روشهای خانگی پایین آوردن تب سالمندان
هر فرد به عنوان آخرین مرحله از زندگی خود، دوره سالمندی را تجربه میکند. در دوران سالمندی میزان تغییرات بیشتر به چشم میآید و سالمندان معمولاً نسبت به دوران جوانی خود، شرایط سختتری را تجربه میکنند. به همین دلیل نیاز است تا پیش از ورود به این دوره از زندگی خود، آمادگیهای لازم را کسب نمایند. بهترین روش پایین آوردن تب در خانه چیست؟ در ادامه بخوانید…
بیماریها و مشکلات مختلفی از قبیل دیابت، فشارخون بالا، گرگرفتگی، کلسترول بالا و… در سالمندان بیشتر از سایر افراد دیده میشود. سالمندان برای بسیاری از این مشکلات داروهای مختلفی مصرف میکنند، اما برای برخی دیگر میتوان از روشهای خانگی نیز بهره برد. یکی از این مشکلات بالا بودن تب در سالمندان است که معمولاً در اوقات بسیاری با آن روبه رو میشوند.
دمای طبیعی بدن چند است؟
به طور کلی دمای بدن هر فرد در زمان استراحت و از طریق دهان او اندازهگیری میشود. این دما معمولاً بین ۳۶.۴ تا ۳۷.۲ درجه سانتیگراد است. عوامل متعددی هستند که بر روی این دما تاثیر میگذارند. از این عوامل میتوان به سن، دمای اتاقی که فرد در آن قرار دارد، لباسهایی که پوشیده و ساعات مختلف در طول شبانهروز اشاره کرد. باید به این نکته نیز توجه کرد که دمای بدن در طول روز متغیر است. بدن در ساعت ۴ صبح پایینترین دما و در حوالی ساعت ۱۸ بالاترین دما را دارد.
تب یکی از نشانه های سیستم ایمنی است. از همین رو بهطور کلی اتفاق ناخوشایندی محسوب نمیشود. تب میتواند یک علامت باشد تا فرد را از بروز عفونت یا مشکلات دیگر داخلی آگاه کند. تب خصوصا در شب میتوانند باعث استرس و نگرانی برای اطرافیان فرد و پرستار او شود. به همین علت نیاز است تا به درستی پیگیری شود تا از بروز مشکلات جدیتر بتوان جلوگیری کرد.
تب در سالمندان
تب در واقع، افزایش موقتی دمای بدن است که میتواند با توجه به وضعیت جسمانی فرد به دلایل مختلفی رخ دهد. سالمندان معمولاً دمای بدن پایینتری نسبت به افراد جوانتر دارند، به همین دلیل نیاز است تا در هنگام اندازهگیری تب آنها به این مسئله توجه شود. دمای بدن میتواند متغیر باشد. از همین رو وقتی تب را در سالمند خود اندازه میگیرید، باید در ساعات مختلف شبانهروز این مسئله را بررسی کرده و نتایج را مقایسه کنید.
تب بالا در سالمندان میتواند به دلیل بیماریها و عفونتهای مختلف باشد. از این عوامل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عفونتهای پوستی مانند زونا یا عفونتهای قارچی
- عفونت باکتریایی، مانند عفونت ادراری (UTI)
- عفونت در زخمها، از جمله زخمبستر
- شرایط مزمن مانند آرتریت روماتوئید
- عفونت ویروسی، مانند آنفولانزا
- عفونتهای دستگاه گوارش
- داروهای تجویز شده
- استرس گرمایی
- رشد بدخیم
- سپسیس
چه عواملی باعث ایجاد تب در سالمندان میشوند؟
تب در سالمندان میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. عفونت اصلیترین دلیل تب در افراد مختلف است که به عنوان یکی از علائم تشخیصی نیز محسوب میشود. البته باید به این نکته اشاره کرد که پیدا کردن دلیل عفونت و بیماریهای مشابه در سالمندان به راحتی سنین جوانی نیست و باید تشخیص مشکل فرد سالمند به درستی و با دقت بیشتری صورت گیرد و برای این مسئله بیماریهای زمینهای او نیز در نظر گرفته شود.
عفونتهای ادراری در بدن سالمندان زیاد مشاهده میشود. این عفونتها در مردان به دلیل بزرگ شدن پروستات بیشتر دیده میشود. این مشکل به این دلیل به وجود میآید که ادرار به خوبی تخلیه نشده و در آن باکتریها میتوانند رشد کنند. در نهایت این اتفاقات موجب عفونت ادرار شده که با تب بروز پیدا میکند.
سالمندان معمولاً در این دوره از زندگی خود، با ضعف توان فیزیکی روبرو میشوند. علاوه بر آن در صورتی که از پیش از این، سالمند شما بهداشت فردی خود را به خوبی رعایت نکرده باشد، در سنین پیری با ضعف سیستم ایمنی روبرو میشود. ضعف سیستم ایمنی میتواند تاثیر مستقیم و مخربی بر روی دستگاه گوارش داشته باشد.
عفونتهای روده ای یا گوارشی میتواند یکی دیگر از دلایل تب در سالمندان باشد. سالمندان معمولاً نسبت به سایر افراد آنتی بیوتیک های بیشتری مصرف میکنند و این مسئله نیز، به مرور میتواند روی سیستم ایمنی و گوارشی آنها نیز تاثیر بگذارد.
سالمندان معمولاً به دلیل تحلیل عضلانی و کهولت سن، بیشتر زمان خود را به خواب و استراحت میپردازند. وقتی این افراد با بیماریهای مختلفی روبرو میشوند، نیاز به استراحت افزایش مییابد. از همین رو بسیاری از سالمندان در روند درمان و استراحت خود با زخم بستر مواجه میشوند. زخم بسترها معمولاً در نواحی مثل استخوان خاجی، شانه، آرنج، پشت ساق و… مشاهده میشوند. این زخمها که به دلیل فشار وارده، بیحس هستند، میتواند منجر به عفونت در سالمندان شوند. در نتیجه این عفوتها فرد دچار تب و مشکلات دیگری شده که نیاز به پیگیری و درمان دارد.
عفونت دستگاه تنفسی یکی از بیماریهایی است که به شکلهای متعدد در ردههای سنی مختلف دیده میشود. سالمندان به دلیل ضعف در سیستم ایمنی خود، خطر این بیماری را بیشتر از جوانان و میانسالان احساس میکنند. خطرناکترین این عفونتها، عفونت سل ریوی است که در بدن سالمندان احتمال شدت گرفتن و عود آن بیشتر وجود دارد. عفونت دستگاه تنفسی در سالمندان بسیار کندتر بهبود مییابد و ممکن است عوارض ناشی از آن تا مدت طولانیتری در بدن فرد باقی بماند.
چند نکته برای پایین آوردن تب سالمند
آسپرین یکی از داروهایی است که معمولاً افراد در سنین میانسالی و سالمندی از آن استفاده میکنند. اما باید توجه داشته باشید که وقتی سالمند شما دچار تب است، نباید از آسپرین استفاده شود. محیطی که سالمند شما در آن قرار دارد، از اهمیت ویژهای برخوردار است. محیط نباید زیاد گرم باشد و بهتر است که روی او پتو انداخته نشود و در فواصل زمانی منظم، درجه تب او را بررسی کنید.
هنگام مواجه شدن سالمند با تب، نیاز است تا هر چه سریعتر دمای بدن او را پایین بیاورید. برای این کار میتوانید از پاشویه، سرد کردن پیشانی و پاهای او استفاده کنید. این اقدامات میتواند دمای بدن او را سریعتر از سایر روش ها پایین آورد. در این شرایط تغذیه سالمندان از اهمیت ویژهای برخوردار است. سالمندان در این شرایط آب زیادی از دست میدهند. به همین دلیل نیاز است تا از غذاهایی استفاده کنند که آب بدن آنها را جبران کند. از این غذاها میتوان به سوپ و آبمیوهها اشاره کرد. در نهایت باید با بررسی وضعیت تب و شرایط جسمانی سالمند خود، تمام علائم و موارد را به پزشک گزارش دهید تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری شود.
با چه روشهایی میتوان تب در سالمندان را پایین آورد؟
تب در سالمندان میتوانند به دلایل متعددی اتفاق افتد. روشهای پایین آوردن تب در آنها بسته به میزان تب و شرایط جسمانی فرد میتواند متفاوت باشد. در صورتی که تب در سالمندان خفیف باشد، میتوان با استفاده از روشهای خانگی آن را پایین آورد. اما در صورتی که درجه تب بالا باشد و بیمار در شرایط نامساعدی قرار داشته باشد، باید به پزشک مراجعه کرد و روش درمانی سریعتری را انتخاب کرد.
یکی از بهترین راهها برای پایین آورد تب در سالمندان، استراحت کردن است. این اقدام ساده میتواند تاثیر بسزایی در پایین آوردن تب داشته باشد. مغز در زمان خواب با ترشح هورمونها باعث رشد و ترمیم بافتها میشود. همچنین در این زمان بدن گلبولهای سفید ترشح کرده که میتواند منجر به کاهش عفونت و در نتیجه پایین آمدن تب در سالمندان و سایر افراد شود.
