مراقبت های بعد از عمل جراحی سالمندان
در دوران سالمندی که از حدود ۶۵ سالگی آغاز میشود، ممکن است فرد با بیماریها و مشکلات متعدد جسمی و روحی روبهرو شود. مهمترین چیز در دوران پیری داشتن سبک زندگی صحیح و پیشگیری از ابتلا به بیماریهای مختلف است. اما با وجود تمام مراقبتها؛ مشکلات مختلفی سلامتی سالمندان را تهدید میکند.
بسیاری از سالمندان برای مشکلات متعدد نیاز به عمل جراحی دارند. از رایجترین این عملها میتوان به عمل قلب اشاره کرد. مراقبتهای مختلفی باید در این زمینه صورت بگیرد و رفتارهای مراقبتی قبل و بعد از عمل برای این افراد بسیار اهمیت دارد. نتیجهی عمل در سالمندان به علت کهولت سن ممکن است رضایتبخش نباشد. به همین دلیل پیش از هر چیز نیاز است تا سالمندان در حفظ سلامتی خود بکوشند و با مراقبتهای دارویی از عملهای جراحی پیشگیری کند.
مراقبت از سالمندان پس از مرخصی از بیمارستان
این مراقبتها به این بستگی دارد که سالمند شما چه مدتی در بیمارستان بستری بوده است. در زمان بستری بودن در بیمارستان وضعیت بیمار مدام توسط پزشک متخصص و پرستاران بررسی میشود. ممکن است در بستریهای طولانیمدت سالمند شما نیاز به استراحت زیادی داشته باشد و دچار زخم بستر شود. معمولا در بیمارستانها شرایط مناسبی برای این گونه از بیمارها فراهم میشود تا آسیب کمتری به آنها وارد شود.
پس از مرخصی از بیمارستان باید در مورد شرایط صحیح نگهداری از سالمندان از پزشک مربوطه سوال بپرسید تا خطری سلامتی سالمند شما را تهدید نکند. در انتقال فرد بیمار از بیمارستان به خانه باید توجه زیادی داشته باشید. تکانهای زیاد معمولا باعث بدتر شدن اوضاع میشود.
در جراحیهایی که مربوط به مفاصل و استخوانها هستند، باید دست و پای طرف در موقعیت مناسبی قرار گیرد تا از آسیب بیشتر جلوگیری شود. همچنین جراحیهای پوستی شرایط سختی را برای بیماران فراهم میکند. ممکن است بیمار در شرایطی باشد که قرار گرفتن محل عمل جراحی در مجاورت هوا به بیمار آسیب برساند یا نیاز باشد تا فرد لباس مخصوصی را به تن کند.
مراقبت از سالمندان پس از عمل جراحی
سالمندان تا مدتها پس از عمل جراحی نیز نیاز دارند تا دارو مصرف کنند. بسیار اهمیت دارد تا این داروها سر زمان مشخص خود مصرف شوند و مراقبتهای مربوط به آن درست انجام شود. در بین این داروها، داروهای مسکن اهمیت ویژهای دارند. سالمندان به علت کهولت سن و ضعف جسمانی تحمل دردهای شدید برایشان دشوار است. در این شرایط بسیار مهم است که مسکنها در زمام مقرر خود مصرف شوند تا دردها شدت پیدا نکنند.
نوع دیگر از داروهایی که معمولا بیماران و سالمندان پس از عمل جراحی مصرف میکنند، آنتیبیوتیکها هستند. پس از عمل جراحی ممکن است عفونتهای میکروبی خصوصا باکتریایی سلامت بیمار را به خطر بیندازد. معمولا پزشکان متخصص داروهای آنتیبیوتیک را برای بعد از عمل بیماران خود تجویز میکنند تا از مشکلات عفونی در امان باشند. به علت نحوهی رشد میکروبها در بدن زمان مصرف آنتیبیوتیکها بسیار اهمیت دارد.
درعملهای جراحی بسیاری، بیمار پس از عمل در بدنش زخم وجود دارد. بهبود این زخمها در بهبود وضعیت بیمار تاثیر بسزایی دارند. تعویض پانسمان زخمها و جلوگیری از عفونت آنها یکی از مهمترین کارهایی است که پس از عمل جراحی در سالمندان باید انجام دهید. در مواردی نیز به دلیل بیتحرکی و دراز کشیدن مدام و طولانیمدت، سالمندان دچار زخم بستر میشوند. این زخمها دردهای زیادی را بر مشکلات سالمندان میافزاید. رسیدگی به این زخمها و شستوشوی آنها یکی از مهمترین نکاتی است که باید به آن توجه داشته باشید.
تغذیه مسئلهای است که در هر مرحله از زندگی اهمیت زیادی در حفظ سلامتی فرد دارد. در سالمندان به دلیل تضعیف بدن و سیستم ایمنی، تغذیه جایگاه مهمتری دارد. به همین علت نکتهی بسیار مهم پس از عمل جراحی، رسیدگی به وضعیت تغذیهای بیمار است. مطابق دستور پزشک باید بدانید که سالمند شما از مصرف چه غذاهایی باید پرهیز کند یا برای داشتن وضعیتی بهتر، خوردن چه مواد غذایی برای او مفید است. تغذیهی صحیح به عنوان یک مکمل در روند درمان فرد عمل کرده و آن را تسریع میکند.
معمولا پس از انجام عملهای جراحی، خصوصا عملهایی که به مفاصل و اندامهای حرکتی مربوط میشود، استراحت نقش مهمی را ایفا میکند. سالمند شما باید به میزانی که دکتر برای او تجویز کرده است استراحت کرده و از خود مراقبت نماید. اما پس از مدتی باید به زندگی عادی خود بازگردد. در این شرایط میتوانید از حرکات آرام و راه رفتنهای کوتاه برای سالمند خود استفاده نمایید تا بتواند به مرور روند پیشین خود را از سر گیرد. ممکن است در برخی موارد استراحت بیمار زمان زیادی ببرد و مدت طولانی در بستر بیماری باشد. اگر بیمار شما در این موقعیت قرار دارد، میتوانید از فیزیوتراپیست استفاده کنید تا مشکل فرد بهبود یابد.
علاوه بر بهبود شرایط جسمانی بیمار، شرایط ذهنی و روانی او نیز اهمیت دارد. درد و رنجی که این افراد پس از عمل جراحی تحمل میکنند ممکن است به مرور بر وضعیت روحی آنها نیز تاثیر بگذارد. معمولا سالمندان عملهای جراحی را ضعف و فرسودگی بدن خود تلقی میکنند و ممکن است در این رایط احساس افسردگی داشته باشند. شما به عنوان اطرافیان سالمندان بیمار، باید شرایط مناسبی را برای آنها فراهم کنید و کاری کنید تا بپذیرند بیماری نیز یکی از موقعیتهایی است که به طور معمول در زندگی هر فردی پیش میآید.
آموزش و آگاهی در ارتباط با بیماریها از جایگاه ویژهای برخوردار است. اطرافیان بیمار باید بدانند که چگونه با بیمار خود باید رفتار کنند و سالمند به چه مراقبتهایی نیاز دارد. این آگاهیها معمولا توسط پرستاران و پزشک به شما داده میشود. در سمت دیگر سالمند بیمار نیز باید بداند در دوران پس از عمل جراحی خود چه رفتارهایی برایش خطر دارد و برای بهبود سریعتر خود چه کارهایی را باید انجام دهد. به عنوان مثال بعد از بسیاری از عملهای جراحی فرد نباید دخانیات و مشروبات الکلی مصرف کند.
بسته به نوع عملی جراحی که سالمند شما انجام داده است، شیوهی حمام رفتن ممکن است متفاوت باشد. در صورتی که در نتیجهی عمل جراحی، فرد دچار زخمهای سطحی شده و این زخمها هنوز خشک نشدهاند، نیاز است تا در هنگام استحمام روی زخم بسته شود تا موجب عفونت و وخامت اوضاع نشود. در مواردی حتی پزشک تجویز میکند که فرد تا مدتی پس از عمل جراحی استحمام نکند تا روند بهبودی بهتر انجام گیرد.
نکات پس از عمل جراحی در سالمندان
سعی کنید تا مدتی بعد از عمل جراحی در خانهی سالمند خود بمانید. این کار باعث میشود تا از وضعیت جسمانی آنها به خوبی آگاه باشید و بتوانید به تغذیهشان نیز رسیدگی کنید. در زمان خوابیدن نیز نزدیک آنها باشید تا در صورتی که به چیزی احتیاج دارند، بتوانید آن را برطرف نمایید.
راهروها و فضای خانه را روشن نگه دارید تا سالمند شما هنگام رفتوآمد مسیر برایش مشخص باشد و دچار زمینخوردن یا آسیبدیدگی نشود. معمولا سالمندان چه در زمان بستری بودن در بیمارستان و چه بعد از عمل، مدت زمان زیادی را در حال استراحت بودهاند. در این شرایط ممکن است راه رفتن برای آنها دشوار باشد یا دچار سرگیجه و حالت تهوع گردند. باید به این مسائل توجه ویژهای داشته باشید. از آنها بخواهید دست شما را هنگام راه رفتن بگیرند یا از عصا و واکر استفاده کنند.
بنا به تشخیص پزشک از لباسهای مناسبی برای آنها استفاده کنید تا به زخمها آسیب بیشتری وارد نشود. همچنین از جوراب و دمپایی برای بیمار خود استفاده کنید تا راحتتر قدم بردارد و دمای بدنش کاهش نیابد. پس از عمل جراحی نظم و انضباط محل سکونت سالمند خود را رعایت کنید. محل شلوغ و بینظم ممکن است سالمند شما را آشفته کند و باعث زمین خوردن او گردد.
برای مصرف داروها به او یادآوری کنید و تا مدتی بر روند استفادهی صحیح آنها نظارت داشته باشید. در زمان استفاده از سرویس بهداشتی از سالمند خود بخواهید تا درب را قفل نکند تا اگر مشکلی برای آنها به وجود آمد شما سریعا بتوانید آن را رفع کنید. در روزهای اول بعد از عمل جراحی فرد به کمک زیادی نیاز دارد و ممکن است نتواند به تنهایی به سرویس بهداشتی مراجعه کند.
نشانه های عفونت پس از عمل جراحی
معمولا زخمها پس از عمل جراحی تا مدتی که زخم خشک شود ترشح دارند. اما اگر این ترشحات زرد یا سبز رنگ روز به روز افزایش یابند، میتواند نشانهای از عفونت باشد. همچنین در روند بهبود فرد اندازهی زخمها کاهش مییابند. اما اگر این زخمها شروع به بزرگ شدن کنند، میتواند به علت ایجاد عفونت باشد که باید سریعا به پزشک مراجعه شود.
در موارد دیگر عفونت میتواند به شیوهی دیگری بروز یابد. به عنوان مثال خونریزی افزایش پیدا کرده یا بوی ترشحات تغییر میکند. همچنین دیده میشود که بروز عفونت به شکل سفت شدن اطراف زخم پدیدار شده و باعث درد میشود. بعضی از این دردها که روندی غیرعادی دارند، میتواند سلامت سالمند شما را به خطر بیندازد.
بعضی از این عفونتها ممکن است در حالتی ایجاد شود که شما به خوبی پانسمان را تعویض نکرده باشید. باید به این نکته توجه کنید که اولین پانسمان باید توسط پرستار عوض شود و وضعیت زخم بررسی گردد. پس از آن هنگام تعویض پانسمان بیمار، در صورت بروز هر گونه مشکل و نشانههایی از عفونت باید به پزشک متخصص اطلاع دهید.
مراقبت های رفتاری پس از عمل جراحی در سالمندان
سالمندان معمولا پس از عمل جراحی مدت زمان زیادی را نیاز دارند تا استراحت کنند و بهبود یابند. در این زمان احتمالا معاشرتهای کمتری دارند و احساس تنهایی به سراغ آنها میآید. باید در کنار توجه به شرایط جسمانی سالمند خود، سلامت روحی او را نیز در نظر بگیرید و زمانی را در روز به همصحبتی با او اختصاص دهید. در این زمان فرد بیمار میتواند از شرایط جسمانی خود پس از عمل یا هر موضوع دیگری با شما صحبت کند.
پس از طی کردن دوران استراحت و نقاهت سعی کنید تا به سالمند خود کمک نمایید که معاشرتهای خود را از سر گیرد. اگر نیاز دارد تا به بیرون از خانه برود، او را همراهی کنید. همچنین اگر دوستان و آشنایان برای عیادت از او به خانه میآیند، در منزل حضور داشته باشید تا شرایط را برای پذیرایی از مهمان فراهم کنید.
مراقبت در سالمندان بعد از عمل جراحی
سالمندان معمولا به علت کهولت سن و کاهش قوای جسمانی، به مراقبت بیشتری بعد از عمل جراحی نیاز دارند. قسمت زیادی از این مراقبتها در بیمارستان زیر نظر پزشکان و پرستاران صورت میگیرد. اما بخش مهمتر آن از زمانی شروع میشود که بیمار به منزل منتقل میشود و باید شرایط مناسبی داشته باشد.
این مراقبتها میتواند ابعاد مختلفی را در بر گیرد. به عنوان مثال مصرف داروها و تعویض پانسمان زخمها از مهمترین مراقبتهایی است که در صورت عدم رعایت آنها ممکن است آسیبهای زیادی به سالمند شما وارد شود. داروهایی که معمولا بیماران پس از عمل جراحی مصرف میکنند شامل دو نوع مسکنها و آنتیبیوتیکها میشود. اگر داروها به درستی مصرف شود، دردهای فرد به میزان بسیار زیادی کاهش مییابد و دچار عفونتهای پس از عمل جراحی نیز نمیشود.
تغذیهی سالمند و انجام حرکات آرام نیز میتواند در بهبود فرد نقش بسزایی داشته باشد. همچنین در کنار شرایط جسمانی سالمند، باید به سلامت روحی او نیز توجه کرد و شرایط آرامی را در خانه به وجود آورد. سالمند معمولا بعد از عمل جراحی دردهای زیادی دارد. به همین دلیل محیط زندگی او نباید هیچ گونه تنش و اضطرابی داشته باشد.