید که بعد از به هوش آمدن، سالمند دچار سردرد شدید و بدن درد است و برای حرکت به کمک نیاز دارد.

زمانی­که سالمند دچار حمله صرعی شد، بهتر است یک دستمال یا وسیله محکمی بین دهان او قرار دهید تا زبان خود را گاز نگیرد، چون فشار زیادی وارد می‌­کند. بدن را در حالتی قرار دهید که سر پایین­تر از بدن قرار بگیرد. این حمله بیش از ۱ دقیقه طول نمی­‌کشد. ممکن است سالمند بعد از بروز حمله و تخلیه اختلال مغزی به سرعت به هوش آید یا ممکن است بعد از تمام شدن حمله و قطع شدن تشنج، بیهوش شود. بهتر است کمی زمان دهید تا سالمند به هوش آید اما بعد از آن سالمند را سریعا به پزشک معالجش برسانید.

پزشک داروهایی تجویز می‌کند که مانع از بروز تشنج در بیمار شود. این داروها دارای دوره درمان ۲ تا ۴ ماه است و سالمند باید در این دوره داروها را سر ساعت مصرف کند.

کلام آخر

بروز چنین مشکلاتی در سالمند می‌تواند اطرافیان را هراسان و آزرده خاطر کند. سعی کنید با پزشک مورد اعتمادی در ارتباط باشید و شرایط سالمند را به صورت مرتب گزارش دهید.

مهم­ترین نکته در زمان بروز تشنج و صرع در سالمندان این است که خونسردی خود را حفظ کنید.

شما هنگام بروز تشنج در سالمند چه اقداماتی انجام می‌دهید؟ لطفا نظرات خود را برای ما بنویسید و با ما به اشتراک بگذارید.

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا