همدم سالمندان: همراه و مونس دوران سالمندی
در حال حاضر حدود ۱۰ درصد(حدود ۱۰ میلیون نفر) جمعیت کل کشور را سالمندان تشکیل دادهاند. در دوران سالمندی توانایی فرد برای انجام بسیاری از فعالیتهای روزمره کاهش مییابد. بدن یک فرد سالمند دیگر مانند یک فرد جوان نمیتواند بسیاری از مواد مورد نیاز را تامین کند. به همین دلیل است که در سنین سالمندی استفاده از مکملهای غذایی و ویتامینهای تقویت کننده توصیه میشود. دوره سالمندی چیزی نیست که بتوان از آن دوری کرد، در هر صورت افراد این دوره را تجربه میکنند. فرد در دوره سالمندی از نظر وضعیت جسمی کمی ضعیف میشود، به همین دلیل نیاز به مراقبت و نگهداری بیشتری دارد. حال این نگهداری و مراقبت میتواند از جانب خانواده فرد باشد یا نگهداری در خانه سالمندان یا استخدام همدم سالمندان.
در بیشتر موارد که خانواده فرد توانایی و شرایط نگهداری از او را نداشته باشند، فرد را به خانه سالمندان میبرند. اما در برخی از موارد که فرد سالمند خانه و زندگی مستقل خود را داشته باشد، برای او همدم استخدام میکنند.
همدم به کسی گفته میشود که بتواند به صورت شبانهروزی در کنار سالمند باشد. همدم تمام فعالیتها و کارهای روزمره سالمند را انجام میدهد، تا سالمند نیازی به شخص دیگری نداشته باشد.
اما شاید این سوال برایتان مطرح شود که چگونه میتوان یک همدم خوب استخدام کرد؟ یک همدم خوب و مناسب برای سالمندان باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟
برای پاسخ به این سوالات پیشنهاد میکنیم تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
پذیرش همدم از طرف فرد سالمند
قبل از هر اقدامی باید مسئله استخدام همدم را با فرد سالمند در اختیار بگذارید. باید برای فرد سالمند توضیح دهید که استخدام همدم(آقا یا خانم) برای رفاه حال او است. اما به این نکته توجه داشته باشید که اگر فرد سالمند کارهای شخصیاش را انجام میدهد، در زمان حضور همدم هم باید اینگونه باشد. نباید وی را به فردی تنبل تبدیل کند بلکه باید با دادن روحیه و سرزندگی، فرد را از حالت تنبلی و افسردگی خارج کند.
در زمان استخدام و انتخاب همدم، حتما از فرد سالمند نظرش را بپرسید. اجازه دهید تا او با ابراز نظر خود فکر نکند که از کارافتاده و سربار شما شده است.
چه زمانی سالمند نیاز به همدم دارد؟
سه عامل مهم که نشان میدهد سالمند برای ادامه زندگی نیاز به همدم دارد، عبارتند از:
-
مشکلات و بیماریهای جسمی
سالمندان با افزایش سن دیگر قادر نیستند که فعالیتهای روزمره خود را به تنهایی انجام دهند. افزایش سن باعث بروز مشکلات حرکتی در فرد شده، در بسیاری از موارد فرد را زمینگیر میکند. به طوری که بعضی از آنها، حتی برای رفتن به حمام و دستشویی هم نیاز به کمک دارند.
-
اختلالات شناختی و حافظهای
افزایش سن و استفاده از داروهای مختلف، ممکن است باعث بروز اختلالات شناختی و فراموشی(آلزایمر) در فرد سالمند شود. فراموشی(آلزایمر) یکی از خطرناکترین بیماریها در دوران سالمندی برای فرد است.
-
مشکلات روحی و روانی
افراد سالمند با افزایش سن تنها و گوشهگیر میشوند. این تنهایی اگر شدت پیدا کند، میتواند منجر به افسردگی فرد شود. در این زمان استخدام یک همدم که همکلام و همصحبت فرد باشد، اهمیت بسیار زیادی دارد.
وظایف یک همدم چیست؟
گاهی اوقات خانوادهها به دلایل مختلفی توانایی نگهداری از سالمند را ندارند. به همین دلیل با استخدام یک همدم سعی میکنند، علاوه بر نگهداری از سالمند، نیازهای او را برطرف میکند. اما وظایف یک همدم در قبال فرد سالمند چیست؟
از جمله وظایف همدم عبارتند از:
- اوقات فراغت سالمند را با انجام سرگرمیهای فکری و آموزشی پر کند.
- به حرفهای سالمند گوش کند و با او همکلام باشد.
- تغذیه و خواب سالمند را کنترل کند. (وعدههای غذایی فرد سالمند باید بر اساس برنامه غذایی اصولی تنظیم شده باشد.)
- مراقبت، نگهداری از سالمند و رعایت بهداشت فردی از جمله وظایف مهم همدم است.
- یکی دیگر از وظایف همدم کمک کردن به سالمند در غذا خوردن و انجام فعالیتهای روزمره(حمام کردن، دستشویی بردن، انجام امور بهداشتی فرد و…) است.
- همدم باید به سالمند در بیرون رفتن و تفریحاتی چون پارک، سینما، پیادهروی، نرمش صبحگاهی و….. کمک کند.
- داروها و مکملهای تقویتی سالمند را سر موقع به او بدهد.
