A
تغذیه و مکمل

هر آنچه که باید درباره مصرف پیاز برای سالمندان بدانید

اگرچه همه سبزیجات برای سلامتی مهم هستند، اما انواع خاصی از سبزیجات مزایای منحصربه فردی در درمان بیماری‌ها دارند. پیاز عضوی از تیره گیاهان گلدار آلیوم روتی است که شامل سیر، موسیر، تره فرنگی و پیاز کوهی نیز می‌باشد. همچنین جزو غذاهایی با طبع گرم و خشک به شمار میرود.
این سبزیجات سرشار از ویتامین‌ها، مواد معدنی مختلف و ترکیبات گیاهی قوی هستند که طبق بررسی محققان فواید شگفت انگیز آن برای سلامتی مخصوصا در سالمندان به اثبات رسیده است.
در حقیقت، خواص دارویی پیاز از زمان‌های بسیار قدیم شناخته شده است، زمانی که از آن برای درمان بیماری‌هایی مانند سردرد، بیماری‌های قلبی و زخم‌های دهان استفاده می شد.
اما با گذشت زمان شناخت ما از فواید این گیاه چندین برابر شده و حتی به کمک آن بهترین غذاها طبخ میشوند.
در این مقاله از زیمد قصد داریم به بررسی فواید پیاز برای سالمندان بپردازیم. از شما دعوت میکنیم تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید …
قبل از اشاره به فواید پیاز برای سالمندان، جدول ارزش غذایی این گیاه شگفت ‌انگیز را با هم بررسی میکنیم.

جدول ارزش غذایی پیاز

مقادیر زیر بر اساس هر ۱۰۰ گرم پیاز محاسبه شده است.

نام ماده تشکیل دهنده مقدار در هر ۱۰۰ گرم نام ماده تشکیل دهنده مقدار در هر ۱۰۰ گرم
ویتامین A ۰ میکروگرم کالری ۴۴ کیلو کالری
ویتامین D ۰ میکروگرم کربوهیدرات ۹.۳۴ گرم
ویتامین E ۰.۰۲ میلی گرم پروتئین ۱.۱ گرم
ویتامین K ۰.۴ میکرو گرم چربی ۰.۱ گرم
ویتامین C ۷.۴ میلی گرم آب ۸۹.۱۱ گرم
تیامین B1 ۰.۰۵ میلی گرم فیبر ۱.۷ گرم
ریبوفلاوین B2 ۰.۰۳ میلی گرم قند ۴.۲۴ گرم
نیاسین B3 ۰.۱۲ میلی گرم کلسترول ۰ میلی گرم
کولین B4 ۶.۱ میلی گرم کلسیم ۲۳ میلی گرم
ویتامین B12 ۰ میلی گرم آهن ۰.۲۱ میلی گرم
فسفر ۲۹ میلی گرم منیزیم ۱۰ میلی گرم

بهبود عملکرد کلیه‌ها، سلول‌های عصبی و عضلانی در سالمندان

عدم تحرک و از طرفی دیگر کاهش سطح پتاسیم بدن افراد سالمند باعث شده تا آنها اغلب با مشکلات کلیوی درگیر باشند. با ضعیف شدن متابولیسم‌های هضم و جذب غذا دربدن میزان آب بدن کاهش میابد. از طرفی مصرف غذاهایی با سدیم بالا تعادل پتاسیم بدن را به کلی تغییر میدهد که بیشتر تاثیر را بروی کلیه‌ها میگذارد.

پیاز غنی از مواد مغذی است، به این معنی که کالری کمی دارد اما سرشار از ویتامین و مواد معدنی است.

یک پیاز بطور متوسط در هر ۱۰۰ گرم ​​فقط ۴۴ کالری دارد اما مقدار قابل توجهی ویتامین، مواد معدنی و فیبر را در خود جای داده است. این سبزی همچنین دارای ویتامین C زیادی است که ماده ای مغذی در تنظیم سلامت سیستم ایمنی بدن، تولید کلاژن، ترمیم بافت و جذب آهن محسوب میشوند.

ویتامین C همچنین به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی در بدن افراد به خصوص سالمندان عمل می کند، از سلولهای شما در برابر آسیب های ناشی از مولکول‌های ناپایدار به نام رادیکال‌های آزاد که عدم کنترل آن باعث بروز سرطان میشود، محافظت می کند.

از همه مهتر پیاز منبع خوبی از پتاسیم است، ماده‌ای معدنی که بدن بسیاری از افراد سالمند در تامین آن ناتوان است.

عملکرد طبیعی سلولها، تعادل مایعات بدن ، انتقال پیام‌های عصبی، عملکرد کلیه و انقباض عضلانی همه به پتاسیم نیاز دارند که مصرف منظم آن در افراد سالمند عملکرد هریک را بهبود میبخشد.

بهبود عملکرد قلب در سالمندان

پیاز حاوی آنتی اکسیدان و ترکیباتی است که با التهاب‌های بدن مقابله می کند، تری گلیسیرید، سطح کلسترول خودن را کاهش میدهد. تمام این موارد ممکن است خطر بیماری‌های قلبی را کاهش دهد.

خواص ضد التهابی قوی پیاز همچنین ممکن است به کاهش فشار خون بالا کمک کرده و از لخته شدن خون و سکته قلبی محافظت کند.

کوئرستین یک آنتی اکسیدان فلاونوئیدی است که مقدار زیادی از آن در پیاز وجود دارد. این ماده به تنظیم فشار خون در بدن کمک میکند.

یک مطالعه بر روی۷۰ فرد دارای اضافه وزن با فشار خون بالا نشان داد که مصرف ۱۶۲ میلی گرم در روز عصاره پیاز غنی از کوئرستین به میزان قابل توجهی فشار خون در حد ۳ تا ۶ میلی متر جیوه در مقایسه با داروهای شیمیایی کاهش می‌دهد.

همچنین طبق تحقیقت مصرف روزانه پیاز باعث کاهش سطح کلسترول بد خون می شود.

علاوه بر موارد بالا، شواهد حاصل از مطالعات بروی افراد سالمند نشان می دهد که مصرف پیاز عوامل خطر بیماری‌های قلبی از جمله التهاب، سطح بالای تری گلیسیرید و لخته خودن را کاهش میدهد.

مزایا و معایب پیاز برای سالمندان

کمک به کنترل قند خود در افراد مسن

خوردن پیاز می تواند به کنترل قند خون کمک کند، این موضوع به طور ویژه در افرادی که پیش‌زمینه دیابت در آنها وجود دارد بسیار مهم است.

یک مطالعه بر روی ۴۲ فرد از کودک، جوان، میانسال و سالمند مبتلا به دیابت نوع ۲ نشان داد که خوردن (۱۰۰ گرم) پیاز قرمز تازه بعد از چهار ساعت سطح قند خون را حدود ۴۰ میلی گرم کاهش می دهد.

یک مطالعه نشان داد که موش‌های دیابتی که به مدت ۲۸ روز با غذای حاوی ۵٪ عصاره پیاز تغذیه می کردند، قند خون و چربی بدن آنها نسبت به موشهای دیگر کاهش یافته است.

ترکیبات خاصی که در پیاز یافت می‌شود، مانند ترکیبات کوئرستین و گوگرد، دارای اثرات ضد دیابت هستند.

به عنوان مثال، نشان داده شده است که کورستین با سلول‌های روده باریک، لوزالمعده، عضله‌های اسکلتی، بافت چربی و کبد ترکیب شده تا تنظیم قند خون را در بدن انجام دهد.

بنابراین پیشنهاد میشود که در غذای افراد سالمند یا در کنار آن بصورت خام مقدار مشخصی پیاز مصرف شود. درباره پایین آوردن قند خون مقاله روش های پایین آوردن قند خون سالمند را مطالعه کنید.

افزایش تراکم بافت استخوان ها در سالمندان

اعتقاد بر این است که پیاز به کاهش استرس اکسیداتیو، افزایش سطح آنتی اکسیدان و کاهش از دست دادن استخوان کمک می‌کند، همچنین از پوکی استخوان‌ها جلوگیری کرده و تراکم استخوان‌ها را افزایش می‌دهد.

اگرچه ما به مصرف لبنیات جهت تقویت سلامت استخوان‌ها اعتقاد داریم، اما بسیاری از مواد غذایی دیگر، از جمله پیاز، تاثیر شگفت‌انگیزی بر سلامتی استخوان‌ها مخصوصا در افراد سالمند دارند.

مطالعه‌ای بر روی ۲۴ زن سالمند نشان داد، کسانی که به مدت ۲ ماه روزانه ۳.۴ اونس (۱۰۰ میلی‌لیتر) آب پیاز مصرف می‌کردند، تراکم مواد معدنی استخوان‌ها و فعالیت آنتی اکسیدانی آنها را در مقایسه با گروه دیگر که این رژیم غذایی را نداشتند بهبود یافته بود.

مطالعه دیگری در ۵۰۷ زن در دوران یائسگی نشان داد، کسانی که حداقل یک بار در روز پیاز می‌خورند، ۵٪ تراکم استخوانی بیشتری نسبت به کسانیکه در ماه ۱ یا کمتر از یکبار پیاز مصرف میکنند.

از طرفی دیگر، این مطالعه نشان داد که زنان سالمند که اکثر اوقات پیاز می‌خورند، بیش از ۲۰ درصد خطر شکستگی مفصل ران را در مقایسه با کسانی که هرگز پیاز نخورده‌اند کاهش داده‌اند.

بهبود عملکرد سیستم گوارش در سالمندان

پیاز منبع غنی فیبر و پری بیوتیک است که برای سلامت روده به خصوص در افراد سالمند لازم است. پری بیوتیک‌ها انواع غیر قابل هضم فیبر هستند که توسط باکتری‌های مفید روده تجزیه می‌شوند.

باکتری‌های روده از پری بیوتیک‌ها تغذیه می‌کنند و اسیدهای چرب ضروری از جمله استات، پروپیونات و بوتیرات را ایجاد می‌کنند.

تحقیقات نشان داده است که این اسیدهای چرب زنجیره کوتاه باعث تقویت سلامت روده، تقویت ایمنی، کاهش التهاب و بهبود مراحل هضم غذا میشود.

البته پروبیوتیک به کمک کلسیم موجود در پیاز باعث بهبود جذب مواد معدنی مهم مانند کلسیم در بدن میشود. همانطور که در عنوان قبلی اشاره کردیم وجود این مواد به افزایش توده های استخوانی کمک میکند.

مبارزه با عوامل پیری زودرس

ویتامین‌های A  و C و همچنین آنتی اکسیدان‌های موجود در پیاز از پوست انسان در برابر اشعه‌های مضر خورشید محافظت میکند. کوراستین یکی از آنتی اکسیدان‌های قوی در رفع چین و چروک پوست دست و صورت است که در داروهای جوان سازی پوست نیز استفاده میشوند.

همچنین گوگرد موجود در پیاز به نرمی و از بین بردن قارچ‌های پوستی که در دوران سالمندی شایع است کمک میکند. پیشنهاد میشود هر چند وقت یکبار پوست دستان خود را با آب پیاز ماساژ دهید، این روش هم به جوانسازی پوست کمک کرده و هم گردش خون در زیر پوست را افزایش میدهد.

  • سرشار از آنتی اکسیدان و کمک به مبارزه با سرطان
  • بهبود سلامت قلب و عروق قلبی
  • کاهش قابل توجه میزان قند خون
  • تقویت معده و افزایش سوخت و ساز بدن
  • حفظ سلامت استخوان‌ها
  • جلوگیری از التهاب‌های پوستی و آلرژی‌های فصلی
  • درمان سرماخوردگی و افزایش عملکرد سیستم ایمنی بدن
  • درمان اختلالات گورارشی در افراد سالمند
  • بهبود سلامت ریه ها
  • کمک به داشتن خواب با کیفیت
  • بهبود سلامت چشم‌ها در زمان میانسالی و پیری
  • افزایش سلامت دهان و دندان
  • مهار بیماری وبا
  • استفاده از پیاز خام در جلوگیری از خون ریزی موضعی
  • افزایش میزان انرژی بدن
  • کمک به بهبود سلامت جنسی در سنین بالا
  • جلوگیری از آتروفی سلول‌های مغزی
  • گاز پیاز از خونریزی بینی جلوگیری میکند
  • کاهش استرس اکسیداتیو
  • تسکین دردهای دوران قاعدگی خانمها
  • جوانسازی پوست
  • درمان نیش حشرات

عوارض مصرف پیاز در سالمندان شامل چه مواردی است؟

بعد از بررسی کامل فواید پیاز بر سلامتی سالمندان حال به  ۱۰ مورد از مضرات مصرف پیاز اشاره خواهیم کرد.

  1. سوزش معده
  2. خارش پوست در افراد حساس
  3. کاهش شدید میزان قند خون در افراد دیابتی
  4. نفخ معده در افرادی که مشکل جدی معده دارند
  5. ایجاد سردرد و فراموشی در افرادی که طبع گرم دارند
  6. بدبو شدن دهان به شکل آزار دهنده ( مشترک در بین تمام افراد)
  7. مصرف بیش از حد در سالمندان باعث کاهش توده چربی بدن میشود
  8. ترکیب پیاز با برخی از داروهای شیمیایی باعث خونریزی و کبودی میشود
  9. افزایش حساسیت با مصرف همزمان آسپرین و پیاز در افراد سالمند و گروه‌های حساس
  10. سالمندانی که بیماری‌های چشمی دارند از تماس گاز پیاز با چشم‌ها خودداری کنند

جمع‌بندی فواید پیاز برای سالمندان

فواید پیاز برای سلامتی بیشمار است. این سبزیجات در ترکیب با سایر مواد مغذی حاوی ترکیبات قدرتمندی هستند که میتواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و سرطان‌های خاص را کاهش دهند.

همچنین پیاز دارای خواص ضد باکتریایی است و سلامت دستگاه گوارش را بهبود می‌بخشد، علاوه بر تمام این موارد، پیازها می‌توانند برای بالا بردن عطر و طعم هر نوع غذای خوشمزه استفاده شوند. افزودن پیاز به رژیم های غذایی راهی آسان برای بهره‌مندی از سلامتی در تمام گروه‌های سنی مختلف مخصوصا افراد سالمندان است.

ممنون که تا انتهای این مقاله همراه ما بودید. اگر  نکته یا نظری دارید که میتواند باعث کامل تر شدن نکات اشاره شده در  این مقاله شود حتما در قسمت نظرات  این مقاله با ما به اشتراک بگذارید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا