درمان خانگی آنفولانزا در سالمندان
با درمان خانگی آنفولانزا در سالمندان میتوان از بروز خطرات ناشی از آن جلوگیری کرد. یکی از بیماری های خطرناکی که با شروع فصل سرما و کاهش دمای هوا ظاهر میشود، آنفولانزا است که هر ساله متاسفانه افراد زیادی را بخصوص آنهایی که توان جسمی ضعیفی دارند یا این که با یک بیماری زمینهای دست و پنجه نرم میکنند به کام مرگ میکشاند. از اینرو توجه به بیماری و اقدامات لازم جهت پیشگیری بهویژه برای خانوادههایی که از سالمندان مراقبت میکنند از درجه اهمیت بالایی برخوردار است.
در اواخر پاییز و با کاهش دما در سرتاسر دنیا آنفولانزا شروع به گسترش میکند که بایستی در این زمان از سالمندان به روشهای مختلف بهخصوص با جلوگیری از حضور در اجتماعات مراقبت کرد. اگر در این بین سالمندی دچار بیماری شد فورا باید اقدامات لازم را جهت درمان او انجام داد. همانطور که میدانید آنفولانزا از دسته بیماریهای ویروسی بهحساب میآید که مصرف داروهای آنتی بیوتیکی نه تنها بر روی درمان موثر نیست، بلکه دوره بهبود را نیز به تاخیر میاندازد. از اینرو توصیه بر استراحت و استفاده از مایعات گرم است.
برای معالجه این بیماری فصلی بسیاری روی به شیوه درمان خانگی آوردهاند که اتفاقا این روش نیز بسیار موثر است. بر همین اساس قصد داریم که پست امروزه خود را به این موضوع یعنی درمان خانگی آنفولانزا در سالمندان اختصاص دهیم پس لطفا تا پایان ما را همراهی بفرمایید.
آشنایی بیماری آنفولانزا
دوستان گرامی قبل از این که به درمان آنفولانزا بپردازیم بهتر است که قدری درباره چیستی این بیماری صحبت کنیم تا با آشنایی بیشتر، بهتر بتوانید درمان خانگی را برای سالمندان گرامی خود آغاز کنید. آنفولانزا نوعی بیماری حاد تنفسی است که توسط ویروسی از خانواده ارتومیکسو ویروسها ایجاد میشود و شامل ۳ نوع A، B، C هست.
از ویژگیهای این نوع از ویروسها بهخصوص نوع A آن تغییر جهش ویروسی است؛ یعنی سال به سال ماهیت ژنتیکی آن دستخوش تغییر میشود و بیماری با شدت و ضعف متفاوتی را به وجود میآورد. به همین علت است که هر سال واکسن متفاوتی تولید و به بازار عرضه میشود.
چگونگی انتشار ویروس آنفولانزا
آنفولانزا یکی از بیماریهای به شدت مسری به حساب میآید بدین معنا که اگر فردی دچار این بیماری شود بهراحتی میتواند آن را به اطرافیان خود منتقل کند. ویروس ایجاد کننده این بیماری در قطرات تنفسی فرد بیمار وجود دارد و وقتی که وی عطسه یا سرفه میکند به بیرون منتشر میشود. اگر دستان سالمند عزیز شما آلوده به ویروس باشد در اثر تماس دست با بینی و یا دهان، ویروس وارد بدنش میشود و وی را بهراحتی آلوده میکند. حتی در حالتی که فرد ناقل باشد و علائمی بروز ندهد نیز میتواند اطرافیان را آلوده کند. قابلیت انتقال این ویروس از فرد آلوده به فرد سالم ۱ روز قبل از بروز نشانهها تا ۵ روز بعد از بیمار شدن است.
علائم بیماری آنفولانزا در سالمندان
بسیاری این بیماری را با سرماخوردگی فصلی اشتباه میگیرند اما آنفولانزا دارای یکسری علائم اختصاصی است که از سرماخوردگی قابل تشخیص است. همچنین علاوه بر علائم بالینی وجود این بیماری را از طریق شیوع همگانی و تایید شدن از سوی مرکز بهداشت ناحیه میتوان تشخیص داد. با این حال از مهمترین علائمی که به کمک آن میتوانیم به وجود آنفولانزا در سالمندان پی ببریم میتوان اشارهای به موارد زیر داشت:
- تب
- تعرق
- درد عضلات و مفاصل
- سردرد
- گرفتگی بینی
- گلو درد
- ضعف و خستگی
- استفراغ و یا اسهال به ویژه در نوع آنفولانزای A
- عفونت ریه به ویژه در سالمندان و کودکان
در سرماخوردگی فرد، دچار سوزش گلو به همراه آبریزش از بینی با تب بسیار خفیف میشود و تا یک هفته با این بیماری درگیر است. در حالی که آنفولانزا، سالمندان را دچار تب شدید میکند و آبریزش بینی کمتری دارد.
