فواید مصرف غذاهای دریایی برای سلامت بدن سالمندان
غذاهای دریایی مثل ماهی و میگو فواید زیادی برای بدن انسان دارند و مصرف آنها هم توسط متخصصین تغذیه و پزشکها توصیه شده است. مصرف غذاهای دریایی برای سالمندان مهمتر است، چون این افراد به دلیل افزایش سن و ضعیف شدن بدن به غذاهایی سالم و مقوی احتیاج دارند. سالمندان دیگر نمیتوانند مانند نوجوانان و جوانان غذاهای چرب و مضر یا تنقلات بخورند. آنها باید رژیم غذایی سالمی را دنبال کنند. غذاهای دریایی هم به دلیل خواصی که دارند باید در رژیم غذایی سالمندان وجود داشته باشند.
اما غذاهای دریایی واقعا چه خواصی و چه فوایدی برای سلامت سالمندان دارند؟ طبق تحقیقات انجام شده و نظر متخصصین تغذیه، مصرف غذاهای دریایی به سلامت قلب و تقویت قدرت بینایی کمک میکند و باعث قوی شدن استخوان ها میشود. سالمندان با مصرف غذاهای دریایی میتوانند با بیماری آلزایمر مبارزه کنند و زندگی بهتری داشته باشند.
با وجود خواص غذاهای دریایی برای سلامت بدن، سرانه مصرف ماهی در ایران ۱۰/۲ کیلوگرم است. برخی از افراد به خاطر بوی خاص ماهی، از مصرف آن اجتناب میکنند. در حالی که با افزودن انواع سبزی و ادویه های مختلف میتوان بوی بد ماهی را از بین برد. برای اینکه با فواید بیشتر مصرف غذاهای دریایی برای سلامت بدن سالمندان آشنا شوید، و این ماده غذایی مفید را وارد رژیم غذاییتان کنید، ادامه مقاله را حتما بخوانید.
عوارض کمبود امگا ۳ برای بدن سالمندان
با افزایش سن نگرانیهای سالمندان راجع به سلامت بدنشان بیشتر میشود. آنها مدام پیش پزشکهای مختلف میروند و وضعیت سلامتیشان را بررسی میکنند. یکی از نگرانیهای همیشگی سالمندان بیماری های قلبی است که به دلیل کلسترول بالا و اضافه وزن ایجاد میشود. خبر خوب این است که مصرف ماهی و انواع غذاهای دریایی سلامت قلب سالمندان را تضمین میکند. در واقع، غذاهای دریایی با امگا ۳ فراوانی که دارند به محافظت از قلب کمک میکنند. در مقابل، اگر سالمندان ماهی مصرف نکنند با کمبود امگا ۳ مواجه میشوند و ممکن است گرفتار بیماریهای قلبی و سکته مغزی شوند.
آلزایمر از جمله بیماریهایی است که بیشتر افراد از آن میترسند. ترس از فراموشی و از یاد بردن اقوام و دوستان مسئله سادهای نیست. چیزی که خطر ابتلا به آلزایمر را کم میکند، مصرف ماهی و میگو تازه است. سالمندان به راحتی میتوانند با اضافهکردن ماهی و میگو به رژیم غذاییشان به جنگ آلزایمر روند و خطر ابتلا به آن را کاهش دهند. حتی انجمن آلزایمر هم این موضوع را تایید کرده است.
از جمله مشکلاتی که افراد مسن با آن مواجه میشوند، ضعیفی چشم است. مصرف ماهی در این مورد هم به سالمندان کمک میکند. امگا ۳ موجود در ماهی سلامت چشم را تقویت میکند و خطر ابتلا به بیماریهای چشم را کاهش میدهد. مصرف ماهی به تقویت استخوانها و مفاصل هم کمک میکند. مطالعات تغذیه نشان دادهاند که مواد مغذی موجود در ماهی و انواع غذاهای دریایی به حفظ تراکم استخوان کمک میکند. بنابراین سالمندان با مصرف ماهی خطر ابتلا به پوکی استخوان را هم کاهش میدهند.
فواید مصرف ماهی و میگو برای سالمند
مصرف ماهی به تسکین علائم روماتیسم مفصلی و آرتروز از جمله التهاب کمک میکند. تحقیقات انجمن آرتروز نشان داده است که مصرف ۲ وعده غذاهای دریایی در هفته التهاب مفاصل را کم میکند. مصرف ماهی باعث کاهش افسردگی میشود. امگا ۳ و اسیدهای چرب موجود در ماهی در کاهش بیماریهای روانی و افسردگی تاثیر دارد.
علاوه بر ماهی، میگو هم فواید زیادی برای بدن دارد. برخلاف ماهی، میگو طرفداران بیشتری دارد. این ماده غذایی سریع هضم میشود و سرشار از پروتئین و اسیدهای آمینه رشد است. جالب است بدانید که میگو کالری کمی دارد و سرشار از فسفر و آهن است. در واقع، میگو با ویتامینهای B6, B12، E، D، C و مواد معدنی یک ماده غذایی مفید برای همهی گروههای سنی است.
میگو امگا ۳ فراوانی دارد و از لختهشدن خون جلوگیری میکند. میگو کلسترول هم دارد، ولی کلسترول آن یک سوم کلسترول تخممرغ است. البته بهتر است در مصرف میگو زیادهروی نکنید و حتما رژیم غذاییتان را با مشورت پزشک تغییر دهید. میگو به خاطر کلسترولی که دارد ممکن است برای سالمندانی که کلسترول بالایی دارند، زیاد مناسب نباشد. سالمندانی که نقرس دارند یا مبتلا به بیماریهای کلیوی هستند، بهتر است مصرف میگو را محدود کنند.
ماهی و میگو در مقایسه با گوشت قرمز کلسترول و چربی اشباع کمتری دارند و بهتر هضم میشوند. این موضوع برای سالمندان اهمیت بیشتری دارد. خیلی از سالمندان به دلیل مشکلات گوارشی نمیتوانند گوشت قرمز را هضم کنند یا گوشت قرمز خیلی برای آنها سنگین است. این افراد میتوانند ماهی را جایگزین گوشت قرمز کنند و در هفته دوبار ماهی مصرف کنند.
بهترین روش مصرف غذاهای دریایی
در هنگام خرید ماهی توجه کنید که گوشت ماهی تازه باید سفت باشد و اگر با انگشت به آن فشار وارد کنید، گودی انگشت نباید روی گوشت ماهی بماند. ظاهر ماهی تازه درخشان و شفاف است و پولکها هم به راحتی کنده نمیشود.
بهترین روش مصرف غذاهای دریایی آبپز کردن آنها است. خیلی از خانوادهها ماهی و میگو را به صورت سرخکرده میل میکنند. در حالی که برای جذب مواد مغذی موجود در ماهی بهتر است آن را آپپز کنید. ماهی چرب را میتوانید کبابپز کنید.
اگر دوست دارید ماهی یا میگوی سرخکرده بخورید، بهتر است آن را با کمترین میزان روغن انجام دهید. سعی کنید ماهی را در برشهای کوچکی بپزید و از روغن سرخکردنی برای سرخکردن ماهی استفاده کنید. اگر از بوی ماهی بدتان میآید، از ادویههای مختلف یا پیاز و سیر استفاده کنید.
بعضی سبزیهای معطر مثل آویشن، مرزه، ترخون و ریحان بوی بد ماهی را کم میکنند. میتوانید فیلهی ماهی را با فلفل، گلپر، زردچوبه یا ادویههای محبوبتان مزهدار کرده و بعد آن را گریل کنید. با ماهی و میگو خوراکهای خوشمزهای میتوان پخت، ساندویچ ماهی، ساندویچ میگو و سبزی پلو با ماهی از محبوبترین غذاهای دریایی هستند.
جمعبندی
غذاهای دریایی به دلیل ویتامین و مواد معدنی فراوانی که دارند، به همهی گروههای سنی توصیه میشوند. این موضوع برای سالمندان مهمتر است، چون با افزایش سن خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، آلزایمر، سرطان، مشکلات گوارشی، دیابت، التهاب مفاصل و آرتروز افزایش پیدا میکند. سالمندان با مصرف دو وعده غذای دریایی در هفته میتوانند خطر ابتلا به این بیماریها را کاهش دهند. به علاوه مصرف ماهی به تقویت عضلات و استخوانها هم کمک میکند. امیدواریم بعد از خواندن این مقاله متوجهی اهمیت مصرف غذاهای دریایی برای سالمندان شده باشید و این مواد غذایی ارزشمند غافل نشوید.