مهمترین مشکلات بارداری در سنین بالا چیست؟
امروزه، سن ازدواج بالاتر رفته و بالطبع، پدر و مادر شدن هم در سنین بالایی رخ میدهد. افراد به خاطر داشتن یک شغل ثابت و پیشرفت کاری، رسیدن به یک وضعیت ثبات روحی و جسمی، ترجیح میدهند که دیرتر اقدام به فرزندآوری کنند. یکی از بحثهایی که برای داشتن بچه در سنین بالا مطرح میشود، سن بالای مادر و خطرات بارداری در سنین بالا است. سلامتی مادر یکی از فاکتورهای با ارزش در سلامتی جنین است. وضعیت سلامت مادر در همه جنبههای روحی و جسمی، بیشتر از سن او در سلامتی جنین و پشت سر گذاشتن یک بارداری موفق تاثیرگذار است. نکات مهم متعددی مربوط به بارداری زنان بالای ۴۰ سال وجود دارند که بهتر است بانوان از آنها اطلاع کسب کنند. ما در این مقاله سعی کردیم که به مهمترین نکات بارداری در زنان بالای ۴۰ سال بپردازیم.
نقش تخمک برای بارداری در سنین بالا
برای بارداری، نقش تخمک های زنان اهمیت زیادی دارد. اگر کیفیت تخمک پایین باشد همانقدر احتمال شانس بارداری پایین میآید یا در صورت باردارشدن ممکن است مشکلاتی برای جنین به وجود آید. یکی از فاکتورهای مهمی که در کیفیت تخمکها تاثیر میگذارد، سن مادر باردار است. به گفته متخصصان هرچقدر که سن مادر بالاتر رود همانقدر کیفیت تخمک و ذخیره تخمک در بدن پایین میآید و با پایین آمدن این موارد، احتمال بارداری کمتر میشود.
دقت کنید که نگفتیم که احتمال بارداری به صفر میرسد، اشاره کردیم که کمتر میشود. شاید در یک مقایسه، زنان بالای ۴۰ سال باید دو برابر زنان ۲۵ ساله، منتظر بارداری خود بمانند. نگران نباشید و استرس به خود راه ندهید که با جستجوی ساده، میتوان دید که زنان زیادی بعد از ۴۰ سالگی باردار شدهاند و مادرشدن را تجربه کردهاند. فقط مثل همه مادران دیگر، باید یک سری نکات مهم و اصولی را در بهداشت و رابطه جنسی رعایت کنید.
مراجعه به مراکز بهداشتی و متخصصین مربوطه
حتما قبل از بارداری، به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنید که تحت نظر پزشک باشید. تمامی زنان حدود ۳ ماه قبل از بارداری، باید تحت نظر متخصصین، مراقبتهای لازم را داشته باشند. بارداری بالای ۴۰ سال (هم اولین بارداری و هم بارداری دوم به بعد) جز بارداریهای پرخطر محسوب میشود و ممکن است موجب بروز عوارضی در مادر و جنین شود، اما شما باید اطمینان خاطر داشته باشید که با رعایت نکات اصولی میتوانید یک بارداری خوب و بدون خطری را پشت سر بگذارید و تجربه ناب مادر شدن را حس کنید. در بارداریهای بالای ۴۰ سال، مراجعه به مشاوره ژنتیک قویا توصیه میشود. متخصصان ژنتیک برای پیشگیری از بیماریهای ژنتیکی، میتوانند بهترین افراد کمک کننده باشند.
زایمان به روش سرازین
یکی از موارد مهم دیگری که مادران برای بارداری در سنین بالا با آن روبرو میشوند، زایمان به روش سزارین است که در سزارین خونریزی بیشتری نسبت به زایمان طبیعی رخ میدهد. در زایمان به روش سزارین، زخمها دیرتر خوب میشوند و مادر تا چند روز درگیر درد است در حالیکه در زایمان به روش طبیعی، بهبودی سریعا اتفاق میافتد.
زایمان زودرس
با افزایش سن بارداری، احتمال دیابت و فشارخون بالا وجود دارد و به همین علت، احتمال مسمومیت های بارداری بالاتر میرود و در نتیجه زایمان زودرس اتفاق افتاده و حتی موجب مرگ جنین میشود. برای اینکه از این خطر به دور باشید حتما تحت نظر پزشک باشید.
قبل از مادر شدن، استرس را از خود دور کنید. شما نباید استرسی بابت مادرنشدن داشته باشید، زیرا امروزه برای هر مشکلی راه حلی وجود دارد و شما میتوانید از روشهای درمان ناباروری مثل ivf و… استفاده کنید.
احتمال به دنیا آوردن نوزادی با مشکلات سندرم داون
متخصصان هشدار میدهند که احتمال به دنیا آمدن نوزاد با مشکلات سندرم داون، در مادران سن بالا بیشتر میشود. برای اطمینان از سلامت جنین، آزمایشهای مختلفی مثل آزمایش آمنیوسنتز وجود دارد که میتوان انجام داد. دقت کنید که حتما همه این مراحل باید تحت نظر متخصص مجرب و باتجربه انجام شود؛ بهتر است بدون مشورت با پزشک کاری انجام ندهید.
احتمال دوقلوزایی برای بارداری در سنین بالا
در سنین بالای ۴۰ سال اگر به صورت طبیعی باردار شدید، شانس دوقلوزایی بالاتری خواهید داشت. به دلیل اینکه دو تخمک از تخمدانها آزاد میشود شما شانس این را دارید که صاحب دوقلوهای غیرهمسان شوید و تولد نوزادان شما یک تجربه جدید را به ارمغان میآورند. حواستان باشد که استرس و نگرانیهای بیش از حد، میتواند برایتان مشکلساز شود، پس تا حد ممکن از استرس و نگرانی دوری کنید.
قصد بارداری دارید؟ اصول اولیه را رعایت کنید
- مراجعه به مراکز بهداشتی یا مطبهای خصوصی ماماها و پزشکان متخصص برای تشکیل پرونده پزشکی.
- انجام یک چکاپ کلی برای شناسایی مشکلات اولیه. (مادر سالم، کودک سالمی را به دنیا خواهد آورد.)
- نمونه برداری از دهانه رحم (پاپ اسمیر) که توسط ماماها یا پزشکان زنان و زایمان صورت گرفته و برای بررسی به آزمایشگاه ارسال میشود.
- در صورت داشتن بیماری زمینه ای، با پزشک مشورت کنید.
- مصرف قرص فولیک اسید سه ماه قبل از بارداری
- عدم مصرف دخانیات مثل سیگار و قلیان
رعایت نکات مهم در دوره بارداری در سنین بالا
مراقبتهای دوران بارداری در سلامتی مادر و جنین اهمیت فوق العادهای دارند. مراقبت های پزشکی را باید تحت نظر پزشک خود داشته باشید اما رعایت یکسری نکات مهم بر عهده خود شما است که باید آنها را رعایت کنید.
- هرگونه تماس با مواد شیمیایی از قبیل رنگ کردن موها، کاشت ناخن، استفاده از وایتکس، حشره کش و سایر مواد شیمیایی خانگی ممنوع است.
- از هرگونه بلند کردن، کشیدن و هل دادن اجسام سنگین خودداری کنید. وقتی در سنین بالا، باردار میشوید حساستر هستید و باید مراقب خود باشید.
- روی نردبان و چهارپایه به هیچ عنوان نروید زیرا احتمال سقوط وجود دارد. برای انجام کارهایی که در توان شما نیست حتما از سایر اعضای خانواده کمک بخواهید.
- یک حالت متعادلی بین ایستادن و نشستن خود برقرار کنید و به مدت طولانی در یک وضعیت، قرار نگیرید.
- حتما پیاده روی کنید که برای سلامت خودتان و جنین تاثیر بسزایی دارد. افزایش وزن و چاقی در مادران سنین بالای ۴۰سال، بیشتر است. برای اینکه شما دچار افزایش وزن بیش از حد استاندارد نشوید حتما به طور منظم ورزش کنید.
- بیمارستانها و مراکز بهداشتی، کلاسهای مخصوص زایمان برگزار میکنند. حتما همراه همسر خود در این کلاسها شرکت کنید.
- رعایت برنامه غذایی سالم برای همه مادران جدا از هر سن و سالی که دارند الزامی است. مادران باردار برای اینکه تجربه خوبی از بارداری خود داشته باشند باید از مصرف مواد غذایی سالم غافل نشوند وکاملا از مواد غذایی مضر دوری کنند.
- شاید یکی از مواردی که مادران در سنین بالا دچار آن شوند خستگی و احساس ضعف بیشتر است. سعی کنید که زمانهای بیشتری را برای استراحت خود در نظر بگیرید.
- اگر شاغل هستید از پذیرفتن مسئولیتهای جدید و پراسترس دوری کنید و پذیرفتن مسئولیتهای جدید را به بعد از بارداری موکول کنید. به دلیل شرایط خودتان، نه گفتن را تمرین کنید. به نظر میرسد که با تمرین نه گفتن، زمانهای استراحت بیشتری را برای خودتان ذخیره میکنید.
جمع بندی
برای آنکه بارداری در سنین بالا برای شما بدون مشکل باشد، باید حتما از نظر سلامتی جسمی و روحی، در وضعیت مناسبی قرار داشته باشید. شما در هر سنی که باردار شوید باید در درجه اول مراقب خودتان و در درجه دوم هم مراقب جنین خود باشید. با مراقبت از خود و رعایت اصول آن، میتوانید بارداری موفقی داشته باشید و از مادر شدن لذت ببرید.
هرگونه نگرانی و استرس را از خود دور کنید. تحقیقات لازم و کافی را قبل از بارداری انجام دهید و با اطمینان خاطر و با توکل به خدا، اقدام به بارداری کنید. امیدواریم که مادر شدن باعث بیشتر شدن وسعت وجودی شما شود و شما را با دنیای جدیدی آشنا کند. آرزو میکنیم که با تمام وجود از مادر شدن لذت ببرید.
یک دیدگاه