چرا سالمندان نیاز به همدم دارند؟
همانطور که قبلتر گفتیم؛ فرد سالمند به دلیل کهولت و بالا رفتن سن قادر به انجام فعالیتهای روزمره خود نیست. در بیشتر موارد فرد سالمند نیاز دارد تا در انجام کارهاش به او کمک کنند. همدم کسی است که میتواند علاوه بر همکلامی با سالمند، در انجام فعالیتهای روزمره به آن کمک کند.
از دیگر عواملی که نشان میدهد، یک فرد سالمند نیاز به همدم دارد:
- وقتی فرد سالمندی احساس تنهایی کند، تمایل آن به کشیدن سیگار چند برابر میشود. به همین دلیل فرد سالمند را نباید تنها گذاشت.
- در افرادی که در سنین سالمندی تنها میشوند، ریسک ابتلا به آلزایمر افزایش پیدا میکند.
- تنهایی روی سیستم عصبی، قلب و عروق سالمند فشار زیادی وارد میکند.
- تنهایی و نداشتن یک همدم خوب میتواند فرد سالمند را به افسردگی مبتلا کند.
- برطرف کردن نیازهای روحی و روانی فرد سالمند از جمله عوامل مهم نیاز به همدم است.
تفاوت پرستار با همدم برایی سالمند چیست؟
وظیفه پرستار سالمند تنها انجام کارهای روزانه سالمند (تهیه غذا، نظافت منزل و نظافت سالمند) است. اما یک همدم علاوه بر وظایفی که یک پرستار دارد، همکلام و همصحبت فرد سالمند است. برای اوقات فراغت سالمند برنامههای مختلفی را تدارک میبیند، سعی میکند علاوه بر نگهداری از او حس شادابی، روحیه شاد و امید به زندگی را در سالمند بوجود آورد.
سالمند به دلیل ارتباط کلامی و دوستانهای که با همدم دارد، خیلی راحتتر از پرستار میتواند او را بپذیرد. زمانی که برای سالمندی پرستار استخدام میکنید تا از او نگهداری کند، تصور سالمند این است که از کار افتاده شده و این موضوع خود میتواند دلیلی برای عدم پذیرش پرستار از جانب بسیاری از سالمندان باشد.
ویژگیهای همدم خوب برای سالمند
انتخاب همدم برای سالمندان از اهمیت بالایی برخوردار است. باید ارتباط دوستانه و کلامی خوبی بین سالمند و همدم برقرار باشد، رضایت از همدم باعث میشود تا حال روحی و روانی سالمند بهبود پیدا کند. اما یک همدم باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟ کدام ویژگیها باعث انتخاب همدم میشوند؟
در انتخاب همدم برای فرد سالمند باید به خصوصیات و ویژگیهای آن توجه کرد:
- باید علاوه بر داشتن روحیه قوی و بالا، مسئولیتپذیر باشد.
- در انجام کارها منظم باشد و وظایف خود را به درستی و به موقع انجام دهد.
- در کنار مهربانی و دلسوزی که برای فرد سالمند دارد، شوخ طبع باشد. شوخ طبعی روی روحیه فرد سالمند به شدت تاثیرگذار است.
- صبر و حوصله زیادی داشته باشد و در نگهداری از سالمند صبور باشد.
- سابقه نگهداری از سالمندان را داشته باشد، در اینصورت با نیازهای آنها آشنا است.
- مهارت برقراری ارتباط، بالایی داشته باشد. به طوری که بتواند بین خود و فرد سالمند ارتباط کلامی برقرار کند.
هزینه استخدام همدم در سال ۱۴۰۱
نوع ارائه خدمات همدم | حقوق روزانه(تومان) | حقوق شبانه روزی(تومان) |
همدم خانم | از ۲.۷۰۰.۰۰۰ تا ۲.۹۰۰.۰۰۰۰ | ۴.۰۰۰.۰۰۰ |
همدم آقا | از ۲.۹۰۰.۰۰۰ تا ۳.۱۰۰.۰۰۰ | ۴.۱۰۰.۰۰۰۰ |
سالمند کم تحرک و حرکت به کمک همدم | ۳۰۰.۰۰۰ | ۴۰۰.۰۰۰ |
انجام امور روزانه منزل (تمیزکاری منزل، آشپزی) | ۳۵۰.۰۰۰ | ۵۰۰.۰۰۰ |
مزایای وجود همدم برای سالمندان
- همدم میتواند با برنامهریزی درست، اوقات فراغت سالمند را پر کند.
- وجود یک همدم و داشتن ارتباط کلامی قوی باعث میشود تا علاوه بر بهبود وضعیت عمومی سالمند، احساس شادابی و سرزندگی در او ایجاد شود.
استخدام همدم برای سالمندان
با توجه به مطالب عنوان شده در این مقاله، زمانی که فرد به دوره سالمندی میرسد، نیاز به توجه و مراقبت بیشتری دارد. گاهی خانواده نمیتواند این نیاز را برای سالمند برطرف کند، به همین دلیل استخدام یک همدم گزینه بسیار مناسبی است. همدم میتواند علاوه بر نگهداری از سالمند، همکلام او باشد تا فرد سالمند احساس تنهایی و افسردگی نکند.
برای دریافت انواع خدمات پرستاری، پزشکی و همدم پدران و مادران عزیزتان به بهترین کیفیت همین امروز با ما در تماس باشید.
*هر تماس ۱۰ دقیقه*