بالابر سالمندان چیست؟
با افزایش سن، بدن افراد دچار تغییراتی چشمگیر میشود. یکی از این تغییرات، کاهش حجم و توده عضلات بدن است که به عنوان یک بیماری (سارکوپنیا) شناخته میشود. از علل بروز این بیماری میتوان به کاهش آمادگی جسمانی، کاهش ذخایر فیزیکی، تراکم استخوان و تغییر عملکرد قلب و ریه اشاره کرد. در ادامه درباره بالابر سالمندان صحبت میکنیم.
اگر برای کاهش سرعت این روند تخریبی اقدامی صورت نگیرد، عضلات بدن به شدت تحلیل خواهند رفت و شکستن استخوان و آسیبهای فراوان پیش خواهد آمد. تغییر سبک زندگی و طراحی خانههای جدید و آپارتمان نشینی نیز در بروز زودرس دردهای عضلانی تأثیر چشمگیری دارد. در نتیجه پژوهشگران، طراحان و تولیدکنندگان لوازم پزشکی و بهداشتی برای جلوگیری از آسیبهای احتمالی و بهبود وضعیت افراد به ویژه سالمندان استفاده از صندلی های بالابر را توصیه میکنند. باتوجه به افزایش جمعیت سالمندان و نیاز روزافزون آنها به لوازم کمکی، قصد داریم در این مقاله بالابر سالمندان، انواع و مزیت استفاده از آن را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.
بالابر پله رو وسیله متحرکی برای جابجایی اشخاص ناتوان، سالمندان و وسایل در بین طبقات مختلف است. بالابر پله جابجایی را راحتتر و سریعتر میکند. صندلی پله پیما باتوجه به ارتفاع، نوع موتور و قدرت آن انواع مختلفی دارد. صندلی بالابر پله ای، متشکل از یک موتور گیربکسی کوچک و ریلی است. سرعت بالابرهای پله برابر با ۱۵/. متر بر ثانیه، با ظرفیت معادل ۱۲۷ کیلوگرم است که برای حفظ امنیت سرنشین، صندلی آنها مجهز به یک کمربند ایمنی است. آسانسور پله رو یا صندلی پله پیما مجهز به دو عدد کنترل و به سیستم ایمنی برخورد با مانع مجهز است. این بالابرها دارای پاراشوت یا ترمز ایمنی هستند که در زمان قطعی برق هم قابل استفاده هستند. بالابرهای پله ای دارای دو نوع Indoor و outdoor هستند که هم به شکل ایستاده، هم به شکل نشسته قابل استفاده هستند. در ضمن قسمت نشیمنگاه آن قابلیت گردش ۹۰ درجه ای دارد.
بالابرهای پله ای مناسب برای مراکز درمانی، بیمارستان ها، مطب ها، درمانگاه ها، ساختمان های دوبلکس و مراکز عمومی هستند. با استفاده از بالابر بیماران ناتوان، معلولین و سالمندان به راحتی میتوانند بین طبقات حرکت کنند.
بالابرها مزیتهای زیادی دارند که این امر باعث میشود افراد زیادی و به خصوص سالمندان از آن استفاده کنند و این وسیله را دوست داشته باشند. برای نمونه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قابلیت نصب در مکان های دیگر را دارد.
- بالابر پله رو فضای بسیار کمی را اشغال میکند.
- دستگاه را در تمام مسیر میتوان کنترل کرد.
- بدون هیچگونه تخریبی قابلیت نصب روی نرده یا دیوار را دارد.
- شخص میتواند به صورت ایستاده یا نشسته از آن استفاده کند.
- میتوان سیستم کنترل با اثر انگشت را روی دستگاه نصب کرد.
- طراحی و ساخت کابین و نصب صندلی از دیگر ویژگیهای دستگاه است.
- برای جلوگیری از سقوط دستگاه، نوعی سیستم ایمنی بر روی دستگاه نصب میشود.
انواع بالابر سالمندان و معلولان
- بالابرهای پله ای چرخشی
- بالابرهای پله ای هیدرولیکی
- بالابرهای پله ای خانگی
- بالابرهای پله ای ویلچر بر
- بالابرهای پله ای ایستاده
در ادامه تعدادی از این بالابرها را بررسی میکنیم تا افراد و سالمندان بتوانند انتخاب بهتری داشته باشند.
بالابر مکانیکی بیمار جهت جابجایی معلولین و سالمندان
این بالابر برای افراد معلول و سالمند استفاده میشود که باعث ذخیره نیرو و کاهش حرکت بدنی میشود. این بالابرها مجهز به یک جلیقه هستند که پرستار یا مراقبین سالمند، باید با رعایت اصول ایمنی جلیقه را به بدن شخص معلول ببندند و محکم کنند. این جلیقه به میلهای متصل است که میتوان ارتفاع آن را تنظیم کرد تا جابجایی بیمار از روی زمین، تخت خواب، صندلی، صندلی توالت، و یا از روی ویلچر آسانتر باشد.
بالابر برقی بیمار جهت جابجایی سالمندان و معلولین
این مدل از بالابرهای الکترونیکی جهت جابجایی بیماران ناتوان و کم تحرک دارای جکهایی برقی هستند که قدرت آن را دارند تا بیماران با وزنهای مختلف را به راحتی از روی تختخواب یا انواع صندلی چرخدار یا اتومبیل بلند کرده و در محل مورد نظر قرار دهند. در زمان استفاده از بالابر برقی بیمار هیچگونه فشاری به شخص پرستار وارد نخواهد کرد و تنها کافیست پرستار جلیقه بیمار را بر روی بدن شخص ببندد و با فشار دادن کلید مخصوص، شخص معلول را به وسیله بالابر برقی تا ارتفاع موردنظر بلند کرده و در محیط خانه جابجا کند. برای استفاده از بالابر برقی شما نیازی به سیم برق ندارید. این بالابرها دارای باتری های قابل شارژ بوده که میتواند تا ساعتها برق مورد نیاز جک های بالابر را تامین کنند.
بالابر سالمندان پله رو برقی ویلچربر
برخی از سالمندان و معلولین توان آنکه بر روی پای خود بایستند را ندارند و باید از ویلچر استفاده کنند. در اینصورت نیازمند نیروی کمکی برای جابجایی و حرکت هستند که این مسئله هم برای مراقبین هم برای فرد سالمند یا معلول سخت و مشکل ساز است.
استفاده از بالابر برقی پله رو ، به تمام این مشکلات پایان میدهد. این نوع بالابر همانند بالابر برقی نفربر دارای یک موتور بسیار قوی است تا شخص ناتوان را به همراه ویلچری که بر روی آن نشسته را از پلهها بالا و پایین آورد. ریل های حرکت دهنده بالابر برقی پله رو، بر روی انواع پله، دیوار و نرده بدون نیاز به تخریب، قابلیت نصب را دارند. علاوه بر موتور و ریل حرکت، این بالابر برقی دارای یک صفحه فولادی بسیار محکم است که میتواند وزن شخص معلول و ویلچر را همزمان تحمل کند. این صفحه به دو میله فولادین مستحکم مجهز شده است تا شخص معلول با قرارگرفتن در بین آنها به صورت کاملا ایمن از روی پلهها حرکت کند. همچنین این صفحه، دارای قابلیت چرخش ویلچر در محور ۳۶۰ درجه است. با وجود این امکانات، شخص معلول یا سالمند میتواند ویلچر خود را در زمان سوار شدن یا پیاده شدن بر روی بالابر برقی در حالت دلخواه درآورده و راحتتر به مسیر خود ادامه دهد. برای استفاده دیگر اعضای خانواده از پله ها، صفحه بالابر برقی ویلچربر، جمع شده تا مزاحمتی برای دیگران به وجود نیاورد.
بالابر بیمار برقی همراه با ریل سقفی
بالابر برقی بیمار همراه با ریل سقفی یک وسیله کاملا ایمن با کاربری بسیار آسان است که قابلیت نصب بر روی انواع دیوار و سقف را دارد. این بالابر برقی به وسیله ریل و پایه هایی در اتاق نصب میشود و امکان جابجایی بیمار را به راحتی فراهم میکند. با استفاده از بالابر سالمندان برقی با ریل مربوطه، شما میتوانید شخص بیمار جسمی و حرکتی، معلول یا سالمند را برای انجام تمرینات ورزشی و فیزیوتراپی، جابجایی در منزل و دیگر امور روزمره از روی تخت خواو یا ویلچر بلند کرده و به محل مورد نظرتان انتقال دهید. بالابرهای برقی سقفی دارای جلیقه هایی مخصوص هستند که به شما این امکان را میدهند تا متناسب با وزن بیمار، آن را تنظیم کرده و بیمار یا معلول خود را به آسانی از روی ویلچر، صندلی، مبل، تخت خواب یا صندلی توالت فرنگی بلند کرده و در محل مورد نظر قرار دهید.
نگهدارنده بدن بیمار برقی همراه با ریل سقفی
برخی از افراد معلول یا کمتوان میتوانند بر روی پای خود بایستند ولی از تعادل کافی برخوردار نیستند و پاهایشان توان تحمل وزن بدن را ندارد. به همین خاطر این گونه از معلولان یا سالمندان برای جابجایی در منزل یا انجام حرکات ورزشی، توانبخشی و فیزیوتراپی نیازمند افرادی هستند که به آنها در این زمینه کمک کنند. استفاده از نگهدارنده بدن برقی یک وسیله توانبخشی کاملا ایمن است که به وسیله پایه و ریل مخصوص در اتاق و خانه معلولین و افراد آسیب دیده جسمی و حرکتی بر روی سقف و دیوار نصب میشود. این نگهدارنده بدن برقی دارای جلیقه ای قابل تنظیم است که مناسب با سایز بدن اشخاص کمتوان تنظیم شده و به آنها کمک میکند تا به صورت کاملا ایمن در منزل راه بروند یا روی تردمیل به انجام حرکات ورزشی بپردازند. نگهدارنده بدن برقی افراد معلول قابلیت تحمل وزن و تنظیم ارتفاع بر اساس قد بیمار را دارد. نگهدارنده بدن برقی ریلی سقفی معلولان قابلیت نصب در منزل با استفاده از ریل و پایه های فلزی، بدون صدمه زدن به دیوارها و سقف را دارد.
صندلی جک دار بلند کننده از روی زمین بیماران و معلولان
در برخی موارد، شخص معلول یا سالمند به دلایلی بر روی زمین مینشیند یا میخوابد. انتقال این افراد به دلیل ضعف جسمانی و آسیب پذیر بودن نقاط مختلف بدن، بالاخص اگر دارای وزن سنگینی نیز باشند برای اعضای نگهدارنده یا اعضای دیگر خانواده امری بسیار سنگین و دشوار خواهد بود. صندلی جک دار بلند کننده بیمار از روی زمین نوعی بالابر سالمندان است. درواقع یک صندلی بسیار ایمن و مقاوم است که به وسیله یک جک برقی قدرتمند میتواند شخص معلول یا سالمند را از روی زمین بلند کند و در ارتفاع مورد نظر متوقف شود. سپس میتوانید بنا به نیاز، بیمار را به آسانی از روی صندلی جکدار به روی تخت، ویلچر و یا صندلی توالت فرنگی منتقل کنید.
رمپ بالابر بیماران ویلچری
یکی دیگر از وسایل کاربردی در جهت بالابردن ویلچر معلولان و سالمندان که در فضاهای عمومی و منازلی که دارای پله هستند استفاده میشود، رمپها هستند. رمپ در انواع مختلف در فضاهای گوناگون جهت مناسب سازی اماکن عمومی و منازل مورد استفاده قرار میگیرد تا افراد ویلچری به تنهایی یا با کمک دیگران به راحتی بتوانند از پلهها بالا رفته و پایین بیایند. از انواع رمپ ها میتوان به رمپ های ثابت، رمپ های جمع شونده و قابل حمل اشاره کرد. از رمپ های ثابت بیشتر در مناسب سازی فضای شهری برای استفاده معلولان و سالمندان استفاده میشود. رمپ های جمع شونده و قابل حمل هم بیشتر توسط خانوادهها مورد استفاده قرار میگیرد. از این مدل رمپهای تاشو و قابل حمل برای مناسب سازی خانه های شخصی معلولان و سالمندان که دارای پله است بهره میبرند. همچنین شما میتوانید به دلیل جمعشو بودن این رمپ ها، آنها را در مسافرت نیز استفاده کنید.
کلام آخر
افزایش سن، ضعف عضلانی و بروز برخی بیماریها مانع از حرکت و استفاده از پله میشود. در مواجه با این موارد لازم است از وسایل کمکی استفاده شود تا هم بیمار یا سالمند و هم مراقبین آنها راحت باشند و از کنار هم بودن لذت ببرند. یکی از این وسایل کمکی بالابر سالمندان هستند که در انواع مختلف و باتوجه به نیاز افراد تولید شدهاند. استفاده از بالابرهای پله رو در منازلی که حالت دوبلکس یا تریبلکس دارند جهت جابجایی سالمندان و معلولین بسیار کاربردی است که به دلیل ظاهرشان (چندان فضای راه پله را اشغال نمیکند) مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفتهاند.