چند توصیه برای سلامت سالمندان در فصول سرد سال
برف زیباست، باران هم که جای خود… . اما با سرد شدن دست و پا چه میتوان کرد؟ این مشکل بسیاری از سالمندان است. اما راهکارهایی برای این موضوع وجود دارد. در این مطلب میخواهیم درباره روش های مراقبتی از سالمندان در فصول سرد سال صحبت کنیم.
تغییرات دوران سالمندی و مراقبت از سالمندان
با افزایش سن، بدن سالمند دیگر انرژی دوران جوانی خود را ندارد و به عبارتی احساس ضعف زیادی میکند. این دوران از زندگی شما که احتمالا با بیماریهای دیگری همراه میشود، میتواند بعضی روزها برایتان غیرقابل تحمل شود. این تغییرات محدود به جسم آنها نمیشود و میتواند ابعاد مختلف روح سالمندان را نیز در بر گیرد. بسیاری از افراد در دوران پیری گوشه گیر میشوند و احساس افسردگی میکنند. به همین علت باید توجه بیشتری به آنها داشته باشید.
بدن سالمندان آسیب پذیرتر از جوانان و میانسالان است. به همین دلیل به مراقبت بیشتری نیاز دارند. ممکن است وضعیتی به وجود آید که تغییرات محیطی و شرایط آب و هوایی این مسئله را شدت بخشند. به طور معمول در فصول سرد سال به علت شرایط جوی، بیشتر محتمل است تا سالمندان با بیماری های مختلف روبه رو شوند. همچنین سرماخوردگی و مشکلات مشابه آن در این فضول بیشتر رایج است که توجه بیشتر شما را میطلبد.
کاهش حرارت بدن سالمندان در فصول سرد سال
به طور معمول با افزایش سن، بدن افراد تحمل کمتری در برابر سرما دارد. این اتفاق به این علت پیش میآید که میزان سوخت وساز در بدن سالمندان به نسبت دوران جوانی کاهش مییابد. در نتیجه بدن حرارت کمتری را تولید میکند و تحمل سرما برایش دشوار است. این کاهش دمای بدن ممکن است ادامه پیدا کند و به مشکل شدیدی به نام هیپوترمی منجر شود. هیپوترمی خود باعث مشکلات حاد دیگری مثل حمله قلبی، مشکلات کلیوی و حتی مرگ فرد میشود.
کاهش دمای بدن در سالمندان به ویژه در فصول سرد سال ممکن است با یک سری علائم اولیه به سراغ فرد بیاید. فرد سالمند میتواند با علائمی مثل سردرگمی، کندی در حرکت، خواب آلودگی به نظر برسد. همچنین پیش می آید که عضلات این فرد سفت شده یا دچار لکنت زبان شود.
شرایط جسمانی در سالمندان متغییر است و به علت ابتلا به بیماریهای مختلف، وضعیت جسمی آنها در نوسان است. به همین علت ممکن است فرد به خوبی متوجه تغییرات دمای بدن خود نشود. همچنین اگر سالمند شما در خانه تنها باشد ممکن است متوجه این اتفاق نشده و خطرات جدیتری متوجه او شود. بیشتر این سالمندان تحرک کمی دارند و این نوع از سبک زندگی میتواند باعث آسیبدیدگی بیشتر آنها در برابر سرما شود.
از سویی دیگر سالمندان معمولا با بیماریهای مختلفی دست و پنجه نرم میکنند و این بیماریها ممکن است نگذارند فرد به خوبی احساس سرما را درک نماید. از این امراض میتوان به دیابت، مشکلات تیروئیدی، بیماری پارکینسون، آرتریت و مشکلات مربوط به حافظه اشاره نمود. در این شرایط حتما باید پزشک خود را مطلع کنید تا با تشخیص درست، وضعیت شما را بهبود بخشد.
کاهش درجه حرارت بدن چه نشانه هایی دارد؟
هنگامی که دمای بدن فرد شروع میکند به پایین آمدن، علائم و نشانه های خاصی بروز پیدا میکند. از این علائم که در سالمندان در فصول سرد سال شدت مییابد، میتوان به دست و پای سرد و صورت رنگپریده اشاره نمود. معمولا در شرایط سرما بدن فرد میلرزد و صورتش باد میکند.
اما اگر این کاهش دمای بدن ادامه پیدا کند، فرد علائم بیشتری را از خود بروز میدهد. به عنوان مثال به سختی دست و پای خود را تکان میدهد و حرکت کردن برایش سخت میشود. ضربان قلب در این شرایط آهسته تر میشود و عمل تنفس به صورت سطحی و آرام صورت میگیرد. در بعضی موارد ممکن است این مشکل شدید شود و فرد دچار بیحالی شدید شده و هوشیاری خود را از دست بدهد. در این شرایط بهتر است به سرعت به وضعیت سالمند خود رسیدگی کنید.
کلیک کنید و درباره اثرات مصرف قهوه در سالمندان بخوانید!
جلوگیری از کاهش دمای بدن سالمندان در زمستان
هنگامی که دمای هوا پایین می آید و در فصول سرد سال قرار داریم، بهتر است سالمندان زمان بیشتری را در خانه بمانند و در مواقع ضروری فقط از خانه بیرون بیایند. این کار مطمئن ترین راه برای حفظ سلامتی آنهاست. اما در شرایطی که نیاز است از خانه بیرون بیایند، باید سریعتر به یک محیط گرم بازگردند و مدت زمان زیادی را در محیط بیرون از خانه نباشند. همچنین از پوشش مناسب استفاده کنند. استفاده از چندین لایه لباس نازک نسبت به یک لایه لباس ضخیم گرمای بیشتری را میتواند برای آنها فراهم آورد.
اگر شرایط جوی به شکلی است که باران میبارد و ممکن است سالمند شما خیس شود، او را فورا به محیط خانه بازگردانید. خیس شدن علاوه بر پایین آوردن دمای بدن باعث میشود تا بدن او دچار لرزش شود. همچنین در صورتی که سالمند شما در خانه در حال استراحت است از او بخواهید تا زیر لباس خود لباس نازک دیگری بپوشد و از دمپایی استفاده کند. اگر باز هم احساس سرما ادامه پیدا کرد، فرد میتواند بر روی پاها یا شانه خود پتو بیندازد.
عضلات سالمندان در دوران پیری تحلیل میرود و سوخت و ساز کمتری نسبت به گذشته خود دارند. باید به سالمند خود توجه داشته باشید که تغذیه مناسبی داشته باشد. این مسئله در فصول سرد سال اهمیت بیشتری پیدا میکند. چرا که بدن برای حفظ حرارت خود به سوخت و ساز بیشتری نیاز دارد.
به وسایل گرمایشی و درجه آنها در محل سکونت سالمندان توجه ویژهای داشته باشید. همچنین این افراد به دلیل بیماریهای مختلفی که در این سن به سراغشان میآید، ممکن است داروهای زیادی مصرف نمایند. به تاثیرات این داروها بر روی بدن آنها توجه کنید و در صورت بروز هر گونه اختلال و مشکل، با پزشک مربوطه مشورت نمایید. در فصول سرد سال توجه بیشتری به حمام کردن سالمند خود داشته باشید. از او بخواهید تا پس از حمام از لباسهای گرم و پتو استفاده نماید.
سرمازدگی چیست؟
فصول سرد سال و احساس سرما میتواند مشکل دیگری به نام سرمازدگی را برای سالمندان به وجودآورد. سرمازدگی که درجات مختلفی دارد، میتواند تاثیرات و علائم مختلفی را در بدن افراد سالمند داشته باشد. نشانه های ظاهری معمولا بر روی بینی، انگشتان، گوش ها، گونه ها و چانه قابل مشاهده هستند. این اندامها ممکن است قرمز شوند یا احساس درد داشته باشند. پوست فرد در این شرایط به حالت سفت یا موم مانند در میآید و به رنگ زرد یا خاکستری تغییر میکند.
این تغییرات علائم و نشانه های درونی نیز دارد. مشکلات قلبی و جریان خون ممکن است در افراد خصوصا سالمندان با اختلال مواجه شود که در ادامه میتواند منجر به خطرات جدیتری برای فرد شود. به این علت هر گاه مجبور به ترک خانه میشوید، با پوشیدن لباس های مناسب از خود مراقبت کنید. در صورتی که در پوست خود احساس درد یا سوزش میکنید و ظاهر آن را به رنگ قرمز میبینید، به خانه بازگردید. ممکن است به مرور این سوزش ها به صورت تاول بر روی پوست شما ظاهر شوند. در موارد خیلی شدید این سوزش باعث ایجاد رنگ سیاه در قسمتی از پوست میشود که در این موارد حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.
نکات تغذیه ای برای فصول سرد سال
در فصول سرد سال بیماری هایی مثل سرماخوردگی، آنفولانزا و… رواج بیشتری دارد. به همین دلیل نیاز است تا افراد خصوصا سالمندان، مراقبت های بیشتری داشته باشند. یکی از راههایی که افراد میتوانند سیستم ایمنی خود را تقویت کنند و جلوی ابتلا به این گونه بیماریها را بگیرند، تغذیه مناسب است. سالمندان برای حفظ سلامتی خود باید اهمیت ویژهای برای سلامتی خود قائل باشند. افراد در دوران پیری تحرک کمی دارند و باید به این مسئله توجه کنند که عدم تحرک و چاقی میتواند آنها را در وضعیت سختتری قرار دهد.
پزشکان توصیه میکنند که سالمندان سه وعده غذایی را به درستی مصرف کنند تا از مواد مفید و مغذی بهرهمند شوند. همچنین با انجام فعالیتهای روزانه در منزل جلوی چاقی و بیماریهایی ناشی از آن را بگیرند. تغذیه مناسب برای داشتن سوخت و ساز صحیح بدن در فصول سرد سال اهمیت بیشتری پیدا میکند. مصرف میوه و سبزی در این شرایط به سالمندان بیش از پیش توصیه میشود. میوه هایی مثل پرتقال، لیمو، گریپ فروت و سبزی هایی مثل اسفناج، کدو، کلم و هویح میتوانند تاثیر بسزایی در محافظت از سلامت سالمندان به خصوص در فصول سرد سال داشته باشند.
برای مصرف سبزیجات بهتر است آنها را بخارپز کنید. در این صورت از روغن استفاده نمیکنید و هضم آنها نیز برای سالمندان آسانتر است. مصرف انواع دانه ها، گوشت و غلات در فصول سرد سال بیشتر از قبل به سالمندان توصیه میشود. همچنین برای تقویت مفاصل و استخوانها، پزشکان استفاده از لبنیات را توصیه میکنند. به عنوان مثال در فصول سرد سال میتوانید شبها از شیر گرم استفاده کنید.
شرایط قلب سالمندان در فصول سرد سال
سکته های قلبی و مشکلات فشار خون در فصول سرد سال سلامتی سالمندان را بیشتر تهدید میکند. بدن احساس سرمای بیشتری دارد و سوخت و ساز حرارت مورد نیاز را فراهم نمیکند. به همین علت قلب فعالیت بیشتری دارد تا بتواند گرمای مورد نیاز بدن را تامین کند. در نتیجه سیستم عصبی سمپاتیک بیشتر کار میکند که این مسئله باعث افزایش ضربان قلب و فشار خون میشود. سیستم عصبی سمپاتیکهورمونهای کاتکول آمین را ترشح میکند و از این طریق باعث کاهش استرس در بدن شما میشود.
تاثیر ماساژ در فصول سرد سال بر سالمندان
در فصول سرد سال، رگ هایی که مسئول تغذیه هستند، در سالمندان مبتلا به آرتروز، خون کمتری را به سمت مفاصل زانو میبرند. به این ترتیب سالمندان ممکن است دچار درد و التهاب در ناحیه زانو شوند و در روند حرکتی آنها مشکل به وجود آید. شما میتوانید برای سالمندان خود از پمادهای موضعی استفاده کنید یا به شیوه صحیحی این مناطق را ماساژ دهید. به این ترتیب خونرسانی به این نواحی به درستی انجام میشود و درد آنها تسکین مییابد.
باید به این نکته توجه داشته باشید که مناطق سرمازده را مالش یا ماساژ ندهید. همچنین این مناطق را به یکباره گرم نکنید. روند گرمادهی به مناطق سرمازده باید به تدریج صورت گیرد تا جریان خون در آن نواحی با اختلال روبه رو نشود و بر دردهای مفاصل سالمندان نیفزاید. سالمندانی که در زانو و مفاصل خود مشکل دارند، در فصول سرد سال باید از لباس های گرم و زانوبند استفاده کنند تا دچار سرمازدگی و درد نشوند.
سلامت سالمندان در فصول سرد سال
سالمندان با توجه به تغییرات شرایط جسمانی، در دوره پیری نیاز به مراقبت بیشتری دارند. این مراقبت که در فصول سرد سال بیشتر میشود، برای محافظت از سلامت سالمندان امری ضروری است. بدن سالمندان به دلیل کاهش سوخت و ساز حرارت کمتری تولید میکند. به همین دلیل بهتر است تا فصول سرد سال را در خانه بمانند تا بیماریهایی مثل آنفولانزا و سرماخوردگی سلامت آنها را به خطر نیندازد.
سرمازدگی یکی دیگر از مشکلاتی است که برای افراد خصوصا سالمندان ایجاد میشود. این مسئله که علائم مختلفی دارد، باید در ابتدا به آن رسیدگی شود تا باعث مشکلات شدیدتری برای سالمندان نشود. در سنین پیری رفتارهای مراقبتی زیادی وجود دارد که در صورت رعایت آنها سلامتی فرد کمتر به خطر میفتد.