راههای پیشگیری از بیماری آنفولانزا در سالمندان
این بیماری بر روی افرادی با سیستم ایمنی ضعیف همچون کودکان و سالمندان با شدت بیشتری اثر میگذارد. همچنین بهدلیل پنومونی ریوی ایجاد شده بیمار اگر از مشکلات قلبی و یا تنفسی رنج ببرد ممکن است در مواجهه با این بیماری به شدت آسیب ببیند و نتواند دوام بیاورد. از اینرو بایستی از سالمندان به ویژه آنهایی که مشکلات تنفسی دارند مراقبت بیشتری به عمل آورد تا دچار این بیماری نشوند. همیشه گفته میشود که پیشگیری بهتر از درمان است با راهکارهای سادهای میتوان سالمندان گرامی را از این بیماری دور کرد، از جمله:
- شستن مرتب دستها با آب و صابون یا شویندههای الکلی در فصل زمستان
- استفاده از مواد غذایی مفید به منظور تقویت کردن سیستم ایمنی بدن
- استفاده از ماسک
- رعایت فاصله اجتماعی در صورت حضور در جمع
- دور ماندن از افراد آلوده به آنفولانزا
- واکسیناسیون
همچنین با رعایت یکسری عادتهای بهداشتی همچون شستن مرتب دستها، پوشاندن دهان و یا بینی خود به هنگام عطسه و سرفه با دستمال کاغذی و یا دستمال پارچهای، دست نزدن به چشم و بینی، ماندن در خانه در صورت داشتن تب و … میتوان از بروز این بیماری در جامعه جلوگیری کرد.
مواد غذایی مفید برای درمان بیماری آنفولانزا در سالمندان
همانطور که گفته شد آنفولانزا یک بیماری ویروسی است و داروهای آنتی بیوتیک تاثیری در روند بهبود بیمار ندارند. بهترین راهکار برای در امان ماندن از آنفولانزا پیشگیری است اما در هر صورت اگر فرد آلوده شد بایستی مدتی در خانه بماند تا با استراحت و مصرف مایعات گرم بتواند با این بیماری مبارزه کند. بسیاری از افراد که دچار این بیماری میشوند روی به درمانهای خانگی می آورند که در تسریع بهبودی و درمان بیماری بسیار اثر گذار است. در همین راستا ما هم به مهمترین راهکارهای خانگی برای درمان آنفولانزا در سالمندان میپردازیم.
یکی از بهترین راههای درمان خانگی آنفولانزا استفاده از یک رژیم غذایی مناسب برای سالمندان گرامی است. این رژیم بایستی به گونهای تنظیم شود که بتواند انرژی، پروتئین و ویتامینهای مورد نیاز بدن را تامین و سیستم ایمنی را برای مبارزه با ویروس آنفولانزا تقویت کند. از مهمترین مواد خوراکی که برای این دوران توصیه میشود میتوان اشارهای به موارد زیر کرد:
- مصرف میوه جات و سبزیجات: میوهها غنی از انواع ویتامین هستند که میتوانند بیشترین کمک را به بهبود روند بیماری کنند. تحقیقات نشان میدهد که ویتامین A و C میتواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند و همچون سدی در برابر انواع بیماری مقابله کند از اینرو شما اگر در منزلتان از یک سالمند پرستاری میکنید سعی کنید بدن وی را با استفاده از انواع میوهجات و سبزیجات تازه تقویت کنید تا بتواند دوره بیماری را با شدت کمتری پشت سر بگذراند. به عنوان نمونه میتوانید یک شربت آبلیمو که سرشار از ویتامین C است را برای سالمند گرامی خود درست کنید تا با تامین ویتامین مورد نیاز روزانه علاوهبر تقویت قوای جسمی، گلو درد تسکین یابد و بافت مخاطی نرم و خون او پاکسازی شود.
- مصرف مواد پروتئینی: استفاده از مواد پروتئینی نیز میتواند سیستم ایمنی را قویتر کند و دوره بیماری را کاهش دهد. استفاده از حبوبات، تخم مرغ، ماهی، گوشت قرمز، سینه مرغ و لبنیات سرشار از مواد پروئینی هستند که میتوانند اسید آمینههای ضروری بدن را که در واقع قسمتی از سیستم ایمنی به حساب میآیند را تامین کنند. گوشت قرمز بهدلیل دارا بودن آهن و روی در رژیم غذایی البته با رعایت میزان مصرف از ضروریات است. شما میتوانید یک سوپ گوشت خوشمزه ای را طبخ کنید و در اختیار سالمند عزیز خود قرار دهید که واقعا هم در درمان بیماری تاثیر گذار است.