برای پایین آوردن تب در سالمندان نوشیدن آب و مایعات را از یاد نبرید. این اقدام کمک میکند تا سموم سریعتر از بدن فرد دفع شود. در مصرف مایعات خصوصا آبمیوهها باید به این نکته توجه داشته باشید که میزان قند آنها زیاد نباشد. گلوکز میتواند به رشد بهتر باکتریها کمک کند و در نتیجه بهبود عفونتها زمانبر خواهد بود. به طور کلی قندها موجب تورم میشوند. به همین دلیل بهتر است تا مایعات قندی کمتر استفاده شده یا رقیق شوند.
سالمندان معمولاً با ضعیف شدن قوای جسمانی و داشتن مشکلاتی مانند تب، اشتهای خود را از دست میدهند. پزشکان اغلب به این افراد توصیه میکنند تا از غذاهای با ادویه و نمک کم استفاده کنند. آش جوی دوسر و آب قلم از بهترین غذاهایی است که این بیماران میتوانند استفاده کنند. در صورتی که فرد دچار استفراغ نیز باشد، میتواند با خوردن این غذاها بهبود یابد.
سیستم ایمنی را میتوان مهمترین بخش در بدن به شمار آورد. وقتی شما تب میکنید، در واقع سیستم ایمنی شما در شرایط خطر قرار میگیرد. پزشکان برای تقویت سیستم ایمنی، مصرف پروبیوتیکها را پیشنهاد میکنند. پروبیوتیکها از این طریق میتوانند جلوی ابتلای سالمند شما را به عفونتها و بیماریهای این چنینی بگیرند و به بهبود وضعیت جسمانی فرد کمک کنند.
دوش با آب ولرم نیز از دیگر راهکارهایی است که به پایین آوردن تب در سالمندان کمک میکند. آب سرد میتواند به ایجاد لرز در سالمندان بینجامد، به همین دلیل باید به دمای آب دقت داشته باشید. همچنین میتوانید برای آرام کردن ماهیچهها و بدن، سولفات منیزیم و چند قطره اسانس نعناع یا بنفشه استفاده کنید. بررسی دمای بدن و وضعیت بیمار، اهمیت زیادی دارد. به همین دلیل نیاز است تا در صورتی که نمیتوانید زمان کافی را به سالمند خود اختصاص دهید، از پرستاران مجرب برای این کار کمک بگیرید.
در چه شرایطی به دلیل تب کردن باید به پزشک مراجعه نمود؟
تب ممکن است ساعات زیادی فرد را درگیر خود کند. اما در برخی موارد حتی پس از پایین آمدن تب نیز، بیقراری و ناراحتی برای او باقی میماند. همچنین ممکن است بعد از پایین آمدن تب، علائم آن مجدداً ظاهر شود. در این شرایط بهتر است که برای درمان بهتر و بررسی وضعیت، به پزشک مراجعه کنید.
در صورتی که تب فرد بالای ۴۰.۵ درجه باشد و با دارو پایین نیاید یا در طول یک هفته نوسان داشته باشد، حتی اگر درجه آن زیاد بالا نباشد، بهتر است به پزشک متخصص مراجعه شود. همچنین اگر در طی ۸ ساعت گذشته سالمند شما ادرار نکرده یا به تازگی واکسن زده، بهتر است تا به پزشک مراجعه کنید.
سالمندان معمولاً با بیماریهای مختلفی مثل فشارخون بالا، دیابت، مشکلات قلبی و… دست و پنجه نرم میکنند. از همین رو در صورتی که علائم دیگری مثل گلودرد، سرفه و… نیز داشتند، نیاز است تا به پزشک مراجعه شود. همچنین باید به این نکته توجه کرد که برای مصرف داروهای پایین آورنده تب، خصوصا آنتیبیوتیکها نیاز است تا با مشورت و تجویز پزشک این اقدام انجام شود.
کلام آخر
تب یکی از علائمی است که هشدار میدهد بدن در وضعیت نامساعدی قرار دارد. تب معمولاً در نتیجه عفونتها و تضعیف سیستم ایمنی رخ میدهد. در این شرایط نیاز است تا اقدامات مناسبی برای پایین آوردن تب خصوصا در سالمندان انجام گیرد. تب میتواند ناشی از عفونتهای سیستم تنفسی، زخم بستر، عفونتهای گوارشی و… باشد.
در صورتی که شدت تب سالمند شما خفیف باشد، میتوان از روشهای خانگی برای پایین آوردن آن استفاده کرد. به عنوان مثال میتوان به استراحت کردن، خوردن مایعات، دوش آب ولرم، خوردن غذاهای کم ادویه و… اشاره کرد. در صورتی که تب سالمند شما نوسان دارد یا درجه تب بالایی دارد، بهتر است تا به پزشک مراجعه کنید تا با روشهای درمانی بهتری، به پایین آوردن تب سالمند شما کمک کند. شما نیز ممکن است راهکارهای موثر و مفیدی برای پایین آوردن تب در سالمندان خود داشته باشید که میتوانید با به اشتراک گذاری این راهکارها به دیگران نیز کمک کنید.