A
اطلاعات کاربردی سالمندان

جنبه های مثبت ازدواج سالمندان و چند نکته!

با شروع دوره سالمندی، تغییرات جسمی و روانی در سالمندان، به ­وجود آمده و باعث می­‌شود که افراد سالمند با انواع مشکلات، دست ­و­ پنجه نرم کنند. علاوه ­بر آن، با بازنشسته­ شدن افراد، سالمندان دیگر مثل دوران جوانی و میانسالی، نمی‌­توانند در جامعه حضور پیدا کنند و بالطبع، حمایت اجتماعی و حمایت عاطفی در بین سالمندان، کمرنگ‌­تر می­‌شود.

اولین چالشی که سالمندان با آن روبرو هستند، حس تنهایی است. سالمندان به ­دلیل آن­که دوستان و ارتباطات اجتماعی خود را از دست داده‌­اند بیشتر از بقیه احساس تنهایی می‌­کنند. با افزایش سن، حس نیاز به بودن در جمع، در افراد مسن بیشتر می‌­شود. آن­‌ها نیاز به یک همدم، هم­خانه و هم­صحبت دارند که درکشان کنند. با توجه به این­که امروزه دیگر امکان حضور فرزندان در کنار والدین خود وجود ندارد، بهترین گزینه ازدواج سالمندان است که هم قانونی و هم شرعی است.

در خانواده­‌های ایرانی، ازدواج افراد سالمند یک تابو به­ شمار می‌­آید و کار ناپسندیده‌­ای به­ شمار می­‌رود. اما فرزندان باید بدانند که والدین آن­‌ها، بیشتر از سایر دوران زندگی خود، نیاز به یک رفیق و همدم دارند. ازدواج کردن سبب برگشت دوباره نشاط و شادابی به زندگی سالمندان می‌­شود. ازدواج در سنین پیری باعث می‌­شود که سالمندان از خمودگی، تنهایی و انزوا بیرون بیایند و از حمایت اجتماعی برخوردار شوند. محققان می­‌گویند افراد سالمندی که حمایت عاطفی بالاتری دارند، از شادکامی بیشتری در زندگی برخوردارند و رضایت از زندگی در این افراد بالاتر است.

یکی از مواردی که باعث افزایش حمایت عاطفی و شادکامی می‌­شود، حضور زن و شوهر در کنار همدیگر است. تحقیقات ثابت کرده رضایت زناشویی در سالمندان بالاتر از بقیه است زیرا تعاملات منفی و درگیری در این دوره کمتر شده و پتانسیل بیشتری برای لذت­ بردن از زندگی در بین سالمندان وجود دارد.

مزایای ازدواج سالمندان

  • افزایش سطح حمایت عاطفی و رضایت از زندگی در بین سالمندانی که ازدواج کرده‌­اند، بیشتر دیده می­‌شود. برخلاف دوران جوانی که یکی از علت­‌های اصلی افراد برای ازدواج، نیاز و کشش جنسی است، در سالمندان، علت اصلی ازدواج، برخورداری از حمایت عاطفی و نیاز به یک همدم و هم­صحبت است.
  • افزایش امید به زندگی در بین افراد سالمندی که یک همدم برای خود یافته‌­اند، بیشتر از سایر سالمندان مشاهده می­‌شود.
  • بیرون­ آمدن از حالت افسردگی و انزوا در افراد سالمندی که ازدواج کرده‌­اند، بیشتر از دیگران به چشم می­‌خورد. ازدواج در دوران سالمندی به شادابی روحیه افراد کمک می­‌کند. وقتی ازدواج صورت گیرد، دوباره یک خانواده تشکیل شده، عاطفه و صمیمیت بین افراد خانواده بیشتر و بین دو نفر همبستگی و دلبستگی ایجاد می‌­شود. همه این موارد در کنار هم، باعث نشاط افراد سالمند می­‌شود و افسردگی و تنهایی از زندگی آن­‌ها رخت می­بندد.
  • بهبود شرایط سلامتی و کاهش بیماری ­ها در بین سالمندانی که ازدواج کرده‌­اند و هم­صحبتی برای خود دارند، بیشتر دیده می‌­شود.
  • کاهش سطح استرس در بین سالمندان متاهل، بیشتر مشاهده می­‌شود. حفظ ارتباط خانواده، آرامش را به افراد سالمند، برمی­‌گرداند.
  • در کنار ­یکدیگر بودن و حل مشکلات همدیگر یکی دیگر از مزایای ازدواج در سالمندان است. در بین افراد مسنی که ازدواج کرده‌­اند، یاری رساندن به همدیگر بیشتر از سایر افراد به­ چشم می­خورد. در یک تحقیق انجام شده در کشورمان، سالمندان بر این موضوع تاکید کرده بودند که ازدواج مجدد آن­‌ها منجر به حل مشکلات­شان شده است.

برخی از این مصاحبه­‌ها را به­ صورت نقل قول در ذیل می­‌آوریم:

– اولین فرد سالمند: “با ازدواج مجددم، خیلی چیزها برگشت سر جای اولش و خیلی از مشکلات حل شدند.”

– دومین فرد سالمند: “چهار سال تنهایی زندگی کردم، نمی­‌گم با ازدواج دومم همه مشکلات حل شدند، اما حداقل برخی از آن­‌ها برطرف شدند.”

تجدید فراش در پیری

اصول ازدواج در دوران سالمندی

ازدواج در دوره سالمندی ، اصولی دارد. حتما باید به این اصول، دقت کافی را داشت تا سالمندان بتوانند از یک زندگی خوب در این دوران بهره‌­مند شوند.

  • در اولین قدم، علت اصلی ازدواج سالمندان باید کشف شود. آیا سالمند به­ دلیل تنهایی، مشکلات مالی، ترس از مرگ، نیاز به هم­صحبت و یا علل دیگر تمایل به ازدواج دارد یا نه؟ هر کدام از این دلایل می­‌تواند در نتیجه ازدواج و رضایت از ازدواج افراد مسن تاثیر بگذارد.
  • در دومین مرحله، باید سلامت روانی و جسمی سالمند مورد تائید قرار بگیرد. سالمندی که خود مشکل روانی مثل آلزایمر، ناراحتی­ های عصبی دارد، بار اضافه‌‍­ای را بر طرف مقابل تحمیل می­‌کند و باعث تخریب روحیه فرد می­‌شود.
  • در مرحله آشنایی و خواستگاری، حتما در مورد حضور فرزندان دو طرف، باید توافق حاصل شود. چند وقت یک­بار فرزندان در خانه حضور پیدا کنند؟ آیا فرزندان مجرد می­‌توانند با سالمندان زندگی کنند؟ این سوال­ها، جزء سوال­‌های مهمی هستند که باید جواب داده شوند تا خانواده طرفین دچار مشکل و اختلاف نشود.
  • در ازدواج، سالمندان باید با هم­سطح و هم­کفو خود ازدواج کنند. اگر خانواده‌­ها از نظر فرهنگی در یک سطح نباشند بعدا مشکلات جدی برای هردو طرف پیش می­‌آید. در بعضی جاها دیده شده که مردان سالمند با دختران سنین پایین­تر از خود ازدواج م‌ی­کنند که این ازدواج باعث به وجود ­آمدن مشکلات زیادی در خانواده‌­ها می‌­شود. مردان سالمند باید دقت کنند که از بچه­ دار شدن در این سنین باید پیشگیری کنند چون اگر خدای­ نکرده اتفاقی برای آن­‌ها بیفتد، کودکان بی­ سرپرست باقی می­‌مانند. به­ خاطر این دلایل و دلایل بی­شمار دیگر، توصیه شده که مردان سالمند با زنان سالمند ازدواج کنند.

اطلاعاتی درباره آزمایش چکاپ سالمندان

نکات مهمی که فرزندان باید مدنظر داشته باشند

  • تا وقتی که خود سالمندان راضی به ازدواج نباشند، نباید آن ها را اجبار به ازدواج کنید.
  • در هنگام آمادگی سالمندان برای ازدواج، همراه آن­‌ها باشید تا بتوانند انتخاب صحیح را داشته باشند.
  • در همه حال، از سالمندان حمایت کنید و بعد از ازدواج سالمندان، آن­‌ها را فراموش نکنید زیرا افراد مسن همچنان به حضور فرزندانشان نیاز دارند.
  • در مقابل ازدواج والدین خود، واکنش تند و نسنجیده­‌ای نشان ندهید. دیده شده، گاها فرزندان در پاسخ به ازدواج والدین­شان مخصوصا مادر، رفتار تندی از خود بروز می‌­دهند در حالی­که این حق برای مادر تنهای شما محفوظ است که ازدواج کند. او می­‌تواند با ازدواج­ کردن، خلاء تنهایی خود را پر کند و از حمایت عاطفی همسر برخوردار شود. لازم به ذکر است که در این­گونه موارد، تجرد در دین اسلام هیچ ارزشی ندارد و مورد نکوهش است.

جمع­ بندی

فرزندان سالمندان باید بدانند که ازدواج سالمندان یک کار مثبت و مفید در جهت افزایش حمایت اجتماعی و عاطفی این افراد است. فرزندان باید برای ازدواج صحیح والدین خود، قدم بردارند و همراه آن‌­ها باشند. اکثر فرزندان در مقابل ازدواج مادر خانواده، واکنش شدیدی نشان می­‌دهند که به­ هیچ ­وجه صحیح نیست. زنان بیشتر از مردان به حمایت عاطفی نیاز دارند. تنها­ ماندن در خانه و هجوم افکار آزاردهنده برای سالمندان، چیزی به ­جز بیهودگی و انتظار کشیدن مرگ را به­ همراه ندارد. با درک وضعیت افراد سالمند، به آن­‌ها کمک کنیم تا دوباره به زندگی پرنشاط خود برگردند و تجربه جدیدی از خشنودی و شادکامی را داشته باشند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا