فواید کتاب خواندن برای سالمندان: ۹ رمان مناسب سالمندان
خواندن چه کتاب هایی برای سالمندان مناسب است؟
شاید یکی از بهترین و سالم ترین تفریحات و سرگرمی ها در میان جوامع سالمند خواندن کتاب باشد؛ اما شاید بتوان با خواندن یک کتاب نه چندان قطور به یک سالمند کمک شود و بسیاری از سوالات و راه حل ها را در آن پیدا کند. در این مقاله در مورد مزایای مطالعه کتاب سالمندان بیشتر صحبت کرده ایم و به معرفی چند کتاب مناسب برای دوران سالمندی شما پرداخته ایم، پس خواندن این مطلب خالی از لطف نیست.
فواید کتاب خواندن برای سالمندان
شاید یکی از بهترین فعالیت های دوران سالمندی مطالعه باشد. وقت آزاد و حتی جست و جو برای آرامش میتواند بهترین دلیل برای مطالعه سالمندان باشد. البته دلایل زیر میتواند انگیزه مطالعه را بیشتر و بیشتر کند.
حافظه را تقویت می کند
مطالعه، ورزشی برای حافظه کوتاه مدت و کمک به یادآوری وقایع روزانه مهم است. تمرینات منظم ذهنی با خواندن و مطالعه، شبکه عصبی مغز را تقویت و به ذهن سالمندان کمک میکند تا در یادگیری و به خاطر سپردن هر چیزی راحت باشید.
بیشتر بخوانید: تقویت حافظه سالمندان
توانایی تصمیمگیری را بالا میبرد
مطالعه کتاب در دوران سالمندی، قدرت تحلیلی و استدلالی آنان را برای حل مشکلات یا همان هوش سیال که در سالمندی رو به کاهش میرود، بهبود میبخشد.
آلزایمر و زوال عقل را به تاخیر می اندازد
تحقیقات نشان داده است که سالمندان ۷۰ ساله ای که از ۲۰ تا ۶۰ سالگی به سرگرمی های ذهنی مانندمطالعه مشغول بودهاند، کمتر به بیماری آلزایمر مبتلا شده اند.
استرس را کم میکند
مطالعه در مقایسه با موسیقی، پیاده روی و حتی قهوه، بهترین روش برای غلبه بر استرس است. با شروع به خواندن یک کتاب خوب، فقط شش دقیقه طول میکشد تا ضربان قلب و تنش های عضلانی خواننده، آرام شود.
کیفیت خواب را بهتر میکند
مطالعه در رختخواب با آرام کردن ذهن و کمک به بسته شدن چشم، راهی مطمئن برای به خواب رفتن است.
چه کتاب هایی ارزش خواندن برای سالمندان را دارند؟
کتاب هایی که سبب میشود نسبت به دوره سالمندی خود آگاهی بیشتری داشته باشید تا دیدگاهتان تغییر کند و ببینید که چگونه افراد زیادی در این دوره توانستند پیشرفت کنند و به موفقیتهای بزرگی دست پیدا کنند، میتوانند جز بهترین و مناسب ترین کتاب برای شما باشد. سالمندانی که با تمام محدودیت ها و مشکلات پیری توانسته اند زندگی با کیفیتی را رقم بزنند و حتی با کیفیت تر از دوران جوانی خود زندگی کنند. بسیاری از کتاب های مخصوص سالمندان برای خودآگاهی و شناخت این دوره لازم هستند. برخی دیگر شما را سرگرم میکنند و در نهایت بسیاری از مطالب را آموزش میدهند. کتاب قرار است به بهبود کیفیت زندگی شما کمک کند. بهتر است به آن به چشم یک کالای لوکس نگاه نکنید، کالایی که هیچ وقت هم پولی برای خریدنش ندارید! پیش از آنکه به این فکر کنید که چه کتاب هایی بخوانید بهتر است به نوع نگاهتان به کتاب توجه کنیم.
کتاب های انگیزشی سالمندان
بزرگترین مشکل روحی و روانی سالمندان در این دوره از دست دادن انگیزه زندگی است که تصور میکنند زندگی آنان رو به پایان است و دیگر تغییر و اصلاح سبک زندگی ممکن نیست. برای از بین بردن این بیانگیزگی کتاب های زیر را به شما معرفی کرده ایم:
- کتاب راه خانه هرروز دورتر و دورتر می شود
بکمن در این داستان از ترس فراموش شدن و فراموش کردن گفته است. از عشق که همیشه دست در دست ترس پیش میرود. عشقی که نوع آن با داستانهای عاشقانه همیشگی متفاوت است. بکمن از عشق یک پدربزرگ به نوهاش و یک پدر به پسرش میگوید و از خداحافظی آرام او با عزیزانش. این کتاب داستانی مختصر است که به خواننده ی خود احساس عمیق و گران بهای ارزش زندگی را منتقل میکند.
- کتاب بهترین زمان
کتاب بهترین زمان توسط جین فوندا بازیگر معروف که برندهی جایزه های متعددی از جمله چندین دوره اسکار و گلدن گلوپ میباشد، نوشته شده است. جین فوندا به صورت صادقانه والهام بخش نشان میدهد که چطور میتوان این دوران را به بهترین دوران زندگی تبدیل کرد. در این کتاب فوندا داستانهایی از تجربههای خود و زندگی دیگران تعریف میکند که کتاب را جذابتر میکند و باعث می شود شما هنگام مطالعه کتاب خسته نشوید. در این کتاب برای سالمندان، به اهمیت نگاه به گذشته و استفاده از آن برای رسیدن به برنامه ریزی درست برای زندگی شاد همراه آرامش در آینده و حال تاکید دارد و راهکار هایی در این زمینه دارد که در این بین از تجربیات خود نیز استفاده کرده است.
- کتاب پیرزنی که تمام قوانین را زیر پا گذاشت
مارتا در این کتاب نشان میدهد چه کسی میداند از این پیرمرد ها و پیرزن هایی به اجبار که در آسایشگاه ها اسیر شدهاند، چه کارهایی ساخته است. حتی با همان واکر یا دست و پای لرزان، این افراد میتوانند حماسهآفرین باشند، خاطره خلق کنند و دنیا را به جای بهتری برای زندگی تبدیل کنند. قهرمانان این کتاب، تمام معیار های قهرمان های کلاسیک و سنتی دنیای ادبیات را کنار زدهاند. گروهی عجیب و غریب از پیرمردها و پیرزن های یک آسایشگاه سالمندان، که فکرهای بزرگی در سر دارند میتواند بر جذابیت آن بیافزاید.
کتاب های آموزشی مناسب سالمندان
چه قدر خوب است که در کنار خواندن یک کتاب شما بتوانید مطالبی را از دوران پیری فرا بگیرید که جنبه علمی و آموزشی دارد. مطالعه این دسته از کناب ها میتواند از شما یک خودیار بسازد. سالمند خودیاری که از پس بسیاری از فعالیت و کار های خود بر می آید و میتواند سلامت زندگی خود را دو چندان کند. در ادامه کتاب های موثری را معرفی خواهیم نمود:
- کتاب من و دوران سالمندی
در این کتاب تقریبا به تمام مطالب مرتبط با سالمندی پرداخته شده است و از شیر مرغ تا جون آدمیزاد را برای سالمندان مهیا کرده است. کتاب حاضر متشکل از شانزده فصل است که به تمامی مسائل سالمندان از جمله تغذیه، ورزش، پرستاری از سالمند و حتی به واکسناسیون و آزمایشات ضروری سالمندان پرداخته است. کتاب با زیرعنوان “چه کنم که سالمندی سالم و پویا باشم؟” راهنمای کاملی برای سالمندان از نظر تغذیه، خواب، ورزش، پیشگیری از فراموشی، افسردگی و بیماری های مغزی مانند، پارکینسون و آلزایمر محسوب میشود.
- کتاب آمادگی جسمانی ویژه سالمندان
اگر کتاب مناسب برای سالمندان می خواهید که اطلاعاتی جامع و کامل در مورد ورزش سالمندان با هر نوع شرایط و بیماری ای داشته باشد، این کتاب جوابگوی شما خواهد بود.”آمادگی جسمانی ویژه سالمندان” به قلم پاتریشیا بریل و ترجمه ی دکتر سید رضا عطار زاده حسینی و ابراهیم داوودی شریف آبادی، اثری با موضوع ورزش درمانی و آمادگی جسمانی برای سالمندان است و به حرکات و نرمش های سالمندان، متناسب با شرایط جسمی گوناگون میپردازد. این کتاب شامل مجموعه ای از برنامه های تمرینی است و به منظور پاسخ به نیاز های خاص سالمندان به گونه ای طراحی شده که قدرت پایین تنه، بالا تنه، تعادل، دامنه حرکتی و کارایی عملکردی را بهبود بخشد. در این کتاب برنامه های تمرینی برای کار با سالمندان دچار بیماری های التهاب مفاصل، بیماری های مزمن ریوی، دیابت، بیماری های قلبی و فشار خون، پوکی استخوان، سکته مغزی و افسردگی، همراه با تصاویر نحوه انجام صحیح حرکات ارائه شده است.
پیشنهاد مطالعه: پیشگیری از آلزایمر در سالمندی
- کتاب سالمندی سالم
این کتاب از انتشارات تخصصی ارجمند است که اذعان دارد، دوران سالمندی میتواند دورانی مملو از شادی، سلامتی، آرامش و انتقال تجربه به جوان تر ها باشد. برای رسیدن به این هدف، میبایست سبک زندگی خود را به گونه ای اصلاح کرد که بتوان سالم ترین گزینه ها را برای زندگی روزمره انتخاب نمود. این کار تنها راه دستیابی به سالمندی سالم است. توجه داشته باشیم که اصلاح سبک زندگی به سوی یک زندگی سالم هر چه زودتر اتفاق بیفتد بهتر است، ولی هیچ گاه هم دیر نیست.
بهترین رمان های مخصوص دوران سالمندی
رمان ها همواره میتوانند سرگرم کننده ترین کتاب برای یک سالمند باشد. کتابی که میشود با آن خندید و یا حتی گریه کرد. رمان ها میتوانند بخش مهمی از زندگی سالمندان را تشکیل دهند. به همین خاطر چند کتاب رمان جذاب را به شما معرفی خواهیم کرد:
- کتاب چگونه پیر شویم
هرچه هست واقعیت این است که سالمندی یا پیری دورهای از زندگی انسانی ست که البته نیازهای خودش را دارد اما می تواند سرشار از روح زندگی و تجربه های تازه باشد، فقط و فقط اگر بلد باشیم و یاد بگیریم آن را هم مثل کودکی و جوانی بخشی از مسیر زندگی ببینیم و الزاما پایان آن. در این گزارش هشت کتاب مختلف درباره پیری و سالمندی به شما معرفی شده است. از مباحث تخصصی روانشناسی و سلامت و جامعه شناسی تا دو رمان که در قالب داستان زیبایی سالمندی را برای شما روایت میکنند.
- کتاب سالخوردگی
سیمون دوبووار که خود می گوید کتاب سالخوردگی را کاملا برای تشریح وضع حقیقی سالخوردگان و نحوهی سر کردن با این مرحلهی زندگی نوشته، در دومین جلد اثر بر جسته ی خود به تجربه های عینی می پردازد. و با بررسی دوران سالخوردگی افراد گوناگون به این نتیجه می رسد که صرف نظر از این که جامعه در قبال سالخوردگان چه رویه ای در پیش میگیرد، باید به وضع شخصی خود سالخورده نیز توجه داشت؛ موقعیت مالی و سطح آگاهی و اصولا روحیه فرد سالخورده چگونه است؟ هر یک از سالخوردگان با پیری چگونه برخورد میکنند؟ نویسنده ای چون فلوبر که به حکم منطق باید از او توقع بیشتری داشت در عین سلامت جسمانی مدام اشک به چشم دارد؛ و امرسون به رغم فلج و سکته های متعدد، دوران پیری را با روحیه ای شاد می گذراند. این ها و بسیاری نمونه های دیگر میتواند راهگشای طبقه ای از افراد بشری باشد که معمولا روزگار با آنان بر سر آشتی نیست.
- کتاب رنگ زندگی کهنسالی
در این کتاب نویسنده به سراغ موضوعی به نام سالمندی و تعریف آن میرود، نشانه های پیری عنوان بحث دیگری در این متن است که در آن انواع عوارض فیزیکی و فیزیولوژیکی ناشی از پیری شرح داده میشود واژه بازنشستگی نیز در ادامه و در رویکردی مشابه مورد تعریف مؤلف قرار گرفته و پس از معرفی آن با رویکرد های مختلف اجتماعی به معرفی مراحل چندگانه رخداد آن نیز توجه نشان داده شده است. بهشتی همچنین با رویکردی مشابه، بازنشستگی را از منظر تاریخی و ادبی در ادامه این بخش از کتاب خود مورد بررسی قرار داده است.
شما سالمندان عزیز میتوانید کتاب را همچون دوست صمیمی خود همیشه در کنار خود داشته باشید؛ و در نظر داشته باشید که سالمندی و دوران پیری پایان هیچ چیزی نیست جز پایان تمام افسردگی ها و بی انگیزگی ها. با خواندن کتاب روحی پر از طراوت و ماجراجویی را در جسم خود بیافرینید.
بیشتر بخوانید: درمان زوال عقل در پیری
بسیار زیبا جذاب
ممنون از مطلب خوبتون