A
اطلاعات کاربردی سالمندان

کاردیومیوپاتی چیست؟ علائم، درمان و پیشگیری در سنین بالا

کاردیومیوپاتی یکی از بیماری ­ها و اختلالات قلبی است که در سنین مختلف ممکن است بروز پیدا کند. بیماری­ های قلبی و به طور کلی سایر بیماری ­ها بیشتر در دوران پیری و سالمندی به سراغ افراد می‌­آیند. به همین علت نیاز است تا مراقبت­ های مختلفی در دوران میانسالی صورت گیرد تا از بروز بیماری ­های جدی و سخت در دوران سالمندی جلوگیری شود. در ادامه نکاتی درباره کاردیومیوپاتی در سالمندان بخوانید.

انواع مختلفی از کاردیومیوپاتی وجود دارد. این بیماری و اختلالات ناشی از آن می­تواند در سنین مختلف، نشانه ­های متفاوتی داشته باشد. اما چیزی که در بیشتر آن­ها مشترک است، ضربان نامنظم و از کارافتادگی قلب است. در کاردیومیوپاتی دریچه­ های قلب با مشکل روبه‌­رو می­شوند و قلب عملکرد مناسب پیشین خود را از دست می‌­دهد. به همین علت نیاز است تا در صورت بروز علائم اولیه، آن­ها را جدی بگیرید. بررسی این علائم خصوصا در سنین بالاتر و در دوران سالمندی اهمیت بیشتری دارد؛ چرا که از این طریق، از ایجاد بیماری­ های جدی­‌تری مثل ازکارافتادگی قلب جلوگیری می‌کند.

کاردیومیوپاتی چیست؟

“کاردیو” به معنای قلب و “میو” از واژه­ ماهیچه­ می‌­آید. “پاتی” نیز به معنای بیماری است. همانطور که از نام آن برمی‌­آید، کاردیومیوپاتی یکی از مشکلاتی است که قلب را دچار مشکل می‌کند. این بیماری معمولا به ۳ دلیل عمده رخ می­‌دهد و عملکرد صحیح قلب را با مشکل روبه­‌رو کرده و خونرسانی به درستی انجام نمی­‌شود.

کاردیومیوپاتی در واقع اختلال التهابی عضله قلب است. در نتیجه­ این اتفاق، عضله­ های قلب ضعیف شده و عمل خون­رسانی با مشکل روبه‌­رو می‌شود. کاردیوموپاتی نه تنها قلب را دچار مشکل می‌­کند، بلکه بر سایر اندام­ های بدن نیز تاثیر می­‌گذارد. این مشکل که بیشتر مردان را در معرض خطر قرار می­‌دهد، در نهایت ریه­ ها و کبد را نیز با مشکل روبه‌­رو می‌کند.

کاردیومیوپاتی چه علائمی دارد؟

کاردیومیوپاتی در سالمندان و دوران پیری به طور معمول بیشتر اتفاق میفتد. علائمی که نشان­دهنده­ کاردیومیوپاتی است با توجه به شرایط جسمانی هر فرد معمولا متفاوت است. علائم مربوط به کاردیومیوپاتی به سرعت پیشرفت کرده و خطرات بیشتری می‌تواند فرد را تهدید کند. به همین علت نیاز است تا در ابتدا مورد بررسی قرار گیرد. در شرایطی نیز دیده شده که به مرور زمان فرد خودبه­‌خود بهبود می‌یابد.

علائم کاردیومیوپاتی معمولا با سندروم قلبی احتناقی نیز همراه می‌­شوند که در آن صورت باید مراقبت بیشتری از بیمار صورت گیرد. یکی از علائم رایج در کاردیومیوپاتی این است که در زمان فعالیت و یا حتی در زمان استراحت، فرد دچار تنگی نفس می­شود. نواحی پایینی بدن مثل پا و مچ پا می­تواند دچار ورم شود و شکم به دلیل جمع شدن مایعات باد کند.

احساس خستگی و کوفتگی در بدننیز می­تواند یکی دیگر از علائم کاردیومیوپاتی باشد. تپش قلب و ضربان نامنظم آن و گیجی، سرگیجه، دوران سر، غش و ضعفنیز می­تواند از ابتلا به کاردیومیوپاتی حکایت داشته باشد. در موارد بسیاری نیز دیده شده که فرد از دست دادن میل جنسی خود را تجربه می‌کند و دچار کم شدن اشتها می‌شود. هم­چنین از دیگر علائم کاردیومیوپاتی می­توان به سرفه همراه با خلط خونی کف­دار اشاره کرد. بسته به شرایط، هر فرد می­تواند بروز برخی از این علائم را در خود مشاهده کند.

بیشتر بخوانید: مشکلات قلبی عروقی

چه عواملی خطر ابتلا به کاردیومیوپاتی را افزایش می­‌دهد؟

یکی از مهم­ترین عواملی که در ابتلا به کاردیومیوپاتی موثر است، سبک زندگی ناسالم است. استرس و اضطراب می­توانند بسیاری از بیماری­ها و مشکلات را در بدن شما ایجاد کنند. از همین رو این مسائل در زندگی سالمندان و دوران پیری نقش پررنگ­تری دارند. در همین راستا یکی از عواملی که خطر ابتلا به کاردیومیوپاتی را افزایش می‌­دهد، سن است. افراد بالای ۶۰ سال بیشتر در معرض خطر این بیماری قرار می­‌گیرند.

اضافه ­وزن و چاقی یکی از زمینه­ های ابتلا به بیماری­ های مختلف از جمله کاردیومیوپاتی است. سالمندان به علت تحرک کم و استراحت زیاد ممکن است دچار اضافه ­وزن و چاقی شوند. از این جهت خطر ابتلا به کاردیومیوپاتی ممکن است آن‌­ها را بیشتر از جوانان و میانسالان تهدید کند.

تاثیرات مخرب استعمال دخانیات، الکل و کوکائین می­تواند روی قلب افراد نیز تاثیر بگذارد و شرایط ابتلا به کاردیومیوپاتی را فراهم کند. الکسیم و سیروز کبدی نیز می­تواند در نهایت به مشکلات دیگری مثل کاردیومیوپاتی منجر شود. هم­چنین عوارض جانبی برخی از داروها مثل داروهای ضدافسردگی و ضدروان­پریشی نیز می­تواند خطر ابتلا به کاردیومیوپاتی را بالا ببرد.

در ابتلا به بیماری­های مختلف، ژنتیک و سابقه­ خانوادگی افراد از مهم­ترین عوامل تلقی می­‌شود. در ابتلا به کاردیومیوپاتی نیز سابقه­ بیماری ­های مرتبط با سرخرگ ­های قلب، ابتلا به دیابت شیرین و افزایش کلسترول خون می­تواند تهدید جدی به شمار آید. به همین دلیل این افراد در صورت بروز هر گونه نشانه و علائمی باید به پزشک مراجعه کنند.

درمان کاردیومیوپاتی در افراد مسن

انواع کاردیومیوپاتی در سالمندان و جوانان

کاردیومیوپاتی انواع مختلفی دارد که ممکن است با توجه به عوامل مختلف، فرد به آن مبتلا شود.

  • کاردیومیوپاتی اتساعی یا بزرگ­شده (DCM)

یکی از این انواع کاردیومیوپاتی،کاردیومیوپاتی اتساعی یا بزرگ­شده است. این نوع از کاردیومیوپاتی که به آن DCM گفته می­‌شود، رایج­ ترین نوع این بیماری محسوب می­شود.

در این نوع از کاردیومیوپاتی دریچه­ های قلب ضعیف شده و در نتیجه­ آن، پمپاژ خون و خون­رسانی به خوبی صورت نمی­‌گیرد. در نهایت عضلات بدن دچار کشیدگی شده و نازک می‌­شوند. اتفاقی که در این شرایط برای قلب می­فتد، انبساط دریچه­ های قلب است. کاردیومیوپاتی اتساعی که به بزرگ کننده­ قلب نیز شناخته می­‌شود، می­تواند به دلیل شریان­ های کرونری و زمینه ­های ارثی رخ دهد.

  • کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک

نوع دیگری از کاردیومیوپاتی، کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک است. این بیماری معمولا به دلایل ژنتیکی و ارثی در افراد به وجود می­‌آید. در کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک دیواره­ های قلب ضخیم شده و در نتیجه گردش خون در قلب شما با مشکل مواجه می­‌شود. دلیل این بیماری می­تواند فشار خون زیاد به مدت طولانی، افزایش سن، دیابت یا تیروئید باشد. به همین دلیل باید به علائم کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک در سالمندان توجه ویژه‌­ای داشت.

  • کاردیومیوپاتی بی قوارگی بطن راست آریتموژنیک (AVRD)

یکی دیگر از انواع کاردیومیوپاتی بی‌قوارگی بطن راست آریتموژنیک است. این بیماری که AVRD نیز نام می­‌گیرد، به ندرت اتفاق می­فتد اما یکی از دلایل اصلی مرگ ورزشکاران جوان به شمار می‌­آید. در این بیماری که زمینه­ ژنتیکی دارد، ریتم قلب غیرعادی می‌­شود. این مسئله به دلیل جایگزینی یک بافت چربی لیف­ مانند به جای ماهیچه­ بطن راست، اتفاق می­فتد که می­تواند خطرات زیادی را برای فرد ایجاد کند.

  • کاردیومیوپاتی محدودکننده

نوع دیگر کاردیومیوپاتی، کاردیومیوپاتی محدودکننده است. این نوع از انواع کاردیومیوپاتی نادرترین نوع است و زمانی رخ می­‌دهد که بطن­ها بسیار سفت شده باشند و به اندازه­ کافی از خون پر نشوند. بیماری­ های قلبی مختلف می­توانند باعث کاردیومیوپاتی محدودکننده شوند. هم­چنین از دیگر عوامل ایجاد این بیماری می­توان به وجود زخم روی قلب بعد از پیوند زدن قلب نیز، اشاره کرد.

  • کاردیومیوپاتی حاملگی

یکی از انواع نادر کاردیومیوپاتی، کاردیومیوپاتی حاملگی است. این بیماری معمولا در ماه پنجم یا آخر حاملگی رخ می­‌دهد که قلب در این حالت ضعیف می‌­شود. در شکل دیگر، این نوع از کاردیومیوپاتی پس از دوران حاملگی رخ می­‌دهد که به آن، کاردیومیوپاتی پس از حاملگی اطلاق می‌شود. کاردیومیوپاتی پس از حاملگی شکلی از کاردیومیوپاتی اتساعی است که می­تواند خطرات زیادی را برای فرد ایجاد کند.

بیشتر بخوانید: علائم سکتی قلبی سالمندان

  • کاردیومیوپاتی الکلی

یکی از انواع کاردیومیوپاتی اتساعی، کاردیومیوپاتی الکلی است. این بیماری که در اثر نوشیدن زیاد و طولانی ­مدت الکل اتفاق می­فتد، می­تواند روند خون­رسانی را در بدن فرد با مشکل روبه‌­رو سازد و در نتیجه قلب ضعیف ­شود. به صورت کلی الکل تاثیرات مخرب زیادی را روی بدن شما می­‌گذارد. این مسئله در سالمندان به علت کهوت سن و ضعف بدنی بیش از سایرین به چشم می‌­آید و به مراقبت و پرهیز بیشتری نیاز دارد.

  • کاردیومیوپاتی ایسکمیک

کاردیومیوپاتی ایسکمیک تنها نوع کاردیومیوپاتی است که به شریان­ های کرونری مرتبط است. در این بیماری، شریان ­های کرونری قادر به پمپاژ خون نیستند. در کاردیومیوپاتی ایسکمیک، رگ ­هایی که خون را از قلب بیرون می­‌برند، نازک می­‌شوند. هم­چنین رگ­هایی که وظیفه­ خارج کردن خون را از قلب دارند، مسدود می­‌شوند. در نتیجه­ این اتفاق به میزان کافی اکسیژن به قلب نمی­‌رسد. به همین دلیل این نوع از کاردیومیوپاتی از اصلی­‌ترین دلایل از کار افتادگی قلب محسوب می­‌شود.

  • کاردیومیوپاتی اسفنجی یا ابرمانند

یکی از انواع کاردیومیوپاتی نیز وجود دارد که در هنگام تولد مشاهده می­‌شود. این بیماری که کاردیومیوپاتی اسفنجی یا ابرمانند نام دارد، هنگامی رخ می­‌دهد که ماهیچه­ قلب، خون را به درستی در رحم گسترش ندهد. این بیماری در سنین مختلف قابل­ تشخیص است اما اگر نوزادان را تحت ­تاثیر قرار دهد، به آن کاردیومیوپاتی کودکان اطلاق می‌شود.

پیشنهاد مطالعه: نارسایی قلبی در سالمندان

درمان کاردیومیوپاتی در سالمندان

کاردیومیوپاتی در سالمندان جز بیماری­ هایی است که درمان خاصی برای آن وجود ندارد. اما پزشک متخصص با توجه به علائم و وضعیت بیمار می­تواند جلوی پیشرفت بیماری را گرفته یا وضعیت فرد را بهبود بخشد. به عنوان مثال درد قفسه ­سینه یا تنگی نفس یکی از علائم رایج این بیماری است که نیاز است توسط پزشک متخصص موردبررسی قرار گیرد.

اقدامات مختلفی وجود دارند که می­توانند شدت کاردیومیوپاتی را کم کرده  یا در پیشگیری از آن موثر باشند. از این موارد می­توان به سبک زندگی اشاره کرد. سبک زندگی از مهم­ترین عواملی است که می­تواند شما را در راستای داشتن وضعیت سالم و زندگی توام با سلامتی هدایت کند. بسیار اهمیت دارد تا در سنین پایین­‌تر سبک زندگی خود را اصلاح کند تا در دوران پیری با بیماری­‌های مختلفی از جمله کاردیومیوپاتی در سالمندان روبه­‌رو نشوید.

داروهای مختلفی وجود دارند که برای فشارخون بالا تجویز می­‌شوند. این داروها از حفظ آب در بدن جلوگیری کرده که در نهایت باعث می­‌شود تا ضربان قلب منظم شود، لخته ­های خونی ایجاد نشوند و ورم بخوابد.

در مواردی ممکن است کاردیومیوپاتی شدت بیشتری داشته باشد که در این شرایط نیاز است دستگاه­ های منظم­ کننده­ ضربان قلب در بدن جای‌گذاری شود. عمل ­های جراحی از دیگر راه­ حل ­های بهبود وضعیت بیمار هستند. به عنوان آخرین راهکار نیز پزشکان متخصص، پیوند قلب را به بیماران خود توصیه می‌­کنند.

بسیاری از انواع کاردیومیوپاتی­ها و بیماری­ های قلبی دیگر، زمینه­ ارثی و ژنتیکی دارند. به همین دلیل نیاز است تا در صورت وجود این مشکلات در خانواده، حتما به پزشک متخصص مراجعه و سابقه­ خود را گزارش دهید. این کار می­تواند با رعایت دستورالعمل ­های پزشک و مراقبت از سلامت قلب، خطر ابتلا به کاردیومیوپاتی را در شما کاهش دهد.

سعی کنید زمانی از روز را به ورزش کردن و فعالیت فیزیکی اختصاص دهید. این کار می­تواند به تنظیم ضربان قلب شما و خون­رسانی صحیح کمک کند. رژیم غذایی سالمی داشته باشید و برای تغذیه­ خود اهمیت ویژه‌­ای قائل شوید. به اندازه کافی بخوابید و استرس و اضطراب کمتری را به خود وارد کنید. در نهایت با مصرف کمتر الکل، کوکائین و دخانیات، خطر ابتلا به کاردیومیوپاتی را در خود، خصوصا در دوران سالمندی کاهش دهید.

بیشتر بخوانید: ورزش برای واریس پا

کلام آخر

کاردیومیوپاتی یکی از بیماری­ هایی است که قلب را دچار مشکل می‌­کند. به طور کلی سالمندان ممکن است با مشکلات قلبی مختلفی در دوران پیری خود روبه‌­رو شوند. اما در کاردیومیوپاتی معمولا ضربان قلب نامنظم شده و در نهایت قلب از کار می­فتد. کاردیومیوپاتی انواع مختلفی دارد که از مهم‌ترین آن­ها می­توان به کاردیومیوپاتی اتساعی، کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک، بی‌قوارگی بطن راست آریتموژنیک و کاردیومیوپاتی محدودکننده اشاره کرد.

عوامل مختلفی می­توانند خطر ابتلا به کاردیومیوپاتی در سالمندان را افزایش دهند. یکی از مهم­ترین این عوامل سبک زندگی نادرست و بالا رفتن سن است. به همین دلیل نیاز است تا رفتارهای مراقبتی در سالمندان بیش از سایرین صورت گیرد. فشارخون بالا، دیابت، تیروئید و سابقه­ خانوادگی می­تواند خطر ابتلا به این بیماری را در افراد، خصوصا سالمندان افزایش دهد. به همین علت نیاز است تا در صورت بروز علائم به پزشک متخصص مراجعه شود تا از شدید شدن این بیماری جلوگیری شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا