A
سلامت جسمی سالمندان

درمان تنبلی چشم در سنین بالا و سالمندان چگونه است؟

بیماری تنبلی چشم یکی از بیماری‌های شایعی است که می‌تواند افراد را از سنین کودکی تا سنین بزرگسالی و میانسالی درگیر کند. این بیماری چشم‌های بدن را بیش از هر عضو دیگری درگیر می‌کند، اگر نسبت به درمان آن اقدام نکنید ممکن است عواقب بسیار بدی در انتظار شما باشد. در سنین سالمندی به دلیل ضعف بدنی و کهولت سن ممکن است عوارض تنبلی چشم بسیار بیشتر خود را نمایان کنند. در این مقاله قصد داریم تا شما را با تنبلی چشم در سنین بالا و تنبلی چشم در سالمندان بیشتر آشنا کنیم، پس تا انتها همراه ما باشید. 

دلایل تنبلی چشم در سنین بالا

تنبلی چشم می‌تواند بنابر دلایل مختلفی در افراد سالمند ایجاد شود:

  • لوچی: یکی از دلایلی که باعث بروز تنبلی چشم در افراد می‌شود، لوچی است. این عامل ریشه در دوران کودکی فرد دارد و در صورتی که درمان نشود می‌تواند تا سنین سالمندی همراه فرد باشند. در لوچی فرد به دلیل دوبینی از چشمی که سالم است استفاده می‌کند و همین امر موجب آن می‌شود تا چشم آسیب دیده تکامل پیدا نکند. 
  • عوامل مسدود کننده بینایی: بیماری‌هایی چون آب مروارید در سالمندان، افتادگی پلک و… می‌توانند مسیر بینایی فرد را مسدود کنند. در این زمان شدید‌ترین حالت تنبلی چشم در فرد ایجاد می‌شود. 
  • عیوب انکساری: اگر نسبت به درمان این عیوب به موقع اقدام کنید، می‌توانید با استفاده از عینک آن را درمان کنید. تنبلی چشم زمانی ایجاد می‌شود که عیوب انکساری در یکی از چشم‌ها یا هر دو چشم‌ها ایجاد شود. به دنبال این موضوع چشمی که ضعیف‌تر باشد دچار آسیب بیشتری خواهد شد.  

بیشتر بخوانید: درمان پیر چشمی با ورزش

علائم تنبلی چشم در سنین بالا چیست؟

تشخیص تنبلی چشم در سنین بالا کار آسانی نمی‌تواند باشد، در واقع تنبلی چشم در ظاهر به هیچ عنوان خود را نشان نمی‌دهد. بسیاری از افرادی که تنبلی چشم دارند، دارای ظاهر طبیعی و معقولی هستند. این علائم تنبلی چشم که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم ممکن است هردو چشم را تحت تاثیر قرار دهد. علائم و نشانه‌های تنبلی چشم عبارتنداز:

  • چشمانی که عملکرد آن‌ها با یکدیگر یکسان نیست. 
  • چشمانی که به سمت داخل و خارج چرخش دارند. 
  • عدم توانایی در دیدن جزئیات اشیا

تنبلی چشم در سنین بالا

عوارض تنبلی چشم در سنین بالا

تنبلی چشم در سنین بالا اگر به موقع درمان شود، نمی‌تواند عوارض بسیاری برای فرد داشته باشد. اگر این عارضه برای مدت زمان طولانی بدون درمان رها شود می‌تواند دارای عوارضی چون موارد زیر باشد:

  • کاهش عمق بینایی فرد 
  • از بین رفتن دید سه بعدی 
  • نقص در میدان دید فرد 
  • نابینایی

از این رو بهتر است نسبت به درمان تنبلی چشم هر چه سریع‌تر اقدام کنید، هرچه این عارضه کهنه‌تر شود می‌تواند پروسه درمان را طولانی‌تر و سخت‌تر کند. 

درمان تنبلی چشم با لیزر

تنبلی چشم که در علم پزشکی با نام آمبلیوپی شناخته شده است می‌تواند در هر دو چشم فرد ایجاد شود. تنبلی چشم در سالمندان می‌تواند میدان دید فرد را کاهش دهد به طوری که اگر شدت پیدا کند فرد دچار تاری دید می‌شود. چشم و مغز در این عارضه نمی‌توانند به درستی با همدیگر همکاری کنند، البته افرادی که دچار تنبلی چشم هستند ظاهر بسیار طبیعی دارند اما مسیر بین چشم و مغز آن‌ها کامل نیست و دارای اختلالات بسیاری می‌باشد. برای درمان این عارضه راه و روش‌های درمانی بسیاری وجود دارد که می‌توان به لیزیک، فمتولیزیک، جراحی لیزر عیوب انکسار، پی آرکی، اسمایل، ترانس پی آر کی و.. اشاره کرد. در واقع تنبلی چشم را می‌توان عدم هماهنگی دو چشم عنوان کرد. یکی از چشم‌ها دچار تاری دید می‌شود و از طرفی چشم دیگر تصویر کاملی را به مغز می‌فرستد، زمانی که مغز متوجه تفاوت این دو تصویر شود ارسال تصویر از چشم آسیب دیده را مختل می‌کند و باعث تاری دید در فرد سالمند خواهد شد. در واقع تمام افراد تا سنین ۴۰ سالگی در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند. 

شاید این سوال برایتان مطرح شود که آیا تنبلی چشم در سالمندان را می‌توان با لیزر درمان کرد؟ باید بگوییم که لیزر نمی‌توان به درمان تنبلی چشم کمکی کند، اما در مواردی که یکی از چشم‌ها دوربین، نزدیک‌بین یا آستیگماتیسم باشد مغز چشمی را که خطای انعکاسی بیشتری دارد را نادیده می‌گیرد. این عارضه را می‌توان با لیزر درمان کرد.

پیشنهاد مطالعه: تاری دید در سالمندان

راه درمان تنبلی چشم چیست؟

عارضه تنبلی چشم همانطور که در ابتدا عنوان کردیم با توجه به شدت و نوع درگیری که در بدن به وجود می‌آورد، می‌تواند بسیار متفاوت باشد. برای درمان این عارضه می‌توان از راه‌های درمانی مختلفی استفاده کرد. ازجمله راه‌های درمان تنبلی چشم:

  • خواندن کتاب: خواندن کتاب و روزنامه می‌تواند علاوه بر درگیری مغز، چشم‌ها را هم درگیر خود کند. البته در حین کتاب خواندن بهتر است کمی به چشمان خود استراحت دهید. 
  • استفاده از عینک: پزشکان سعی می‌کنند تا از لنزهای درمانی و مناسب با شدت عارضه در عینک‌ها استفاده کنند. استفاده از عینک می‌تواند موجب هماهنگی و کنترل چشم‌ها شود. از این رو در زمان تهیه عینک حتما نسخه پزشک را همراه خود داشته باشید. 
  • ویژن تراپی: یکی از بهترین و استانداردترین روش‌های درمان تنبلی چشم، ویژن تراپی است. در این روش درمانی اپتومتریست تمام مهارت‌های بینایی، تکامل، توانبخشی چشم‌ها را کنترل می‌کند. در حال حاضر حدود ۵۰ سال است که از ویژن‌تراپی برای درمان این عارضه استفاده می‌کنند. 
  • بستن یک چشم: یکی از ساده‌ترین روش‌های درمانی، بستن چشم قوی است. با این کار چشم ضعیف را وادار می‌کنید تا ماهیچه‌های خود را قوی کند. البته بسته بودن چشم سالم برای مدت زمان طولانی می‌تواند باعث ایجاد دو بینی و اختلال دید در فرد شود. 
  • عمل لیزیک: عمل لیزیک هم یکی از راه‌های درمان تنبلی چشم در افراد است. البته این عمل تنها یک راه احتمالی بوده و انجام آن در افراد سالمند به شرایط خاصی بستگی دارد. 
  • جراحی: بسیاری از افراد سالمند علاوه بر اینکه دچار تنبلی چشم می‌شوند، در سنین بالا با عارضه آب مروارید هم درگیر خواهند شد. این دسته از سالمندان باید برای درمان این دو عارضه جراحی انجام دهند. پزشکان در جراحی ابتدا روی عضلات چشم تنبل کار می‌کنند سپس با درمان آب مروارید می‌توانند، این دو عارضه را در افراد سالمند درمان کنند. 
  • از دیگر راه‌های درمان تنبلی چشم می‌توان به چیدن پازل، باز‌ی‌های کامپیوتری، تماشا فیلم سه بعدی، حل جدول، نقاشی کردن و.. اشاره کرد. 

آزمایش تنبلی چشم چیست؟

آزمایش تنبلی چشم در هر سن و سالی با توجه به شرایط فرد متفاوت خواهد بود. در سنین کودکی معمولا از طریق تست رفلکس قرمز و توجه به مهارت‌های کودک و غربالگری‌های انجام شده می‌توان متوجه تنبلی چشم در فرد شد. در سنین بزرگسالی و سالمندی معمولا از طریق علائم و نشانه‌هایی چون درد چشم‌ها، درد سر، سرگیجه، تیر کشیدن اطراف چشم، کاهش دید و… از علائم تنبلی چشم در افراد سالمند و بزرگسال است.
پزشک با توجه به معاینه و بررسی شرایط می‌تواند تنبلی چشم‌ افراد را تشخیص دهد و نسبت به درمان آن اقدام کند. 

پیشگیری از تنبلی چشم

عارضه تنبلی چشم، یکی از بیماری‌هایی است که در باید در دوران کودکی آن را درمان کنید. همیشه این جمله را به یاد داشته باشید که پیشگیری بهتر از درمان است، پس اگر علائم اولیه تنبلی چشم را مشاهده کردی باید برای معاینات بیشتر به پزشک مراجعه کنید. یکی از بهترین راه‌هایی که می‌توانید متوجه تنبلی چشم در فرد شوید، آمبولی است. بهتر است هر چند وقت یکبار برای معاینه به پزشک مراجعه کنید. سردرد، خستگی چشم، درد در ناحیه چشم و… می‌تواند دلیلی بر تنبلی چشم در افراد سالمند باشد. 

درمان تنبلی چشم در افراد سالمند به دو عامل بستگی دارد:

  • مدت زمانی که از تنبلی چشم گذشته است. 
  • سنی که فرد در آن دچار تنبلی چشم شده است. 

بیشتر بخوانید: علائم آب مروارید در سالمندان

سخن پایانی

عارضه تنبلی چشم تنها محدود به کودکان نمی‌باشد، بلکه فرد ممکن است در سنین سالمندی و بزرگسالی به آن مبتلا شود. خوشبختانه این عارضه راه درمان درست و مشخصی دارد که می‌توانید با استفاده از آن‌ها نسبت به پیشرفت بیماری و شدت یافتن آن اقدام کنید. یکی از موثرترین عوامل در درمان آن می‌تواند تشخیص به موقع این بیماری باشد. در واقع تشخیص به موقع آن می‌تواند در روند بیماری و بهبود آن تاثیرگذار باشد. 

سوالات متداول 

  1. آیا لیزر می‌تواند درمان کننده تنبلی چشم باشد؟
    یکی از راه‌های درمان تنبلی چشم در افراد، لیزر یا همان لیزیک است. اما درمان تنبلی چشم به شدت آن بستگی دارد، اگر شدت آن زیاد باشد به هیچ عنوان با لیزر درمان نخواهد شد. 
  2. آیا کار کردن با کامپیوتر و تماشای تلویزیون می‌تواند شدت این عارضه را بیشتر کند؟
    بله، اگر بی رویه و برای مدت زمان طولانی به صفحه کامپیوتر و تلویزیون زل بزنید شدت عارضه به مراتب بیشتر خواهد شد.
  3. آیا برای درمان تنبیل چشم می‌توان از قطره چشم هم استفاده کرد؟
    درمان تنبلی چشم با استفاده از قطره امکان‌پذیر است. البته نوع قطره و نحوه مصرف آن را پزشک مشخص می‌کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا