لاغری مفرط در سالمندان چگونه است؟
” ضعیف شدن و لاغر شدن در سالمندان یک امر طبیعی است.” ممکن است این جمله را از زبان خیلی از افراد بشنوید. متأسفانه باور غلطی که در جامعه رواج پیدا کرده ، باعث شده تا لاغری مفرط در بین سالمندان یک امری طبیعی شود. این اتفاق منجر به این موضوع شده که سالمند چندان هم به فکر درمان آن نباشد.
به طورحتم شما از اثرات نامطلوب چاقی خبر دارید و به فکر درمان آن هستید، اما احتمال دارد از مضراتی که لاغری مفرط به بدنتان وارد میکند آگاه نباشید و لاغری را یک امر طبیعی بدانید. لاغری مفرط، خود یک بیماری زمینه ای است. اما میتواند از بیماری های مختلف دیگری هم نشأت بگیرد.
اگر لاغری در سالمندان ناگهانی اتفاق بیفتد، مشکل سوء تغذیه در سالمندتان مطرح است. سوء تغذیه باعث میشود که وضعیت عمومی سالمند، همیشه در حالت نرمال نباشد.
نشانه های لاغری مفرط در سالمندان
اگر زمانی متوجه شدید لباس ها یا حتی جواهراتتان برایتان بزرگ شده، این احتمال وجود دارد که دچار لاغری مفرط شدهاید. اگر بی دلیل دچار غم یا ناراحتی یا عصبانیت شدهاید، از ویژگی های لاغری مفرط تغییر در خلق و خو است.
کمبود انرژی، خستگی های زودرس، نداشتن انگیزه، افزایش ابتلاء به بیماریهای عفونی از دیگر نشانه های بیماری لاغری مفرط هستند. شایعترین نشانه لاغری مفرط، کاهش وزن ناگهانی است. اگر بدون رژیم گرفتن یا برنامه غذایی خاصی، وزن شما در حال کاهش است، شما به لاغری مفرط دچار شدهاید.
بی اشتهایی در سالمندان
بیاشتهایی در سالمندان، علت اصلی کاهش وزن و لاغرشدن است. بی اشتهایی که دچار آن میشوید, دلایل مختلفی دارد. در زمان کهنسالی، با وجود اینکه لاغری طبیعی نیست؛ اما بی اشتهایی امری طبیعی است. گاهی به دلیل داروهایی که در این زمان مصرف میکنید، ممکن است اشتهایتان کاهش پیدا کند.
عوراض بعضی از داروها، لاغری مفرط است. اگر دارویی مصرف میکنید، به بروشور آن توجه کنید. بهطور معمول در برشوری که برای داروها تهیه میشود، عوارض جانبی داروها ذکر میشود. لاغری و کماشتهایی ممکن است بهدلیل مصرف داروها در دوران کهنسالی باشد. عوارض بعضی از داروها، تغییر حس چشایی است. در تحقیقات انجام شده، مشاهده شده است که مصرف چند داروی مختلف میتواند درحس چشاییتان اختلال ایجاد کند. اگر مزهی غذا را به خوبی متوجه نشوید یا تغییری در طعم غذا اتفاق افتد، بیاشتهایی طبیعی است.
بعضی از داروها اثراتی همانند استفراغ، حالت تهوع، خشک شدن دهان را دارند. همه این عوامل باعث میشود که بیاشتهایی شما افزایش پیدا کند. اگر متوجه شدید بی اشتهایی و کمبود وزن به دلیل مصرف داروهای مختلف است، با پزشک مشورت کنید تا داروهایی برای کاهش عوارض تجویز کنند.
یکی از باورهای غلطی که در جامعه رواج پیدا کرده این است که ورزش کردن برای افرد لاغر اندام مناسب نیست. ورزشکردن برای هر سنی و برای هر وزنی مناسب است. اگر وزنتان کاهش پیدا کرده است و لاغر شدهاید، بهتر است ورزش کردن روزانه را شروع کنید. ورزش کردن باعث میشود تا فعالیت روزانه شما افزایش پیدا کند. بالارفتن فعالیت بدن باعث بالارفتن متابولیسم بدن میشود. اگر تلاش کنید متابولیسم بدنتان را افزایش دهید، احساس گرسنگی در شما بیشتر از قبل میشود و کماشتهایی ازبین میرود.
یکی دیگر از فواید ورزش کردن افزایش تعرق است. اگر فعالیت روزانه خود را افزایش دهید، تعرق بدنتان افزایش پیدا میکند. افزایش تعرق باعث میشود بدن شما با کمبود آب مواجه شود. کمبود آب یکی از راههای افزایش اشتها است. استفادهکردن از مایعات همانند آبمیوهها و آب باعث میشود تا اشتهای شما افزایش پیدا کند.
با بالارفتن سن، حس چشایی را میتواند دچار اختلال کند. میتوان گفت یکی از دلایل کماشتهایی در سالمندان، ضعیف شدن حس چشایی است. اختلال در حس چشایی به شکلهای مختلف بروز میکند. ممکن است توانایی تشخص طعم ها از شما سلب شود.
اگر سالمند شما احساس ناخوشایندی در هنگام غذا خوردن غذاهای معمولی دارد، احساس چشایی سالمند توانایی تشخیص طعم های معمولی را ندارد. برای درمان این مشکل بهتر است غذاهایی تهیه کنید تا طعمی که سالمند بیشتر از سایر طعم ها میپسندد، در آن بیشتر باشد. غذاهایی با طعمجدید و متفاوت از طعمهای قبلی نیز میتوانید تهیه کنید.
یکی دیگر از نشانه هایی که سالمندان از غذا خورد منع میشوند، بوی نامطبوع غذا است. گاهی سالمند در هنگام غذا خوردن به بوی یک غذا واکنش نشان میدهد. این یک واکنش طبیعی در سالمندان است. به دلیل افزایش سن ممکن است بوی مواد غذایی شما را اذیت کند. اگر در هنگام خوردن غذا احساس حالت تهوع داشتید، بدن شما به بوی مواد غذایی حساسیت دارد. یکی دیگر از دلایل کم اشتهایی حساسیت بدن شما به بوی مواد غذایی است. برای اینکه این مشکل نیز برطرف گردد، به دنبال ماده غذایی که به آن حساسیت دارید، باشید و آن را از برنامه غذایی خود حذف کنید.
سعی کنید تمامی وعدههای غذایی خود را صرف کنید. گاهی دیده شده بسیاری از مردم، برای افزایش اشتها در وعدهی ناهار، از خوردن صبحانه صرف نظر میکنند. این یک اشتباه رایج است. خوردن صبحانه، خود باعث افزایش اشتها در وعده ناهار میشود.
اگر از سالمندانی مراقبت میکنید که تنها زندگی میکنند، تمام وعده های غذایی را خودتان تهیه کنید. بسیاری از سالمندان به دلیل اینکه تنها زندگی میکنند، رغبتی برای درست کردن غذا در تمام وعده های روز را ندارند. این موضوع میتواند باعث کاهش اشتها و کاهش وزن در فرد سالخورده شود.
افسردگی و کاهش وزن
یکی از دلایل کاهش وزن، افسردگی است. گاهی بهدلیل از دستدادن نزدیکان یا هر دلیل دیگری، احساس غم یا ناراحتی به سراغتان میآید. اگر افسردگی درمان شود و بتوانید ارتباط نزدیکی با سالمندتان داشته باشید، بیماری لاغری مفرط، بهبود پیدا میکند.
سعی کنید در زمان صرف غذا همراه با سالمند باشید. تنهابودن سالمند هنگام غذاخوردن باعث کاهش اشتها میشود. بیماریهای مختلف دیگری همانند آلزایمر، سرطان، زوال عقل، بیماری پارکینسون، مشکلات تیروئید، دیابت کنترل نشده، مشکلات دستگاه گوارش و بیماری های قلبی، از دلایل دیگر بیماری لاغری مفرط است.
درمان لاغری مفرط در سالمندان
اگر سالمند شما دچار بیماری لاغری مفرط است، ابتدا باید علت آنرا یافت کنید. راهکارهای متفاوی برای درمان این بیماری وجود دارد. اولین کاری که برای حل این مشکل باید انجام دهید، داشتن برنامهی روزانه غذایی است. برنامه ثابت روزانه غذایی باید در یک ساعت مشخص صرف شود. نظم در برنامهیغذایی افزایش اشتها و عادت کردن معده را به دنبال دارد.
سعیکنید وعدههای غذایی که مصرف میکنید، زیاد و مفید باشد. خوردن ۵ وعده در روز باعث میشود که مواد مغذی که بدن نیاز دارد به مرور زمان وارد بدنتان شود و از ضعف و بیحالی جلوگیری میکند.
گاهی دلیل مشکلات سالمندان برای کاهش اشتها، دندانهایشان است. غذاهایی همانند سوپ و آش برایشان تهیه کنید تا راحتتر بتوانند غذا را صرف کنند. غذاهایی که بدون استفاده از قاشق و چنگال صرف میشوند همانند ساندویچ ها یا غذاهای فینگرفود باعث افزایش اشتها میشوند.
ورزش روزانه را فراموش نکنید. سعی کنید زمانهایی از وقت خود را با دوستان یا خانواده بگذرانید تا از افسردگی و سپس از کماشتهایی جلوگیری شود. معاشرت با سایر افراد را بیشتر از قبل کنید. سعی کنید در طول روز حداقل چند لیوان آب، مصرف کنید. خواب کافی، نداشتن استرس، استفاده از غذاهایی با انرژی بالا و کم کالری از راه های دیگر درمان این بیماری هستند.
توصیه آخر برای لاغری در سالمندان
- اگر لاغری در فرد مسن به صورت غیرطبیعی است، در ابتدا به پزشک مراجعه کنید. درکنار توصیه های پزشک به راه های افزایش اشتها توجه داشته باشید.
- ورزش کردن، خوردن آب آشامیدنی، برنامه روزانه غذایی، به افزایش اشتها کمک میکند.
- سعی کنید وقت بیشتری را با دیگران بگذرانید. انزوا و افسردگی یکی از دلایل بی اشتهایی هستند.
- وعده های غذایی را کامل و بدون حذف هیچ یک، میل کنید.