درمان خانگی آنفولانزا با گیاهان دارویی و مواد غذایی
برای برطرف کردن هر کدام از علائم آنفولانزا میتوان از گیاهان استفاده کرد. این راهکارها به دلیل تاثیر بالا بر روی بهبود بیماری در بین مردم بسیار محبوب هستند که در زیر به پارهای از آنها اشاره میکنیم:
- نعناع: اگر سالمند شما در شب تب دارد و بسیار عرق میکند میتوانید قبل از خواب فنجانی دمنوش گیاهی نعناع به وی بدهید تا هم تب پایین بیاید و هم راحتتر بخوابد.
- خردل: استفاده از خردل در رژیم غذایی میتواند سبب کاهش تب و کاهش التهاب ریهها شود.
- عسل: اگر سالمند شما بسیار سرفه میکند کافیست که به یک لیوان آب گرم، ۱ قاشق عسل و مقداری آبلیمو اضافه کنید. این شربت در درمان سرفه معجزه میکند.
- ماست: از خاصیت ماست در پاکسازی معده و روده سالمند غافل نشوید.
- محلول آب و نمک: اگر سالمند دچار گرفتگی بینی شده میتواند از محلول آب و نمک استفاده کند. این محلول به باز شدن سینوسها کمک میکند. همچنین بهدلیل خاصیت ضد عفونی کنندگی که دارد در درمان گلو درد نیز بسیار موثر است.
- زنجبیل: در درمان اختلالات معده بسیار موثر است و ویروس کشی قوی به حساب میآید.
- روغن کرچک: ماساژ قفسه سینه سالمند با استفاده از روغن کرچک میتواند تاثیر بسیار خوبی را بر روی باز شدن راه های هوایی در ریه و گردش خون بگذارد.
- سیر: سیر دارای خواص ضد میکروبی، ضد قارچی و ضد ویروسی است که گنجاندن آن در رژیم غذایی سالمند می تواند از بروز بیماری جلوگیری نماید. تحقیقات نشان میدهد که سیر به دلیل خواص بالایی که دارد طول دوره بیماری آنفولانزا را به طور چشمگیری کاهش میدهد.
سایر روشهای درمان آنفولانزا در سالمندان
آنچه که گفته شد مواد خوراکی مناسب برای درمان بیماری آنفولانزا بود. برای این بیماری میتوان از یکسری راهکارهای ساده نیز استفاده کرد از جمله:
- ورزش کردن: سالمند خود را به ورزش کردن روزانه تشویق کنید. ورزش سبب گردش خون بهتر در سرتاسر بدن میشود و میتواند طول دوره بیماری را به طور موثری کاهش دهد.
- خواب منظم: یکی از عوامل اساسی در درمان این بیماری استراحت کافی است. سعی کنید که سالمند شما به اندازه کافی استراحت کند و روزانه بین ۸ الی ۹ ساعت نیز بخوابد.
- کاهش استرس: امروزه تاثیر منفی استرس بر روی سلامتی جسمی و روحی افراد بر کسی پوشیده نیست. سعی کنید که سالمند خود را از هر گونه استرس و تنش دور کنید چرا که سیستم ایمنی وی را تضعیف و دوره بهبودی را طولانیتر میکند.
آنچه که اشاره کردیم از روشهای خانگی درمان آنفولانزا در سالمندان بود. اگر با این راهکارها سالمند گرامی شما بهبود نیافت و یا این که طول دوره درمان به تعویق افتاد بهتر است که به پزشک مراجعه کنید.
حرف آخر
روشهای خانگی بسیاری وجود دارد به خصوص از نوع رژیم درمانی که در صورت مبتلا شدن سالمند میتوانید از وجود آنها بهره لازم را ببرید. پیشنهاد ما به شما عزیزان این است که از سالمند خود بسیار مراقبت کنید و سعی کنید که با استفاده از مواد غذایی مفید و دور نگهداشتن آنها از هر گونه استرس، سسیتم ایمنی را ارتقا ببخشید. چرا که در صورت ضعیف بودن بدن، این بیماری خیلی سریع میتواند آنها را از پای درآورد.
سالمند پس از مبتلا شدن به آنفولانزا ممکن است که خیلی اذیت شود پس بهخوبی از وی مراقبت کنید و از روشهایی که اشاره کردیم استفاده کنید تا به خوبی بتواند این دوره را پشت سر بگذارد.
در این پست ما به معرفی چندین راهکار موثر خانگی برای درمان آنفولانزا پرداختیم تا شما سروران گرامی بتوانید از آنها در جهت درمان سالمند خود استفاده کنید. حال اگر خودتان هم در این زمینه تجربهای دارید میتوانید به کار ببرید و در بخش کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.